Aftonbladet avslöjar: Polisens hemliga rapport läckte till ”Kurdiska räven”

Skulle användas för att gripa ”Räven” – dök upp i kriminells mobil

Publicerad 2023-09-15

Aftonbladet kan i dag avslöja att topphemlig information som överlämnats till Turkiet hamnat hos kriminella i Sverige.

En rapport från polisen som skulle stoppa Kurdiska rävens framfart dök i stället upp i en mobiltelefon hos hans nätverk.

”Den har möjligen läckts av någon okänd myndighetsperson, troligen i Turkiet”, skriver en polis om läckan.

Under hösten 2022 upptäcker svensk polis att topphemlig information läckt till kriminella i ”Kurdiska räven” – Rawa Majids – nätverk. Informationen hade tidigare överlämnats på högsta nivå från Sverige till Turkiet.

Det handlar om ”Operation Yilan” – den insats som skulle hjälpa turkisk underrättelsetjänst att gripa den kurdiska räven och hans nätverk i Turkiet.

Rapporten upprättades av svensk polis i april 2022 och Aftonbladet har via poliskällor lyckats bekräfta att läckan av ”Operation Yilan” har skett.

– Det är en stor skandal. Här lämnar man över information till Turkiet och så dyker det upp i kriminellas telefoner, säger en källa inom polisen.

Polisrapporten innehåller namn, bild och detaljerad information om Rawa Majid och tio av hans närmaste i det kriminella nätverket Foxtrot.

Upptäcktes vid tillslag

En uppgiftslämnare berättar för Aftonbladet att läckan upptäckts vid ett tillslag mot en misstänkt. Godset som beslagtogs har i sedvanlig ordning fått ett beslagsnummer.

När Aftonbladet söker på detta nummer dyker det upp i en utredning där en 24-årig ledargestalt för Bronätverket figurerar. Det är hans silverfärgade Iphone som har fått detta beslagsnummer. Telefonen hittas när polisen griper 24-åringen på ett hotell i Bromma.

Bronätverket har kopplingar till Rawa Majid och hans nätverk och polisen misstänker att de har utfört våldsdåd på uppdrag av honom.

Efter att läckan upptäckts skriver en svensk polis, enligt uppgift, en kommentar om vad som hänt. Polisen i fråga skriver då att rapporten kan ha använts som ”processmaterial” eller ”annars möjligen läckts av någon okänd myndighetsperson, troligen i Turkiet.”

– Här menar man att det skulle kunna ha använts som processmaterial när Rawa Majid satt anhållen i Turkiet. Ungefär som ett

förundersökningsprotokoll.En handling som upprättas i samband med en brottsutredning. I Sverige och flera andra länder blir de offentliga vid ett åtal. Men det får man inte göra med den här typen av dokument. Inte utan att fråga om lov, säger uppgiftslämnaren, som Aftonbladet har träffat.

Under förra året upptäckte polisen att topphemlig information läckt till kriminella i ”Kurdiska räven” – Rawa Majids – nätverk.

Överlämnades på högsta nivå

Uppgiftslämnaren säger till Aftonbladet att rapporten hade tilldelats hög säkerhetsklass. Den är så hemlig att den inte får användas på något sätt av polisen – exempelvis som material i en förundersökning – utan att man har frågat den svenske polis som upprättat den om lov.

– Detta är en rapport som överförts från Sverige till turkiska diplomater, säger källan till Aftonbladet.

Hen poängterar att det anses som en hederssak mellan diplomater att den här typen av information hanteras varsamt.

– Man har brutit flagrant mot reglerna om hur man delar underrättelser mellan länder. Stater litar på varandra, att man sköter de här delarna, säger personen.

Rawa Majid med delar av hans nätverk. Den 24-åring, vars mobiltelefon beslagtogs på ett hotellrum, är en av männen som poserar på bilden.

Detaljerad information

I dokumentet finns information som ska underlätta för Turkiet att gripa Rawa Majid. Detta på grund av att han är misstänkt för flera synnerligen grova narkotikabrott och att han är ledare för nätverket Foxtrot.

Rapporten innehåller enligt uppgift namn, bild och detaljerad information om Rawa Majid och tio av hans närmaste i det kriminella nätverket Foxtrot. Rapporten anger exempelvis var de befinner sig och vad de är misstänkta för.

– Det är en sammanställning av Foxtrotnätverket, där och då, för att ge dem en orientering i vilka de har att göra med, säger uppgiftslämnaren.

Rawa Majid misstänks vara en av landets största knarkgrossister.

Här finns också information om att nätverket Foxtrot misstänks ligga bakom en rad ytterst grova brott som flera mord, sprängningar och bombhot mot kommunala inrättningar samt attacker som även drabbat tredje person.

– Effekten blir att de kriminella får veta vad polisen vet om dem. Och det är inte bra. Då förstår de hur polisen opererar mot dem, säger källan.

Poliskälla: Oerhört allvarligt

En poliskälla menar att läckan är oerhört allvarlig då Rawa Majid misstänks ligga bakom en våldsvåg i Sverige där även tredje part fallit offer.

Det var i april förra året som den 35-årige Rawa Majid greps på semesterorten Marmaris i Turkiet. Han hade då hållit sig undan från svensk polis i två år och var internationellt efterlyst via Interpol. Han har en så kallad ”red notice” hos Interpol, vilket man sätter på personer som det är mycket angeläget att gripa.

I april förra året greps Rawa Majid, mest känd som ”Kurdiska räven” och ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, på semesterorten Icmeler, sydväst om Marmaris i Turkiet.

Ett misstag av Rawa Majid möjliggör gripandet. Den 14 april glömmer han en väska med en stor summa kontanter i en park på semesterorten Marmaris. Den omhändertas och lämnas in till polisen.

När Majid sedan hämtar ut väskan hos polisen fattar de misstankar mot honom. Han är inte den skeppsredare från Irak han utger sig för att vara utan internationellt efterlyst, misstänkt för synnerligen grova narkotikabrott och förberedelse till mord i Sverige.

Några veckor efter gripandet beviljas Rawa Majid turkiskt medborgarskap. Han sitter då anhållen i Turkiet.

Efter gripandet begär svensk polis att Rawa Majid ska utlämnas eftersom han är misstänkt för flera synnerligen grova brott i Sverige. Men Turkiet stoppar utlämningen med beskedet att man inte lämnar ut egna medborgare.

Kort efter släpps Rawa Majid på oklara grunder.

När Aftonbladet når en av de poliser som, enligt uppgift, varit inblandade i att upprätta den hemliga rapporten, vill hen inte uttala sig om den läckta operationen.

– Jag får hänvisa till polisens kommunikationsavdelning.

Länk till Tipsa