Middag på motorn – lätt som en plätt!

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2008-10-22

Lisbet lagar kalaskäk under huven på sin Buick

ROBERTSFORS. Lisbet Olofsson lägger varsamt ett foliepaket med köttfärslimpa, ärtor och potatis på grenröret i en Buick Riviera -71.

– Det gäller att veta vad du har för spis under huven.

Om sex, sju mil är det klart.

Det handlar alltså om att laga middag på motorn. Exotiskt för en veklig matskribent från storstan, vardagsmat för en före detta glesbygdsraggare som Lisbet från Robertsfors i Västerbotten.

Nu kommer hennes bensindoftande kokbok.

Bullensburk under huven

– När vi var ute och åkte som unga var det ofta långt till en öppen korvkiosk. Så vi tog en burk Bullens, gjorde två små hål i locket och satte fast den på grenröret med ståltråd. När det började dofta gott i kupén var korven klar, säger hon.

Raggaråkandet är lagt på hyllan, men kärleken till väldesignade amerikanska bilar har inte rostat.

Hon och sambon Sven fixar till renoveringsobjekt och sedan blir det finåka av. Och då kan man bli sugen på en korv igen...

Lisbet började experimentera. Det finns ju annat än Bullens. Och eftersom hon är i hälsobranschen testade hon nyttigare grejor som quinoa och bulgur.

Kokbok för motorburna

– Jag är tävlingsledare i folkrace och på dragtävlingar och där träffar man ju på karlar som borde sköta om sig själva. De gillar att meka, de tar en pizza för att de är så hungriga – inte för att det ska vara fin mat, nyttigt och märkvärdigt.

Så det fick bli en kokbok för de motorburna. ”Car-b-q” kommer ut i dagarna.

– Enkel mat, men med hälsotänk, varudeklarerar Lisbet. (Noll matbilder – men väl ett 50-tal stiliga gamla bilar.)

Kan man laga all mat under huven?

– Egentligen, men man ska förkoka potatis och pasta. Annars får man åka till Sundsvall innan det blir klart. Och så hänger det på spisen. Moderna lättmetallmotorer blir inte så varma. De är ungefär som den här dessertbilen (smulpaj!), säger Lisbet och klappar en nätt Hudson Rambler från 1955.

Så här lagar du maten på motorn

1. Lite såsiga rätter blir bäst, tycker Lisbet och lägger på mango chutney på köttfärslimpan.

2. Olja folien, då bränner inte maten fast lika lätt.

3. Vik ihop kanterna ordentligt, annars finns risk för läckage eller motoroljestänk på maten.

4. Klart för kokning på jänkespisen! Efter några mils körning är köttfärslimpan med tillbehör tillagad.

Lisbets tips för motormatlagare

Undvik mat som ska koka/steka länge. Då måste du åka så långt innan det blir klart.

Förbered sådant som pasta och potatis.

Var noga när du gör foliepaketet. Du vill inte ha mat över hela motorrummet och du vill inte ha avgaser, olja och grus i maten. Jag tar alltid dubbla ark folie.

Olja folien lätt så att inte maten bränner fast.

Vik ihop paketet så att du enkelt kan öppna och kolla läget.

Bottna paketet med potatis, bulgur eller pasta. Sedan och kött eller fisk och sist någon sås.

Vänd halvvägs så att maten blir jämnvarm.

Jag brukar inte laga så mycket grönsaker på motorn. De blir godare råa.

Följ ämnen i artikeln