NHL-SVEPET: Svenske talangen höll första NHL-nollan

Publicerad 2024-04-08

NEW YORK. Den största svenska målvaktstalangen på decennier höll NHL-karriärens första nolla och Leo Carlsson påminde om att även han är en ruskig begåvning, konstaterar vi i nattens NHL-svep.

NATTENS NOLLA

I sin blott andra match i ligan visade 21-årige västmanlänningen Jesper Wallstedt varför han ofta kallas den största svenska målvaktstalangen sedan Henrik Lundqvist.

Han stoppade 24 skott i Minnesotas bortamatch mot Chicago och höll nollan.

Jesper Wallstedt firar.

– Det är fantastiskt, säger han när han möter media i United Center efter 4-0-segern.

– Sista femton sekunderna kunde jag bara känna ”okej, vi ska göra det här” och så blev det känslosamt när jag reflekterade över hur hårt jag jobbat sedan debuten mot Dallas och hur det jobbet lönat sig.

Joel Eriksson Ek bidrog till segern med en assist.

NATTENS KING LEO

Omsusade Leo Carlssons rookie-säsong har till stora delar spolierats av olägliga skador, men lagom till säsongsavslutningen med avsågade Anaheim ser han till att påminna omvärlden om att han är ett av de stora framtidslöftena.

Han gjorde sitt första mål sedan februari i fredags och mot St Louis i natt gjorde han två, inklusive kvitteringen till 5-5 med knappt fyra minuter kvar.

– Det kändes fint, men det var bra teamwork bakom bägge målen, säger den 19-årige värmlänningen.

Blues vann till slut på straffar och har därmed alltjämt en mikroskopisk chans att nå playoff, men ändå.

Isac Lundström stod för två assist och Gustav Lindström för en.

NATTENS SKOTT I FOTEN

Washington Capitals fortsätter ställa till det för sig själva. I natt hade de kunnat avancera i det rent kaotiska streckracet i östra konferensen, allt som krävdes var en seger mot avhängda Ottawa hemma i Capital One Arena.

Men nä.

De tappade 2-1-ledning i tredje perioden och fick sedan stryk på övertid.

– Det är en kamp för oss att spela bra i 60 minuter just nu, suckar coachen Spencer Carbery.

En poäng är förstås bättre än ingen, men Islanders, Detroit och Pittsburgh har nu alla överhanden gentemot Caps.

Rasmus Sandin tvingades redan i första perioden avbryta matchen på grund av skada och dessvärre blir han enligt Carbery borta en längre tid.

Erik Brännström assisterade till ett Ottawa-mål.

NATTENS TUNGVIKTSSEGER

Det var som alla misstänkte. Dallas Stars hade annat i tankarna när de mot alla odds förlorade mot Chicago igår. De var redan inställda på nattens blockbuster-match mot Colorado. För i den slog det sannerligen gnistor om Jamie Benn & co. De körde som om slutspelet redan börjat och slog rivalen från Klippiga bergen med 7-4

– Det var årets största match, myser coachen Pete DeBoer.

Och den slutade med att Texas-laget drar ifrån i toppen av Central-divisionen. Avalanche har nu fem poäng att hämta in.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

Carolina tog en enkel 3-0-seger mot Columbus hemma i Raleigh och Arizona slog Sharks med 5-2 i San Jose (en assist av Fabian Zetterlund).