Toronto körde över NY Rangers och gjorde målsuccé på The Garden

Publicerad 2023-12-13

NEW YORK. För första gången på nästan 80 år gjorde Toronto i natt fyra mål under en förstaperiod på Madison Square Garden i New York.

Sedan lyckades de hålla Rangers stången och vann med 7-3.

– Det var en riktigt bra match från vår sida, säger målskytten Calle Järnkrok till Sportbladet.

Det är Sportsnet i Kanada som hävdar att Toronto Maple Leafs inte gjort fyra mål under en öppningsperiod i New York sedan mars 1944 – mitt under andra världskriget.

Men i natt, nästan 80 år senare, lyckades de alltså upprepa bedriften.

Gästerna rivstartade mot lätt tafatta Rangers-spelare, gick upp i 2-0-ledning redan efter drygt fem minuter och hade 4-1 efter de inledande 20 minuterna.

– Ja, vi startade starkt, det var en riktigt lyckad förstaperiod, säger Calle Järnkrok när vi träffar honom efteråt.

– Sedan tog väl de över lite i andra, men det var starkt att vi kom ut i tredje och började spela igen och fick in ytterligare några puckar.

”Starkt av oss”

Ja, så blev det. I ett powerplay i slutet av andra perioden klappade Mika Zibanejad återigen in ett av sina dundrande direktskott och strax därefter tryckte Blake Wheeler in ytterligare en reducering. Så när slutakten började kändes det som att hemmalaget hade allt momentum. Men de blåvita löven dödade det med ett snabbt mål och sedan rann det iväg.

– Mm, som sagt, starkt av oss. Men vi har överhuvudtaget varit bra i tredjeperioderna på slutet, fortsätter Calle.

Som själv vispade in en retur, med backhand, i första perioden och därtill hade en assist.

– Målet var väl inte så märkvärdigt, men man är med och skapar lite och det är väl huvudsaken.

William Nylander svarade å sin sida för två assist – varmed hans nya poängsvit sträcks ut till sex raka matcher – och William Lagesson en.

Riktigt lika bra som den där marskvällen 1944 ska det dock understrykas att det inte gick för Calle och hans kompisar åtta decennier senare.

Dåtidens lönnlöv – bland dem Gus Bodnar, Walter ”Babe” Pratt, Lorne ”Moe” Morris, Wilfred ”Bucko” McDonald och Lorne Carr – vann sin uppvisning på Garden med 8-0…