Publicerad 2016-03-16

Tre nya poäng för svenske superbacken

En back har inte vunnit assistligan i NHL på över 40 år.

Men mycket talar för att Erik Karlsson är på väg att lyckas.

I natt noterades supersvensken för två nya assist – och ett mål – när Ottawa vände och vann med 3–2 mot Minnesota.

– Vi gjorde en tillräckligt bra match för att lyckas vinna, säger Karlsson till klubbens hemsida.

Bobby Orr.

De två passningspoängen kom till Mike Hoffmans 1–1-kvittering i den andra perioden och till Mika Zibanejads 2–2 med blott 7,1 sekunder kvar av den tredje perioden.

Det innebär att Erik Karlsson för första gången i karriären nådde upp till hiskeliga 60 assist under en säsong – med elva matcher kvar att spela.

I förlängningen ökade han på den totala poängskörden genom att dundra in avgörande 3–2 med bara 30,4 sekunder kvar att spela – Karlssons 13:e mål denna säsong.

EK65 fick tag på pucken mitt i slottet och drog till med ett tungt slagskott upp i Wild-målvakten Devan Dubnyks vänstra kryss.

Bobby Orr senast att lyckas

– Vi gjorde en tillräckligt bra match för att lyckas vinna i kväll. Det blev lite svårare än tänkt och vi släppte till lite billiga mål som tidigare under säsongen. Men bra för oss att hitta en väg att ta matchen till förlängning. En fin vinst för alla, säger Erik Karlsson till klubbens hemsida.

Svensken leder nu assistligan med en marginal på nio till Chicagos Patrick Kane, 60 mot 51.

Och skulle Karlsson hålla undan, vilket mycket talar för, blir han den förste back att vinna assistligan sedan legendaren Bobby Orr lyckades med bedriften säsongen 1974/75.

Ännu mer statistik visar hur viktig Ottawas svenske kapten är för laget. Han har med sina 73 poäng på 71 matcher varit inblandad i 35,6% av Senators 205 mål denna säsong.

Jagar Lidströms rekord

Och nu jagar han även tidernas bästa svensknotering för en back som innehas av Nicklas Lidström. "Lidas" gjorde 80 (16+64) poäng säsongen 2005/06.

En annan liga som Erik Karlsson leder är speltiden. I natt blev det makalösa 32 minuter och 16 sekunder och i snitt har det blivit 29,07 minuter denna säsong. Där är han 24 sekunder före tvåan Ryan Suter, Minnesota.

Segern gör också att hoppet om slutspel lever vidare för Ottawa. Laget har nu 74 poäng och är fem poäng efter Detroit som innehar den åttonde och sista slutspelsplatsen i den östra konferensen.

– Vi ska försöka vinna varje match som är kvar. Det är den mentaliteten vi ska ha. Vi måste spela tufft, spela för varandra och visa att vi fortfarande bryr oss, säger Erik Karlsson till Ottawa Sun.

Detroit, ja.

Efter en miserabel första period (ofattbara 3–23 i skott och 0–2 i mål) mot Philadelphia på bortais ryckte rödvingarna upp sig de två sista perioderna.

Men det blev ändå en tung 3–4-förlust. Det innebär att Flyers nu bara är en poäng efter Detroit och har dessutom två matcher färre spelade.

Washington slutspelsklart

Washington Capitals blev som första lag klart för slutspel efter att Alex Ovechkin i förlängningen gjort 2–1 bakom Carolina-målvakten Eddie Läck (29 räddningar).

Den ryske skyttekungens 42:a mål innebär att "Caps" har 105 poäng och leder hela NHL med en marginal på 14 poäng till tvåorna Dallas och St. Louis.

Los Angeles Kings fortsätter att övertyga. Efter 5–0 mot Chicago i måndags blev det 5–2 mot Dallas i natt.

Slovenen Anze Kopitar svarade för ett mycket vackert solomål och hade även en assist i matchen.

Sidney Crosby gjorde poäng för nionde matchen i rad när Pittsburgh vann efter straffar (2–1) mot New York Islanders. Crosby låg bakom jubilerande Chris Kunitz (800 NHL-matcher) 1–0-mål i den första perioden.

44-årige Jaromir Jagr noterades för karriärens 1 111:e assist när han passade fram Aleksander Barkov till Floridas avslutande 4–1-mål borta mot Montreal.