Uppgifter: Turkisk polischef skyddade Rawa Majid

Publicerad 2023-09-25

I minst ett och ett halvt år har Rawa Majid, mest känd som ”Kurdiska räven”, befunnit sig i Turkiet.

Rawa Majid har skyddats av en turkisk polischef i Istanbul.

Det hävdar en källa som betraktas som trovärdig av svensk polis.

– Personen är så trovärdig att man kan gå till åklagare och domstol och få beviljat hemliga tvångsmedel med den här informationen, säger en person med insyn i brottsutredningarna.

För en vecka sedan kunde Aftonbladet avslöja hur topphemlig information som överlämnats till Turkiet hamnat hos kriminella i Sverige. 

En rapport från polisen som skulle stoppa ”Kurdiska räven”, Rawa Majids, framfart dök i stället upp i en mobiltelefon hos hans nätverk.

Svensk polis betraktade operationen som röjd och misstänkte att läckan skett i Turkiet.

Aftonbladets avslöjande har väckt stor uppmärksamhet i Turkiet, där flera oppositionspolitiker nu krävt att turerna kring Rawa Majids medborgarskap ska utredas. Frågan om vem som egentligen skyddar Majid har lyfts till det turkiska parlamentet.

Hög trovärdighet

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan det skyddet komma från den turkiska polisen.

Informationen om att Rawa Majid har skyddats av en polischef i Turkiet kommer från en uppgiftslämnare som svensk polis bedömer har hög trovärdighet. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Kurdiska räven, Rawa Majid, skyddats av en polischef i Istanbul.

Enligt polisens egen skala ligger trovärdigheten på näst högsta nivå. Det innebär att källan är nästan lika trovärdig som om en polis själv skulle ha observerat något och rapporterat in det.

– Det innebär att källan är så pålitlig att man kan gå till åklagare och domstol och få beviljat hemliga tvångsmedel med den här informationen, säger en person med insyn i brottsutredningarna kring Rawa Majid.

– Enligt den här uppgiftslämnaren så skyddar polischefen honom. Det finns dessutom fler uppgiftslämnare än denna som har gett samma information. Det är oerhört allvarligt. Den verksamhet som Rawa Majid misstänks för är systemhotande.

Polisen på plats i Enskededalen i Stockholm efter skjutningen.

Hundratals miljoner

De senaste dagarna har det kommit uppgifter om att Rawa Majid är pressad på grund av den interna konflikten i nätverket Foxtrot. Enligt SVT är Rawa Majid nu trängd och har avskärmat sig från forna allierade.

Enligt Aftonbladets uppgifter har Rawa Majid tidigare levt lyxliv i Turkiet och rört sig i stadsdelen Maslak. Det var i Maslak som det nyligen utbröt skottlossning på öppen gata, i en uppgörelse som kopplas till Rawa Majids nätverk “Foxtrot”. Stadsdelen är Istanbuls kommersiella centrum med nöjesställen, exklusiva restauranger och lyxhotell.

– Han har varit god för flera hundratals miljoner kronor. Det har vi trovärdiga uppgifter som bekräftar, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Rawa Majid misstänks vara en av landets största knarkgrossister.

”Höjer deras förmåga”

Källan uppger att det ska ha funnits en kassa med pengar som personer i nätverket Foxtrot har fått låna ur vid behov. Tillgången på kapital som gruppen haft att röra sig med har beskrivits som orimligt stor, trots den omfattande knarkförsäljningen.

– Det verkar som någon utomstående aktör förser gruppen med nästintill obegränsade mängder vapen, narkotika och pengar i syfte att höja deras förmåga, säger poliskällan.

Enligt SVT finns uppgifter om att Majid under tiden i Turkiet “har haft beskydd från högre ort i Turkiet”.

Även den turkiske journalisten Mehmet Güc gör, efter Aftonbladets avslöjande om att en den läckta polisrapporten, bedömningen att Rawa Majid har kontakter på hög nivå.

– Allt detta tyder på att han har kontakter på mycket hög nivå inom Istanbulpolisen och på inrikesdepartementet, säger Mehmet Güc.