Matchfakta 14/2

Florida-Montreal 1-2 (1-0, 0-0, 0-1, 0-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-14

Första perioden: 1-0 (12.04) Steve Montador 5 (Kamil Kreps, Ruslan Salei), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-1 (12.34) Christopher Higgins 18 (Saku Koivu).

Förlängning: 1-2 (01.43) Alexei Kovalev 26 (Saku Koivu, Bryan Smolinski), spel 4 mot 3.

Skott: 36-37 (10-10, 12-11, 14-11)

Utvisningar, Florida: 8x2 min. Montreal: 6x2 min.

Publik: 17 100 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 94,6%, istid 61.06

Montreal: Carey Price 97,2%, istid 61.34

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen: Floridas första match sedan forwarden Richard Zednik skadades svårt när han fick halsen uppskuren av lagkaptenen Olli Jokinens skridsko i matchen mot Buffalo i söndags. Bloddonationer kunde ges utanför arenan, stora plakat, blommor och en videosnutt inför matchen var bara några av inslagen för att hylla Zednik som enligt läkarna förmodligen får återvända hem till Florida under helgen.

– Zeds själ är fortfarande här. Vi kommer att göra allt för honom och hans familj, sa Olli Jokinen till AP och tillade om Panthers insats i matchen:

– Jag tycker vi stod upp bra. Vi spelade hårt, men kunde inte göra mål.

Jodå, ett mål gjorde Florida. Det kom i den första perioden genom Steve Montador, men sedan tog det stopp. Och Montreal kom in mer och mer i matchen, kvitterade i den tredje perioden och i sudden death avgjorde Alexei Kovalev i numerärt överlägen.

Då satt Jassen Cullimore utvisad för hakning - en utvisning som upprörde hemmalaget.

– Domarna är mänskliga och de gör misstag. Det är så det är, sa Jassen Cullimore.

– Gör din egen bedömning, sa Floridas coach Jacques Martin bittert.

Pittsburgh-Boston 1-2 (0-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (12.58) Petteri Nokelainen 6 (Glen Metropolit, Milan Lucic), 0-2 (14.43) Vladimir Sobotka 1 (Jeremy Reich, Shawn Thornton).

Tredje perioden: 1-2 (13.02) Evgeni Malkin 32 (Petr Sykora, Jordan Staal), spel 5 mot 4.

Skott: 21-33 (4-13, 7-5, 10-15)

Utvisningar, Pittsburgh: 6x2 min. Boston: 8x2 min.

Publik: 16 982 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Ty Conklin 93,9%, istid 58.53

Boston: Tim Thomas 95,2%, istid 59.53

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 0, 0, 21.14

Matchen: Evegeni Malkin har varit glödhet med bland annat 15 poäng på de fem senaste matcherna. I natt gjorde visserligen Malkin Penguins tröstmål i den tredje perioden, men dessförinnan hade ryssen blivit stoppad gång efter annan av Bostons jätteback Zdeno Chara.

Chara, som inte noterades för några poäng, blev vald till matchens bäste spelare. Så fort Malkin kom in på isen gjorde Chara det också och den slovakiske jätten tillät bara Malkin att avlossa ett enda skott på de två första perioderna.

– Vi behöver verkligen spela så här resten av säsongen. Det är en desperat tid så som tabellerna ser ut. Vi spelade hårt och stod upp för varandra, sa Zdeno Chara.

Boston tog i den första perioden en 2-0-ledning genom Petteri Nokelainen och Vladimir Sobotka (första NHL-målet) - en ledning som räckte till seger.

– Jag är så glad över mitt första mål i NHL. Jag fick pucken och Conklin gick ned. Det var ett tursamt mål, men mitt första mål så jag är så glad, sa den tjeckiske rookien.

En otäck olycka inträffade då Bostons back Aaron Ward tidigt i den andra perioden fick en klubba eller armbåge i nacken i samband med en närkamp med Pittsburghs Sergei Gonchar. Ward fördes till sjukhus, men rapporterna därifrån säger att hans tillstånd är stabilt.

Buffalo-Toronto 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Tredje perioden: 1-0 (09.05) Paul Gaustad 8 (Daniel Paille, Henrik Tallinder).

Skott: 20-35 (8-10, 8-12, 4-13)

Utvisningar, Buffalo: 3x2 min. Toronto: 4x2 min.

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 14.33

Matchen: För tre veckor sedan såg det riktigt illa ut för Buffalo. Laget låg på 14:e plats i Eastern Conference och slutspelet såg ut att förbli en dröm. Men nu, med åtta segrar på de tio senaste matcherna, har laget klättrat upp till en sjunde plats och slutspelet ser realistiskt ut.

– Det känns bra, men jobbet är inte gjort än. Vi är upphetsade för chansen att klättra vidare. Vårt mål är inte att bli åtta eller sjua, sexa är nästa mål, sa målvakten Ryan Miller som räddade 35 skott och höll nollan för tredje gången denna säsong.

Matchens enda mål gjordes av Paul Gaustad halvvägs in i den tredje perioden. Gaustad stod parkerad vid den högra stolpen och slog in pucken efter Daniel Pailles fina passning.

– Vi har blivit uträknade av andra, men inte av folket i vårat omklädningsrum. Vi har självförtroende i detta lag. Vi har gått igenom en tuff tid och jag tror det bygger upp karaktärer, sa Paul Gaustad till AP.

Toronto hade chansen att vinna sin tredje raka seger, något som bara skett två gånger under säsongen. Men trots ett massivt skottövertag lyckades inte Maple Leafs överlista Ryan Miller i hemmamålet.

– Vi spelade en riktigt bra match. Vi var det bättre laget större delen av matchen. Miller var skillnaden, sa Torontos lagkapten Mats Sundin.

Men Ryan Miller har också stor hjälp av sina backar. Med 1,47 kvar av matchen passerade en puck honom och dansade på mållinjen. Men där stod Henrik Tallinder och rensade undan.

– Du måste bara älska Hank. Jag hade tur där, sa Ryan Miller om Tallinders insats.

Atlanta-Washington 3-2 (0-0, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 0-1 (02.56) Viktor Kozlov 12 (Alexander Ovechkin, Nicklas Bäckström), 1-1 (16.29) Eric Perrin 10 (Marian Hossa, Tobias Enström), 2-1 (19.03) Marian Hossa 25 (Kari Lehtonen).

Tredje perioden: 2-2 (18.39) Alexander Ovechkin 48 (Nicklas Bäckström, Mike Green).

Straff: 3-2 Eric Perrin.

Skott: 28-41 (3-18, 14-6, 8-11, 3-6)

Utvisningar, Atlanta: 2x2 min. Washington: 2x2 min.

Publik: 15 285 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 95,1%, istid 64.37

Washington: Olaf Kolzig 92,9%, istid 64.58

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, +2, 26.32

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 1, 2, +2, 22.32

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 2, 3, 0, +1, 20.47

Matchen: Visserligen var det Eric Perrin och Slava Kozlov som satte de två straffarna som till sist gav Atlanta bonuspoängen. Men i matchen var det två andra hemmaspelare som dominerade och imponerade: forwarden Marian Hossa och målvakten Kari Lehtonen.

2-1 till Thrashers gjordes av Hossa och assisten kom från - Lehtonen. Med bara knappa minuten kvar av den andra perioden räddade den finländske keepern ett skott, lade ned pucken på klubbladet och sände iväg en lång passning rakt upp som gav Marian Hossa ett friläge mot Olaf Kolziz. Den slovakiske poängkungen gjorde inget misstag utan satte pucken i nät.

– Han såg mig direkt. Vi hade lite ögonkontakt, kanske i en halv sekund. Han la en mycket bra passning och jag hoppades bara att allt var öppet. Jag hade mycket tid på mig att göra något, sa Marian Hossa om Kari Lehtonens frispelning.

Lehtonen, som räddade 39 skott i matchen, hyllades av fansen efter målet. Publiken i Philips Arena skanderade ”Kari, Kari!”.

– Jag tror fortfarande jag är en bättre målvakt än passare, sa finländaren med ett leende efter matchen.

Nu blev inte Hossas mål matchavgörande eftersom Washingtons skyttekung Alexander Ovechkin kvitterade med bara 81 sekunder kvar att spela. Det var Ovechkins 48:e mål för säsongen (bäst i ligan) och han assisterade av Nicklas Bäckström. ”Bäckis” hade också en passningspoäng till Viktor Kozlovs 1-0-mål i den första perioden.

New Jersey-Ottawa 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (05.25) Luke Richardson 2 (Jason Spezza, Dean McAmmond).

Andra perioden: 1-1 (06.12) Jamie Langenbrunner 10 (Patrik Elias), spel 4 mot 5, 2-1 (08.04) Karel Rachunek 4 (Zach Parise, Patrik Elias), 2-2 (15.29) Randy Robitaille 10 (Christoph Schubert, Luke Richardson).

Förlängning: 3-2 (02.14) Brian Gionta 14 (Jamie Langenbrunner).

Skott: 31-25 (7-7, 18-11, 4-6, 2-1)

Utvisningar, New Jersey: 5x2 min. Ottawa: 7x2 min.

Publik: 12 339 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 92,0%, istid 62.14

Ottawa: Martin Gerber 90,3%, istid 62.06

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 3, 0, 0, 23.48

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 2, 0, 0, 22.30

Matchen: Brian Gionta hade inte gjort mål på 13 raka matcher. Då kan ni förstå att 3-2-fullträffen i sudden death kändes extra skön för honom. Först sköt Devils-anfallaren ett skott som blockerades framför mål, pucken snappades upp av lagkompisen Jamie Langenbrunner som också sköt. Det skottet räddades i sin tur av målvakten Martin Gerber, men en ny retur studsade ut till Brian Gionta som till slut lyckades sätta den i nät.

– Det är jättestort för oss. Vi kämpade hårt större delen av kvällen och fick bra saker att hända, sa Brian Gionta till AP.

Devils målvakt Martin Brodeur noterades för den 30:e segern denna säsong, vilket han nu lyckats med i tolv säsonger i rad.

– Det är en av de mål jag sätter upp för mig själv. 30 matcher i slutet av en säsong är inte en stor siffra, men det är inte många målvakter som gör det flera år i rad… så det är fint. Nu ska jag försöka att nå 35 segrar, sa Martin Brodeur som räddade 23 skott i matchen.

New Jersey är i och med segern bara en poäng efter Pittsburgh, ledaren i Atlantic Division, och fem efter Ottawa, ledaren i Eastern Conference. På lördag möts Devils och Senators igen - denna gång i Ottawa.

Columbus-Chicago 2-7 (0-4, 2-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (03:55) Patrick Kane 13 (James Wisniewski, Brent Seabrook), spel 5 mot 4, 0-2 (05.27) Brent Seabrook 7 (-), 0-3 (14.09) Dustin Byfuglien 10 (Rene Bourque, Brent Sopel), 0-4 (17.03) Dustin Byfuglien 11 (Brent Sopel).

Andra perioden: 1-4 (01.25) Dick Tärnström 2 (Michael Peca, Nikolai Zherdev), 1-5 (07.59) Martin Havlat 7 (Robert Lang, Tuomo Ruutu), 2-5 (13.06) Fredrik Modin 3 (David Vyborny, Rick Nash), spel 5 mot 4, 2-6 (15.23) James Wisniewski 6 (Patrick Sharp, Jonathan Toews).

Tredje perioden: 2-7 (19.27) Dustin Byfuglien 12 (Robert Lang, Martin Havlat), spel 5 mot 4.

Skott: 26-31 (5-7, 11-11, 10-13)

Utvisningar, Columbus: 5x2 min, 1x5 min. Chicago: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 14 918 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Fredrik Norrena 78,6%, istid 55.10

Columbus: Pascal Leclaire 66,7%, istid 04.50

Chicago: Nikolai Khabibulin 92,3%, istid 59.42

Dick Tärnström, b, Columbus 1, 0, 4, 0, -1, 21.49

Fredrik Modin, b, Columbus 1, 0, 1, 2, -1, 15.57

Matchen: Fredrik Modin var tillbaka efter sin skadeperiod. Men redan efter 2.30 blev han utvisad för tripping. Då slog Patrick Kane 1-0 till Chicago.

Det var början på en mardrömskväll för Columbus. Innan den första perioden var över hade Chicago gjort 4-0 och det ledde till att de nästan 15 000 i Nationwide Arena buade ut hemmalaget Columbus när de lämnade isen för den första periodvilan.

En publikreaktion som lagets coach Ken Hitchcock förstod.

– Detta är inte nybörjarmisstag. Det är fundamentala misstag av bra spelare. Hockey är en sport med känslor och intensitet och när det andra laget har det och du inte har det kommer du inte att ha många succékvällar. Det var vad som hände i kväll, sa en märkbart upprörd Ken Hitchcock till AP.

Resten av matchen var en transportsträcka till slutsignalen. Visserligen reducerade Columbus två gånger i power play (genom svenskarna Fredrik Modin och Dick Tärnström), men Chicago var snabbt framme och replikerade med att spä på ledningen igen.

– En bra laginsats. Vi kom ut hungriga och redo. Vi behövde en seger för att vända på saker och ting. Allt ser positivt ut nu, sa Chicagos Dustin Byfuglien som gjorde två mål i natt.