Fixa bästa grillpartyt - med rätta lådvinet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-18

En grill för 10 000. Eller en engångs köpt på macken? Kända kocken Anders Levén får dig att lyckas med grillpartyt i helgen.

GRILLKUNG Anders Levén.

Varm sommareftermiddag, fräscha råvaror och färgglada grönsaker. Anders Levén i svart skjorta och shorts. Grillen är klar att användas.

- Det är viktigt att kolen får ta sin tid. Det tar ungefär 20 minuter att få bra glöd. Men många stressar på och har bäst glöd när det är dags för konjaken, säger Anders Levén.

På 24 timmar har han knåpat ihop en fiskrätt, en lammrätt, en grönsaksrätt, fläskfilé och en förföriskt god efterrätt (jo, undertecknad har provsmakat).

- Det bara sprutar recept ur mig. Det här hade jag aldrig lagat tidigare. Men jag kan känna smaken genom att tänka den. Jag kan känna hur det blir om jag till exempel tillsätter lavendel, utan att smaka.

Grillar året om

Lammfärsbiffarna är klara, löken smakar otroligt gott även för en lökskeptiker.

- Jag grillar året om, har en gasolgrill och så står jag där nära huset, säger Anders och pekar. På sommaren blir det tre gånger i veckan.

Anders verkar aldrig tröttna på mat. Han får till och med matlagningsabstinens på semestern.

In i köket igen och hämta de förkokta grönsakerna.

Miniblomkål, minibroccoli och givetvis också små tomater.

Ser faktiskt mer aptitligt ut att se dem hela än styckade.

Aptitliga tomater

- Värsta grillminnet var nog när vi vid vattnet hade gjort upp en grill med stenar i cirkel och galler på. Glöden var perfekt och vi hade precis lagt på våra nyfångade abborrar. Då åkte en båt förbi. Vi tittar och helt plötsligt kommer en svallvåg och sveper med sig hela kolbädden. Vi hann precis lyfta bort abborrarna.

Vill du få ditt bästa grillminne? Ta del av Anders Levéns tips.

Mästerkockens 5 recept

– garanterar grillsuccé

Alexandra Forslund