Modi lattjar med AI - samtidigt som han kastar kritiker i fängelse

Indien är kanske inte det land man tänkt sig skulle vara bland de första att använda AI i en valkampanj.

Men nu får väljarna möta en avatar av segertippade premiärministern Narendra Modi.

Men samtidigt som Modi, 73, är en modern ledare som bollar med AI är han också en autokrat som sätter oppositionella i fängelse och styr media.

Narendra Modis hemliga vapen är att använda en avatar av sig själv i valkampen. En AI-avatar där han dels personligen vänder sig till väljarna. Men som också gör att han kan närvara vid hundratals valmöten runtom i landet utan att själva resa runt till mer än en bråkdel.

Lite på samma sätt som popgruppen Abbas avatarer kan uppträda så gott som dagligen i Londons West End trots att ingen av dem står på scen längre.

Med tanke på att valet i Indien, som startade den 19 april, håller på ända till början av juni är det ett smart sätt att försöka nå så många av jättelandet Indiens nästan en miljard röstberättigade som möjligt.

Modis konservativa parti BJP har också utvecklat en särskild app där partiet håller kontakt med sina sympatisörer samtidigt som man samlar in mängder av viktiga data om väljarbasen.

Precis som Indien som nation är Narendra Modi trots sin ålder duktig på att ta till sig modern teknik. Så långt från seniorsurfare det går att komma.

Modi är något av en dubbelnatur. För samtidigt som han behärskar den nya tidens sätt att kommunicera är han på många sätt en bakåtsträvare.

Medan hans företrädare från Gandhidynastin såg till att Indien blev en sekulär stat där alla religioner behandlades lika är Modis främsta kännetecken återuppväckande av hindunationalismen.

Det märks på många sätt.

Modi, 73.

Lag mot muslimer

Nyligen infördes en lag som exkluderar muslimer, landets största minoritet, från att bli medborgare ifall de tagit sig in i landet illegalt. Undantag görs däremot för en rad andra religiösa minoriteter.

I januari invigde Modi ett hinduiskt tempel som byggts på en plats där det tidigare stod en berömd moské som revs.

Indien var länge ett land som trots sin fattigdom hade en fri och högst levande press.

Men Modi gillar inte kritik. Han har tagit ett allt starkare grepp om vad tidningarna skriver och tv sänder genom att inte låta statliga institutioner annonsera i Modi-kritiska medier. Misshagliga journalister fängslas på lösa grunden.

Utländsk media gillar han ännu mindre. De flesta har fått nej på sina visumansökningar för att bevaka valet i Indien. Att rapportera från det muslimskdominerade Kashmir är helt förbjudet för utländska reportrar.

Organisationen Freedom House rankar Indien på plats 161 när det gäller pressfrihet.

Demokratiorganisationen International IDEAs samtliga fyra kategorier för att mäta demokrati visar alla dalande kurvor från nu och tio år tillbaka.

Indien är fortfarande en demokrati i den meningen att folk får rösta och att rösterna räknas på ett korrekt sätt. Men Modi använder gärna statliga myndigheter för att trakassera politiker som på något sätt kritiserar eller hotar hans maktinnehav.

Modi under sin valkampanj tidigare i april.

Rest sig ur fattigdom

Så sent som förra månaden lät regeringen frysa Kongress-partiets, en av de främsta utmanarna, bankkonton med påståenden om att de inte betalt sin skatt.

Modi har också ökat sin kontroll över landets domstolar.

Allt enligt samma recept som vi tidigare sett användas i exempelvis Turkiet, Ungern och Ryssland.

Mot det står bilden av jättelandet som är på väg att resa sig ur armod och fattigdom.

Modis tio år vid makten har karakteriserats av många framsteg när det gäller att utrota fattigdom och modernisera Indiens ekonomi. Bilden många har på näthinnan av fattiga människor som vallar heliga kor stämmer inte längre. I dag är Indien så mycket mer. Bland annat en high tech-nation.

Indien är också med stormsteg på att bli en stormakt. Ännu inte i paritet med Kina men på väg i samma riktning.

Drömsits

Modi har på många sätt en drömsits.

USA vill vara kompis med Indien för att motverka Kinas inflytande i regionen. Relationen har uppgraderats i och med det samarbete som sker inom The Quad där Indien, USA, Australien och Japan diskuterar främst säkerhetspolitiska frågor. Tidigare var det diplomater som skötte dialogen. Numera sker det på högsta ledarnivå.

Trots det samarbetet har Modi kraftigt ökat Indiens inköp av rysk olja som han får till reapris. Väl medveten om att USA inte kommer att straffa honom eller Indien för det.

Modi tar sig an valet med samma grundmurade självförtroende. Han leder klart i opinionsmätningarna. Allting handlar om hans BJP får egen majoritet i parlamentet.

När resultatet av valet redovisa några dagar in i juni kommer allt annat än en storseger för Modi att en sensation.

Följ ämnen i artikeln