Poliskälla om läckan till ”Kurdiska räven”: Vår operation är bränd

Publicerad 2023-09-15

Under fredagen kunde Aftonbladet avslöja att topphemlig information som överlämnats till Turkiet senare läckt till grovt kriminella.

En rapport som skulle hjälpa Turkiet att gripa ”Kurdiska räven” hamnade rakt i nätverkets händer.

– Man har bränt vår operation. I praktiken blir de oåtkomliga, säger en person med insyn i polisutredningen.

En rapport om ”Operation Yilan” har läckts till ”Kurdiska räven” – Rawa Majid – och hans kriminella nätverk.

Rapporten, som upprättats av svensk polis, hade överlämnats på högsta nivå från Sverige till Turkiet. Därefter läcktes den och hamnade i händerna på grovt kriminella. Enligt uppgifter till Aftonbladet hittas den vid ett tillslag mot en ledare i Bronätverket, som samarbetar med Majid, under hösten 2022.

– Effekten blir att de kriminella får veta vad polisen vet om dem. Och det är inte bra. Då förstår de hur polisen opererar mot dem, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Rawa Majid med delar ur Bronätverkets toppskikt i augusti 2020.

Polisen börjar på noll

Att ”Operation Yilan”, som rapporten kallades, nu är röjd innebär att operationen är bränd.

– Då kommer de här personerna slänga alla telefoner och byta bankkonton. Polisen får börja om från början, säger källan och fortsätter:

– Så då kan man byta modus operandi och undgå att bli gripen. Vilket skedde med Rawa Majid när han befann sig i Irak. Där blev han förvarnad om att man skulle gripa honom.

Rawa Majid, även känd som ”Kurdiska Räven”.

Efter att läckan upptäckts skrev en svensk polis en kommentar om vad som hänt. Han skriver att rapporten ”troligen” läckts i Turkiet.

Aftonbladets källa oroas över utvecklingen och befarar att den här läckan bara är toppen av ett isberg.

– När vi vet nu att denna rapport är läckt så kan vi utgå från att även andra rapporter som lämnats över också kommit dem till del.

”Barnsoldater på gatorna”

I det långa loppet innebär det svårigheter för Sverige att stoppa grov kriminalitet, menar källan. Om inte personerna i Majids nätverk lagförs så fortsätter våldsspiralen som han misstänks ligga bakom.

– Det innebär att vi får fler barnsoldater på gatorna i Sverige och gatukrig av den enkla anledningen att de här inte åker fast och kan fortsätta sin verksamhet. För deras verksamhet går ut på att leverera mer knark och mer vapen och använda unga utförare som gör attacker mot anhöriga och tredje person.