15:e målet av Rakell

Publicerad 2016-12-30

LOS ANGELES. Sveriges skyttekung i NHL heter Rickard Rakell.

Han pangade in säsongens femtonde mål när Anaheim slog Calgary i natt – och noterades därmed också för karriärens 100:e poäng.

– Det var trevligt att hitta pucken i det läget, säger han efter 3–1-segern.

Han har spelat färre matcher än de flesta andra, eftersom han på grund av skada och utdragna kontraktsförhandlingar missade inledningen av grundserien, men likafullt är Rickard Rakell den som gjort flest mål – både i Anaheim Ducks och bland alla NHL-svenskar.

Det femtonde kom i ett powerplay i mitten av tredje perioden i nattens bortamöte med Calgary.

– Vi hade lite svårt att få tid i offensiv zon under powerplay, så det var väldigt trevligt att hitta pucken i det läget, säger han till klubbens hemsida.

Även Jakob Silfverberg hängde en kasse – och Calgarys tröstmål gjordes av Mikael Backlund, vilket inte är någon tillfällighet. ”Mikkis” har varit glödhet den senaste tiden och producerat sju poäng på tre matcher.

Nashville åkte på en snöplig 3–2-förlust hemma mot Chicago – efter att ha haft 2–1-ledning så sent som i mitten av tredje perioden.

Men coach Laviolette kunde åtminstone glädja sig åt att Filip Forsberg gjorde mål igen. Det var svenskens fjärde mål på de senaste fem matcherna, vilket indikerar att det äntligen lossnat på allvar för fjolårets främste sniper i Nashville.

Chicago-stjärnan Patric Kane avgjorde tillställningen och nådde därmed milstolpen 700 poäng.

– Av det kan man dra slutsatsen att jag börjar gammal och att jag haft turen att få spela med väldigt många bra lagkamrater här i Chicago, säger han till nhl.com.

Nylander passade till avgörandet

William Nylander stod för assisten när Nazem Kadri gjorde avgörande 3–2 på övertid mot Tampa i Amalie Arena.

Josefson straffhjälte

Jacob Josefson, tillbaka efter att ha missat fem matcher på grund av hjärnskakning, satte den sista och avgörande straffen under New Jersey Devils lätt skrällartade 2–1-seger borta mot Washington.

– Det är härligt att få vara med och vinna, säger straffexperten från Stockholm till Bergen Record.

Tidigare i höstats trejdade New York Rangers till sig Matt Puempel från Ottawa.

I natt tackade han för förtroendet genom att fullborda ett hat trick under en 6–3-seger borta mot Arizona.

– Jag väntar på att vakna från min dröm, säger han leende efteråt.