Mästarna Pittsburgh vann mot New York Islanders med 4–2.

Mästarnas mästare Sidney Crosby satte det avgörande målet.

Oroväckande för Pittsburgh: Carl Hagelin tacklades i ryggen, slog i ansiktet i plexiglaset och tvingades utgå.

Ja, det small ordentligt i PPG Paints Arena i Pittsburgh i natt.

Det handlade om rallarhockey, mycket känslor och mängder av målchanser.

Skotten slutade 37–35 till Islanders fördel. Om inte målvakterna Marc-André Fleury och Jaroslav Halak storspelat hade det blivit en målfest långt innan det faktiskt blev det.

I början gick det dock undan. Det tog bara 46 sekunder för Pittsburgh att göra 1–0.

Efter ett klapp-klapp-spel stötte Patric Hörnqvist in säsongens tredje mål – samtliga i powerplay. Assisten från Phil Kessel och Sidney Crosby.

Sedan dröjde det till drygt 15 minuter av den andra perioden, trots öppna lägen åt båda håll, innan nästa mål kom. Backen Travis Hamonic kvitterande i en kontring.

Men med drygt sju minuter kvar av den tredje perioden började det målas retroaktivt i PPG Paints Arena.

”Måste undvika utvisningsbåset”

Phil Kessel passade fram till Jevgenij Malkins 2–1 (borde Halak tagit), Shan Prince kvitterade till 2–2 efter en märklig sargstuds och sedan slog lagkaptenen Sidney Crosby till.

Med 2.25 kvar fick Crosby – i sin andra match efter hjärnskakningen som höll honom utanför laget i säsongsstarten – pucken serverad framför mål, tog emot den och överlistade Halak.

– Vi blev bättre ju längre matchen pågick. Vi måste bara undvika att hamna i utvisningsbåset, sa Pittsburgh-stjärnan efteråt.

I Islanders läger var det inte muntert.

– I 55 minuter spelade vi en av de bästa matcherna vi gjort på länge. Men det är ett tuff lag att möta. Så klart det är frustrerande nu, sa Travis Hamonic.

Hagelin tacklad illa

Bara 17 sekunder efter Crosbys mål blev Andrew Ladd utvisad efter en boarding på Carl Hagelin där svensken smaskade in ansiktet i kanten av plexiglaset. Hagelin tvingades lämna isen och återkom inte under de avslutande två minuterna.

Pittsburgh coach Mike Sullivan kunde efter matchen inte ge någon status på Hagelins skada.

I det efterföljande powerplayet slog Phil Kessel in 4–2 och punkterade definitivt matchen.

Montreals monstruösa form fortsätter.

I natt kom sjätte segern på de inledande sju omgångarna efter 3–1 i tungviktsmötet med Tampa Bay hemma.

Målvakten Carey Price var återigen en nyckel med 30 räddningar.

Montreal låg under med 0–1 inför den sista perioden, men vände. Lagkaptenen Max Pacioretty avgjorde med sitt 2–1-mål halvvägs in i perioden.

Victor Hedman och Anton Strålman fick assistpoäng på Alex Killorns Tampa-mål.

Oliver Ekman Larsson satte säsongens femte mål och hans Arizona vann med 5–4 borta mot Phialdelphia.

Svenskens mål innebar 2–0 i den första perioden och trots att Flyers kvitterade i den andra lyckades bortalaget få med sig två viktiga poäng.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se