Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar

Malin Landqvist är författare till boken ”Grilla Grönt”.
Malin Landqvist är författare till boken ”Grilla Grönt”.

Glöm burgaren, flintasteken och korven i sommar.
Här får du bästa tipsen på vad och hur du kan grilla grönt i sommar.
– De flesta grönsaker är väldigt tillåtande att grilla, men rotfrukterna är riktigt stryktåliga, säger Malin Landqvist kokboksförfattare.

Testa recept från boken ”Grilla Grönt”

 

Många gillar att grilla men oftast är det en köttbit som åker på grillen på sommaren. Det är något som kokboksförfattaren Malin Landqvist, som är aktuell med boken ”Grilla Grönt” vill ändra på.

– Ja, men det ska det ju bli ändring på nu, haha! Jag tror att det invanda beteendet är att vi grillar kött eller fisk för att addera det gröna vid sidan av. På sin höjd lägger vi majskolvar eller lite zucchiniskivor på grillen, säger hon och fortsätter:

– Det är ju helt underbart att det är en hel värld som kommer att öppna upp sig för så många nu. Jag tror att vi kommer att få se hur många gröna grillprodukter som helst de kommande åren. Och sakta men säkert kommer vi att börja grilla mer och mer grönt.

Rotfrukter är bäst

Malin Landqvist är en riktig grillfantast och hon grillar ofta – gärna ett par gånger i veckan och året runt. När det gäller grönsaker grillar hon det mesta men bäst av alla gillar hon rotfrukterna.

– Jag tycker att rotfrukter är fenomenala på det sättet att de är extra tåliga. De flesta grönsaker är väldigt tillåtande att grilla, men rotfrukterna är riktigt stryktåliga. Det gör inget om de blir sotiga på utsidan. Då skär man upp dem och äter det som döljer sig innanför den svarta ytan. Rotfrukternas smak förhöjs genom tillagning på grillen eller direkt i glöden.

I boken bjuder Malin på en rad olika tips och recept. På allt från rotfrukter till de mer oväntade recepten på till exempel grillad gurka och avokado.
Men hur gott är det egentligen med grillad avokado?

– Det är sjukt gott tycker jag. Har du aldrig provat varm avokado är det dags. Jag fick idén genom att jag brukar göra gratinerad avokado med tomatsås i ugn, så då borde ju även grillad vara god. I boken är den med asiatisk touch, men prova även att äta den med t ex jordgubbar, ruccola och mozzarella.

Vad är det mest oväntade du testat att grilla?

– Bland råvaror är det nog vit sparris och avokado. Men sen är Kokoskakor och kladdkaka är även galet kul att göra på grillen!

 

Fakta:

  • Malin Landqvist
  • Ålder: 47
  • Bor: Bromma utanför Stockholm
  • Familj: Man och två barn som är 12 och 16 år
  • Gör: Har skrivit 10 kokböcker i eget namn men hjälper även förlag att projektleda andras kokböcker. Jobbar även som matstylist och sommelier. 
  • Aktuell med: Boken ”Grilla Grönt”
  • Äter: Jag äter inte enbart vegetariskt, men grönt är min bas. Alltid. Från början för att jag gillar grönsaker bäst av allt, men skulle heller inte vilja vara utan kött och skaldjur. 
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN