Baka en sommartårta!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-09

Sommarens härligaste tårta passar perfekt som avslutning på festen – eller till fikat i bersån!

Recept: Caroline Hofberg

Foto: Tina Axelsson

Recept och bild ur boken "Pajer" (Natur&Kultur).

Nötmaräng med jordgubbsgrädde

10 bitar

Du behöver:

BOTTEN:

100 g hasselnötter

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk ättiksprit, 12 %

1 msk majsstärkelse (Maizena)

FYLLNING:

5 dl vispgrädde

1,5 msk vaniljsocker

1 dl färsk mynta, hackad

1 liter jordgubbar, färska och skivade

GARNERING:

Jordgubbar

Färsk mynta

Gör så här:

1. Bottnen: Sätt ugnen på 140 grader. Grovhacka nötterna. Rita en rundel på ett bakplåtspapper, 26-28 centimeter i diameter. Smörj och mjöla rundeln.

2. Vispa äggvitorna till styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock, seg och blank. Vänd då försiktigt ner ättiksprit, majsstärkelse och nöthack.

3. Bred ut smeten på bakplåtspappret, forma kanterna lite högre och toppigare. Grädda marängbottnen i mitten av ugnen 1,5 timme. Stäng av värmen och låt marängen eftertorka i ugnen minst 3 timmar, men gärna över natten.

4. Fyllningen: Vispa grädde ganska löst. Vänd ner vaniljsocker, mynta och jordgubbar.

5. Bred jordgubbsgrädden över marängbottnen precis före servering. Garnera med jordgubbar och mynta.