Sundqvists första i Blues – nära slutspel

Uppdaterad 2018-03-29 | Publicerad 2018-03-28

St Louis var uträknat för några veckor sedan.

I natt kom sjätte raka segern och nu är laget på väg mot slutspel.

Hjältarna mot San Jose: Oskar Sundqvist – med sitt första mål för Blues – och skyttekungen Vladimir Tarasenko.

– Äntligen var vad jag tänkte, sa Sundqvist efter dramat.

Förra sommaren bytte mästare Pittsburgh Penguins bort Oskar Sundqvist till St Louis Blues. Denna säsong har den 24-årige svensken spelat 36 NHL-matcher och noterats för blott tre assist.

I natt, i match 37, kom det första målet i Blues-tröjan – ett oerhört viktigt sådant.

”Sätter sig i huvudet”

Sundqvist kvitterade Sharks 1–0-ledning med drygt två minuter kvar av den första perioden. Han gjorde en snabb vändning och slängde iväg ett dragskott som överlistade San Joses målvakt Aaron Dell på plockhandssidan.

– Äntligen var vad jag tänkte. Jag såg faktiskt inte att den gick in innan Barbashev lyfte på armarna, sa Oskar Sundqvist till den samlade mediakåren efteråt och fortsatte:

– Det var en lättnad, det var länge sedan senast. Det är tufft i den här ligan när det går så lång tid utan att man gör mål. Det sätter sig förstås i huvudet.

I den andra tog Sharks ledningen på nytt och Vladimir Tarasenko kvitterade för St Louis. 2–2 höll sig över ordinarie tid och i förlängningen slog Tarasenko till igen med sitt 31:a mål för säsongen.

Klev över strecket

3–2 innebär att St Louis tog sjätte raka segern och klev över slutspelsstrecket. Laget fick även hjälp när Anaheim överraskande föll borta mot Vancouver (1–4).

Ställningen i slutspelsstriden:

Anaheim 91 (76 av 82 matcher)

St Louis 91 (76)

Los Angeles 91 (77)

–––––––––––––––––––––––––––

Colorado 90 (76)

Sundqvist var ingen notorisk målskytt i Pittsburgh heller. Det blev ett mål på 28 matcher där.

I öst är det också dramatiskt.

Med ett handfull omgångar kvar av grundserien är det flera lag inblandade i streckstriden.

Det handlar främst om Columbus, Philadelphia, New Jersey och Florida – där en ska bort.

De tre förstnämnda var i elden, Florida hade spelledigt.

New Jersey låg illa till hemma mot avsågade Carolina med NHL:s statistiskt sett sämste målvakt (av de som spelat minst 20 matcher) Scott Darling mellan stolparna.

Med nio minuter kvar av den tredje perioden ledde Hurricanes med 3–2.

Då kvitterade Kyle Palmieri med kvällen andra mål och med 1.33 kvar satte Stean Noesen 4–3-målet som fick Prudential Center att explodera i ett glädjevrål.

Därmed gick Devils upp på 88 poäng och har nu Florida tre poäng bakom sig.

Columbus 91 (77 av 82 matcher)

Philadelphia 90 poäng (77)

New Jersey 88 (76)

Florida 85 (74)

Samtidigt kan inte de två senaste årens mästare Pittsburgh heller vara säker på en slutspelsplats. Penguins föll överraskande orta mot Detroit Red Wings med 2–5 och står kvar på 92 poäng.

Pittsburghs kapten Sidney Crosby gav laget 1–0 redan efter 38 sekunder. Niklas Kronwall kvitterade i slutet av den första perioden – karriärens 400:e NHL-poäng (80 mål + 320 assist).

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se