Så kan du hjälpa till att rädda barnen i Gaza

Aftonbladets redaktionschef Karin Schmidt: Därför samlar vi in pengar till Läkare utan gränser

Publicerad 2024-04-22

Barnen i Gaza lever i en verklighet som trotsar alla försök till beskrivning, skriver Karin Schmidt.

Alla krig är politiska, det pågående kriget i Mellanöstern är verkligen inget undantag.

Polariseringen efter Hamas terrorattack och det efterföljande kriget i Gaza saknar motstycke.

Men en sak borde vi alla kunna enas om:

Barns rätt till liv.

För hur illa det än låter i sociala medier är det förstås inget mot hur barnen i Gaza har det varje dag.

De barn som överlever attackerna i Gaza kämpar i stället mot svält, vattenbrist och sjukdomar. Överlever de i dag väntar samma verklighet i morgon.

En verklighet där det inte finns mat till alla. Där det inte finns gas att värma de små portionerna med. En verklighet där vårdbehovet inte går att överdriva. En där sjukvården i Gaza är kollapsad. ”Vårdpersonal tvingas göra omöjliga val för att ransonera det lilla de har kvar, inklusive att operera utan bedövning”, skrev WHO.

I oktober.

För ett halvår sedan.


Fyra av tio av Gazas invånare är under 14 år (I Sverige går man ut sjuan det år man fyller 14) och lever i en verklighet som trotsar alla försök till beskrivning.

I januari i år vittnade läkare som varit på plats om fasansfulla scener, al-Shifa-sjukhusets akutmottagning beskrevs redan i december förra året som ”blodbad”. Nu finns inte akutmottagningen kvar, uppger WHO. Ingen annan avdelning heller. al-Shifa-sjukhuset är lagt i ruiner.

Det är väldigt svårt även för hjälporganisationer att verka i Gaza, men utan dem dör ännu fler barn. Läkare utan gränser är en organisation som gör vad de kan. De för in mediciner och bedriver den sjukvård de kan. Gör vad du kan, oavsett vad du tycker om den politiska situationen  – hjälp Läkare utan gränser att rädda barn.