5 punkter om: Israel-Palestina-konflikten

Uppdaterad 2023-10-16 | Publicerad 2023-10-07

Tidigt på lördagsmorgonen inledde Hamas en militäroperation mot Israel.

Området Israel-Palestina har kantats av många dödliga sammandrabbningar.

Här är fem punkter om konflikten.

Följ ämnen

 Liverapportering om kriget mellan Israel och Hamas

1. 7 oktober

Tidigt på morgonen den 7 oktober meddelade Hamas militära ledare Mohammed Deif att man inlett en militär operation mot Israel. 5 000 raketer har avfyrats, enligt Deif, och Hamaskrigare tog sig in i landet, via land, hav och luft. Flera israeliska städer sattes under attack av beväpnade Hamassoldater. På två dygn har 700 israeler och 413 palestinier dött. Över hundra personer har tagits gisslan av Hamas.

2. Långvarig konflikt

Konflikten mellan Israel och Palestina grundas i att staten Israel upprättats på mark som palestinierna ser som sin. Sammandrabbningar med dödlig utgång sker regelbundet mellan den israeliska militären och palestinier. De senaste åren har det framförallt skett mellan Israel och Gazaremsan, som sedan 2007 i praktiken styrs av terrorgruppen Hamas. Då och då avfyras raketer från Hamas mot södra Israel vilket besvaras med flyganfall.

3. Hamas

Är en islamistisk palestinsk rörelse med civila, politiska och militära grenar. De erkänner inte Israel som stat och är terrorstämplade av bland annat EU, USA och Storbritannien. Hamas tog kontroll över Gazaremsan i ett val 2006 och har gjort det sedan dess.

4. Oro för storpolitisk konflikt

Det finns en oro för att flera länder ska dras in i konflikten. Hamas har uppmanat muslimer i andra länder att resa sig mot Israel. Enligt uppgifter till NY Times har Hamas fått stöd från Iran att utföra attacken, något landet tillbakavisar. USA har uttryckt sitt fulla stöd till Israel och har skickat ett hangarfartyg för att vara beredda att stötta landet.

5. Vad händer nu?

Israel har svarat kraftfullt på attacken med anfall mot tusentals mål inne i Gaza. Av allt att döma innebär detta att man går mot ett fullskaligt krig mot Hamas, enligt Israel-Palestina-experten Anders Persson. Vilka implikationer detta får för andra länder och vilka som kan tänkas dras in i konflikten återstår att se.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet