Svensk polis pekar ut: Han är Rawa Majids pengatvättare

Publicerad 2023-10-03

Aftonbladet kan nu avslöja hur en svensk polisrapport pekar ut Rawa Majids pengatvättare i Turkiet.

En 37-årig irakier ska ha hjälpt ”Kurdiska räven” att växla 10-tals miljoner i bitcoins.

Enligt uppgifterna i rapporten kopplas transaktionerna till företaget ”Al-Mutahdun for Exchange” – som Israel anklagar för terrorfinansiering.

Finanspolisen är en del av underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) och utreder penningtvätt och finansiering av terrorism.

I en rapport från tidigare i år ber enheten Europol om hjälp med information om ”Kurdiska räven” – Rawa Majids – pengatvättare i Turkiet. Enligt uppgifter till Aftonbladet står det i rapporten att Finanspolisen har underrättelseinformation om att Rawa Majids narkotika-nätverk använder sig av professionella valutaväxlare för att tvätta sina inkomster.

– Han tros använda sig av sina närmaste för att överföra stora summor via krypto. Han ska även ha investerat stort i fastigheter i Turkiet, dels för att tvätta pengar och dels för att säkra sina tillgångar. Men han är självfallet inte själv skriven på fastigheterna, säger en källa till Aftonbladet.

Förra veckan dog en 24-årig kvinna i ett sprängdåd i Uppsala som enligt uppgifter till Aftonbladet egentligen var riktat mot en nära anhöriga till Rawa Majid.

Använder bitcoin

Rapporten är upprättad före splittringen i Foxtrot-nätverket, och nämner därför Ismail Abdo – ”Jordgubben” kallad – som den som har hanterat pengatransaktionerna.

Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Flera stycken ”bitcoinplånböcker” kopplade till Ismail Abdo har gjort utbetalningar till åtminstone fyra konton som hanteras av samma person, hos olika krypto-valutaväxlare.

Denna person är en namngiven 37-årig irakisk medborgare, bosatt i Turkiet.

Finanspolisens utredning från tidigare i år visar att vid den tiden hade mer än motsvarande 50 miljoner kronor passerat via hans konton sedan slutet av 2021. En betydande del av detta anses vara pengar som kommer från den svenska narkotikahandeln.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan vissa av transaktionerna, som gjorts via blockkedjenätverket Tron, knytas till konton och adresser som är kopplade till ”Al-Mutahdun for Exchange” – ett företag som av Israel anklagats för att ligga bakom terrorfinansiering.

Företrädare för företaget har förnekat denna koppling.

Skyddas av polischef

För två veckor sedan kunde Aftonbladet avslöja hur topphemlig information som överlämnats till Turkiet hamnat hos kriminella i Sverige. 

En rapport från polisen som skulle stoppa Rawa Majids verksamhet dök i stället upp i en mobiltelefon hos en person i hans nätverk.

Svensk polis betraktade operationen som röjd och misstänkte att läckan skett i Turkiet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Kurdiska räven, Rawa Majid, skyddats av en polischef i Istanbul.

Aftonbladets avslöjande väckte stor uppmärksamhet i Turkiet, där flera oppositionspolitiker nu krävt att turerna kring Rawa Majids medborgarskap ska utredas. Frågan om vem som egentligen skyddar Majid har lyfts till det turkiska parlamentet.

I måndags kunde Aftonbladet avslöja att det skyddet enligt uppgift kommer från en polischef i Istanbul.