Mejla

Lena Mellin

Deprimerande startsträcka till det verkligt spännande

Valet närmar sig – läget just nu

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bild från valet 2018.
Bild från valet 2018.

I dag är det exakt 35 dagar kvar till valet. Valrörelsen som trevade sig fram under krigsvåren 2022 sparkar igång på allvar.

Jag tycker att valrörelser är tråkiga. En ofta deprimerande startsträcka till det verkligt spännande. Valdagen och valresultatet.

Efter katastrofsommaren 2018 (hetta, ni minns säkert) kom en katastrofhöst. Men inte för klimatet utan för politiken.

Ett enda mandat skilde de traditionella blocken åt. Makten låg inom räckhåll både för Löfven (S) och Kristersson (M).

Men det var inte det främsta skälet till att det tog 4,5 månader för riksdagen att välja en statsminister och därmed få en regering på plats.

Det viktigaste skälet var att Alliansen, de borgerliga partiernas mest framgångsrika projekt, låg i ruiner. De var inte, och är fortfarande inte, överens om ifall det är värt att sträcka ut handen till SD för att säkra regeringsmakten.

Därmed var den politiska kartan omritad. De gamla politiska blocken fanns inte längre.

Lika dramatiskt kommer det kanske inte att bli i höst. Men det finns utrymme för överraskningar vågar jag lova.

 

Får de fyra partierna i högeroppositionen M, KD, SD och L minst 175 riksdagsmandat ser det, i alla fall på pappret, ut att gå smärtfritt att utse en statsminister. Problemen för Ulf Kristersson kommer att torna upp sig senare, när han ska hålla ihop sin koalition.

Får däremot de fyra rödgröna partierna en majoritet tornar problemen upp sig redan i valet av statsminister.

Magdalena Andersson är den enda rimliga kandidaten. Men för att hon hon ska väljas om kommer hon behöva göra en rad otrevliga saker.

Hon kommer att bli tvungen att kompromissa bort delar av den politik hon nyss gick till val på. Att köpa stöd på den basar som politiken stundtals är brukar vara dyrt.

Till det ska läggas, bland annat, att Centern inte tål Vänsterpartiet och att aversionen är besvarad. Liksom att Miljöpartiet sedan de hoppade av regeringen i november ägnat åtskillig tid och stort engagemang åt att hoppa på sin forna partner. Spänningarna är flera och inte negligerbara.

 

På höstens agenda står inte bara kriget i Ukraina, klimatet, Nato, snabba ökningar av antalet covidsjuka och en ekonomi i obalans på dagordningen.

Innan dess ska alltså en valrörelse genomlidas, en statsminister väljas och en regering bildas. För att landets politiska ledning inte ska stå där med sin tvättade hals måste den fungera bättre än den senaste.

En månad och fyra dagar återstår till valdagen. I startblocken ser läget ut som jag beskrivit det här. Inte som förra gången. Och inte helt angenämt.

Fem saker att hålla koll på i veckan

 

Valrörelsen sparkar igång

En stor del av Sverige är fortfarande sommarledig. Men valrörelsen sparkar igång ändå. De första stapplande stegen tas under Stockholm Pride som avslutas i dag. Partiledare av olika kulörer visar upp sig, särskilt under det välbesökta pridetåget.

 

Partiledarutfrågningar – igen

Sveriges Radio hade en runda partiledarutfrågningar i våras. Därefter i samband med Almedalsveckan. Nu är det dags igen. Först ut är M-ledaren Ulf Kristersson i morgon och statminister Magdalena Andersson dagen därpå. Därefter följer de övriga på ett pärlband.

 

Upploppet – så ser det ut

När augusti månad går mot sitt slut har redan hälften av väljarna bestämt sig enligt partistrategerna. Enligt dem har så många redan förtidsröstat. Från och med då fram till valdagen den 11 september handlar alltså det hela om att övertyga dem som ännu inte bestämt sig.

 

Ny uppdatering

Det går snabbt i politiken brukar man säga. Lika snabbt går det i ekonomin. Nyss var det låg inflation och låga räntor. Nu är prisökningarna de högsta på decennier och räntorna på väg upp. Hur det påverkar svensk ekonomi beskriver Konjunkturinstitutet i en uppdaterad prognos på onsdag.

 

Missa absolut inte

Förra och förförra valets bästa partiledardebatter genomfördes av Aftonbladet enligt många. På onsdag den 17:e är det dags igen. Partiledarna drabbar samman på aftonbladet.se klockan 19. Programledare är Robert Aschberg. Jag är också med på ett hörn. Valets vinnare finns där.

Veckans citat

”En dag ska vi dö – men alla andra dagar ska vi leva.”

Per Olov Enquist, författare och dramatiker, död 2020

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE