Bosse Rappne tipsar: Så lyckas du med att odla gurka

Av: 

Nina Kindbro

Odla – Tips för din odling

Har gurkplantan gulgröna blad eller har gurkorna konstig form? Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du lyckas med att odla gurka.


Hemma i växthuset hos Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, växer gurkorna så det knakar.

– En av mina favoriter att odla i växthus är gurka, säger Bosse Rappne. Jag brukar så minigurkor för de är goda och blir ett perfekt mellis för ungarna. Den växer som tusan och ger mängder med frukt.

Gurkplantor kräver stora krukor.

Gurka behöver stora krukor, gärna 40–50 liter. Det är stora plantor och det krävs en hel del vatten för alla blad som transpirerar och inte minst gurkorna.

För lite vatten ger missväxt.

– Man får vattna både morgon och kväll när det är varmt och glöm inte näringen, säger Bosse Rappne. Annars blir de lite blekgröna. Gurkorna är också väldigt tydliga när de fått för lite vatten, då blir de smala i ena ände och tjocka i den andra.

Gallra bort blommor så blir gurkorna fina.
Till shoppen

Blir det väldigt många blommor och gurkämnen kan man behöva plocka bort några så att plantan orkar med. Två gurkor på varje stängel är lagom. Då blir det fina gurkor.

– Gurkorna i växthuset placerar jag inte så när en dörr eftersom de väldigt lätt får mjöldagg, säger Bosse Rappne. Då är det bättre att de får stå i en hörna utan drag, där det inte blåser, då brukar de trivas bäst.

Inget går upp mot egenodlat.

Efter halva sommaren byter Bosse Rappne ut gurkplantorna mot nya eftersom gurkplantor lätt blir stora och fula och får mjöldagg. Några veckor innna det är dags för byte sår han nya plantor så han kan byta ut dem. Så än är det inte för sent att så gurka. Bara att sätta igång så har du snart egenodlade supergoda gurkor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Så skyddar du jordgubbarna mot fåglar och rådjur

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Odla

Växthus

MER OM GODARE

Odla egna kryddor – i kruka eller på balkong

Busigaste godiset på halloween

Vilda växter som går att äta

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

”Utan plast skulle vi öka matsvinnet

Så bakar du gott bröd – snabbt och enkelt

Sväng ihop en värmande soppa

Missarna många gör när de kokar potatis

30 min

Lättlagade menyer för festliga middagar

Sportlovsmat – gott och enkelt hela veckan

Matprofilernas bästa anti-svinn-tips

Vegansk smörgåstårta

Nya, goda köttfärssåsen

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Härliga sommarsmaker

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Lyxiga kladdkakor med extra allt

Safta och sylta – här är de godaste bären

Veganskt julfika med Mattias Kristiansson

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"