Bjud på drinkar och tilltugg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Fräscha och festliga recept

Drinkar ska vara kalla, innehålla max två olika sorters sprit och vara gratis.

Drinktilltugg ska vara goda, kunna ätas i max två nafs och vara gratis.

Det stämmer precis på vår drink-fest!

Nä, riktigt gratis är det väl inte – men vi bjuder på recepten till åtta drinkar med passande tilltugg.

Kylda glas!

Ställ glasen i frysen. Skölj sedan ur dem innan du häller i drinken. De kan ta smak av annat kul du har i frysen. Eller fyll glasen med is. Det går snabbare.

Shaka loss!

Flera av drinkarna här och många andra vill bli skakade med is. Proffsen använder en shaker eller en Boston-shaker. Men en väl rengjord syltburk med skruvlock går också bra att skaka drinkar i. Snåla inte med isen!

Drinkrecepten är för 1 glas.

Snacksrecepten är för 8 trevliga bitar.

Recept: Jon Hansson

Foto: Jonas Jonzon

GT

4 cl gin

Tonic

Citron

Gör så här:

1. Häll mycket is och en citronklyfta eller skiva i ett högt glas. Häll i ginen och fyll upp med tonic.

Mini-salade niçoise

1 stor eller 2 små kokta potatisar

1–1,5 dl crème fraiche

1 liten vitlöksklyfta

Salt

Peppar

1 krm torkad timjan

Roman- eller hjärtsallad

4 sardeller

Svarta oliver, urkärnade

1/4 rödlök

Gör så här:

1. Mosa ihop potatisarna med crème fraichen. Det ska bli mer som en lös puré än ett stabbigt mos. Pressa och rör i vitlöksklyftan. Smaka av med timjan, salt och peppar.

2. Klicka ut moset på fina små salladsblad.

3. Garnera med delade sardellfiléer, svart oliv och rödlöksring.

Rena rama medicinen!

Gin och tonic började först blandas av britterna i Indien vid mitten av 1800-talet. De drack tonic för att få i sig kinin. Det är ett bittert ämne som inte bara ger den här läsken vuxen smak utan också förebygger malaria. Kinin utvinns ur barken på kinaträdet och verkar också muskelavslappnande. Så om du känner dig lite geléig i knäna efter några GT så vet du nu varför.

Caipirinha

3 cl cachaça (brasilianskt sockerrörsbrännvin – ersätt med vit rom eller med vodka för en caipiroshka)

1 msk socker

1/2 lime

Gör så här:

1. Spola av limen och skär den i klyftor.

2. Lägg klyftorna i ett grogglas med sockret och mosa ihop med en gaffel/mortelstöt/muddlare.

3. Häll i ett par krossade isbitar.

4. Häll i spriten och rör om.

5. Servera med drinkpinne och sugrör.

Räkcrunch

1 hg räkor

4 klyftor grapefrukt (eller 1 dl grapefruktjuice)

1 liten salladslök

1/4 röd paprika

0,5 krm cayennepeppar

Salt

Sötpotatischips eller vanliga potatischips

Gör så här:

1. Skala räkorna och lägg i en skål.

2. Skär bort skalet från grapefrukten och skär ut fyra klyftor så att inga sega hinnor följer med. Skär klyftorna i bitar och lägg i skålen. Häll också i den saft som bildats under den här operationen.

3. Ansa och skiva salladslöken tunt. Kärna ur och tärna paprikan. Vänd ner lök och paprika i skålen.

4. Dofta över cayenne. Rör något varv och smaka av med salt.

5. Lägg upp på chips och servera bums.

Dry martini

4 cl gin

2 cl torr vit vermouth

Gröna oliver

Gör så här:

1. Skaka ginen och vermouthen med is. Sila upp i martiniglas.

2. Garnera med oliv på tandpetare.

Gibson & co

Grön tapenade (olivröra) på burk

Crostini (finns färdiga i påse eller så rostar du tunna skivor av baguette)

Syltlök

Gör så här:

1. Klicka ut tapenaden på crostini-skivorna. Toppa med syltlök.

Fotnot: En Gibson är en dry martini med en syltlök i stället för oliver.

Hur mycket vermouth?

Det finns få saker det tjafsas om så mycket som hur lite vermouth det ska vara i en drajja. Glasets insida ska sprejas försiktigt, man ska bara öppna korken eller så ska v-ordet viskas i ett rum intill. Jag gillar när ginen får lite mer handfast sällskap än så. Du som behöver bevisa något tar lite mindre.

Bloody Mary

Några isbitar

Sellerisalt

Några droppar Tabasco

Några droppar worcester­shiresås

1 tsk pressad citron

3 cl vodka

Tomatjuice

1 pinne blekselleri

Gör så här:

1. Lägg isen i ett stort glas.

2. I med kryddorna och sedan vodkan. Rör om ordentligt.

3. Sila ner i ett rent glas. Fyll upp med juicen.

4. Garnera med selleristjälk.

Alkoholfritt!

Hoppa över vodkan så får du en Virgin Mary. Alkoholfritt men med bett.

Texmex-musslor

8 pilgrimsmusslor (det finns frysta i de flesta snabbköp)

Färsk koriander

1 liten vitlöksklyfta

1/2 citron

Tabasco

1 krm spiskummin

Salt

1/2 grön paprika

1 msk olja

Gör så här:

1. Tina pilgrims­musslorna.

2. Hacka 3 msk koriander. Skala och hacka vitlöken fint.

3. Pressa citronen i en skål. I med korianderhacket och vitlöken, Några skvättar Tabasco och spiskumminen. Rör ihop och smaka av med salt och lite peppar.

4. Lägg i pilgrims-musslorna och låt dem marinera. Några minuter räcker eller så kan de få stå ett par timmar i kylen.

5. Kärna ur paprikan och skär i 8 bitar.

6. Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn musslorna mycket hastigt på hög värme, 20–30 sekunder på varje sida.

7. Trä upp på tandpetare med paprikabitarna. Garnera med korianderblad.

Fidel Castro

4 cl mörk rom

1/2 lime (helst ekologisk)

Ginger ale

Gör så här:

1. Tvätta limen och skär i klyftor. Pressa ut det mesta av saften i ett högt glas.

2. Lägg i limeklyftorna och häll i rommen. Häll i mycket is och fyll upp med ginger ale.

Alkoholfritt!

Spetsar du ginger alen med endast några droppar grenadine (väldigt rött och väldigt sött) så får du den alkoholfria klassikern Shirley Temple.

Fras-guacamole

1 avokado

1 lime

1 liten vitlöksklyfta

1 knivsudd sambal oelek

Salt

1 endive

Tacochips

Gör så här:

1. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet ner i en skål och mosa det med gaffel.

2. Pressa över halva limen. Riv eller pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med sambal oelek, salt och kanske lite mer pressad lime.

3. Bryt loss några snygga endiveblad och klicka på avokadoröran. Grovsmula tacochips över röran.

Cosmopolitan

2 cl vodka

1 cl citruslikör, typ Triple sec

3 cl tranbärsjuice

Några droppar pressad lime

Gör så här:

1. Skaka alla ingredienserna med is. Sila ner i ett kylt glas.

2. Garnera med en bit apelsinskal (bara det oranga).

Sparrissushi

6 gröna sparris

2 skivor serranoskinka eller annan lufttorkad skinka

Gör så här:

1. Ansa och koka sparrisen.

2. Lägg ihop i en bunt och vira om skink­skivorna.

3. Plasta och låt vila i kylen, minst en 30 minuter eller tills det är dags att servera.

4. Skär i 8 skivor och fäst med tandpetare.

Whiskey sour

4 cl whiskey (helst amerikansk bourbon)

2 cl pressad citron

1,5 cl sockerlag (socker löst i vatten 50/50)

1 tsk äggvita (om du vill ha ett fint skum)

Citron och röda cocktailbär till garnering

Gör så här:

1. Kyl glaset.

2. Skaka whiskeyn, citronsaften, sockerlagen och äggvitan med is.

3. Sila upp i det kalla glaset.

4. Garnera med citronskiva och cocktailbär.

Pop 'til you drop

Popcorn (chips funkar också att dippa)

1 dl crème fraiche

50 g ädelost

3 msk strimlad basilika eller 2 msk hackad gräslök

Gör så här:

1. Poppa popcornen.

2. Mosa ihop crème fraichen med osten.

3. Strimla basilikan.

4. Vänd ner den i ostblandningen och lägg upp i en snygg skål.

5. Dippa!

Bubbel på bit

1 dl mousserande torrt vitt vin (lite synd att använda fin-skumpan här)

1 sockerbit

Angostura

Gör så här:

1. Lägg sockerbiten i botten på ett champagneglas. Stänk över några droppar angostura. Häll på vinet.

2. En lyxigare variant gör du genom att dessutom hälla i 2 cl cognac.

Löjrom & co

4 skivor formbröd

1 dl crème fraiche

1/2 citron

75 g löjrom (sik-, lax- eller stenbitsrom går också bra)

Gräslök

Gör så här:

1. Rosta brödet och ta ut 8 rundlar med ett litet glas eller skär snygga trekanter.

2. Skeda upp crème fraichen i en skål. Tvätta citronen och riv skalet ned i skålen. Rör om.

3. Bred brödrundlarna/trekanterna med crème fraichen. Toppa med löjrommen och hackad gräslök.