NHL-svepet: Zibanejad slog till med Foppa-straff

Publicerad 2024-03-24

NASHVILLE. Mika Zibanejad hjälpte New York Rangers upp i delad serieledning – med en Foppa-straff.

Det, och mycket mer, berättar vi om i nattens NHL-svep.

NATTENS STRAFF

Den överlag fantastiska toppduellen mellan Rangers och Florida Panthers på Madison Square Garden stod 3-3 vid full tid och inget sudden-mål gjordes i förlängningen, så tillställningen fick avgöras på straffar.

Det var då Mika Zibanejad levde ut sin mest artistiska sida och satte den typ av straff som Kenta Nilsson en gång introducerade och Peter Forsberg gjorde världskänd i OS-finalen för 30 år sedan.

Därmed bidrog han i högsta grad till det som till sist blev en 4-3-seger för Manhattan-laget.

– När det blir straffar vet vi att vi har Mika och Artemi Panarin. Då vet brukar det gå bra, ler andrecentern Vincent Trocheck efteråt.

Panarin, ja. Han var återigen dominant och satte två granna mål på Sergej Bobrosvky och är nu uppe i sammanlagt 42 baljor.

– Han hade en ny monstermatch. Han ger allt hela tiden och är därför livsfarlig i varje byte, myser coachen Peter Laviolette.

Med segern gick Rangers upp i tillfällig serieledning, men fick dela på äran när Vancouver Canucks lite senare slog Calgary.

Straffartisten Zibanejad stod också för en assist.

NATTENS SUMPADE CHANS

Efter två imponerande segrar mot Pittsburgh och Winnipeg hade Devils i nattens hemmamatch mot avhängda Ottawa en jättechans att hänga på i streckracet på allvar.

Men istället lade de en präktig lök och fick stryk med 5-2.

– Vi spelade inte alls bra. Allt jag sa att jag tyckte var bra mot Winnipeg häromdagen var precis tvärtom ikväll, suckar coachen Travis Green.

Förlusten blev särskilt kännbar eftersom New York Islanders, en av huvudkonkurrenterna i kön under östra strecket, tidigare under lördagen skrällde med en 6-3-seger mot nämnda Winnipeg.

Jesper Bratt kunde i alla fall trösta sig med första målet på nästan en månad, medan Erik Brännström assisterade till ett Senators-mål.

NATTENS LÄTTADE MÄSTARE

I och med att St Louis under lördagseftermiddagen vann fyrapoängsmatchen mot Wild i St Paul med 5-4 – efter övertidsavgörande av Brandon Saad – var Vegas Golden Knights åter satta under press inför sin hemmamatch mot Columbus.

Om de förlorat skulle det bara skilja en enda poäng ner till avgrunden under strecket.

Och ännu en gång började det svajigt. De låg under med 1-0 efter en period. Men sista 40 minuterna gjorde ett ryck, vände och vann till sist med 4-2.

Jack Eichel drog tyngsta lasset med två mål.

NATTENS MAGPLASK

Kan hajar utföra magplask? Well, det var i alla fall vad de från San Jose gjorde i bottenduellen mot Chicago.

De hade 4-0-ledning en bit in i andra perioden, efter bland annat två mål av Fabian Zetterlund, men lyckades till sist få stryk i alla fall.

Philipp Kurashev kvitterade med 47 sekunder kvar av ordinarie matchtid och sedan avgjorde Seth Jones arton sekunder in i förlängningen.

Zetterlund svarade också för en assist, precis som William Eklund.

NATTENS SENA REPLIK

Kings-fansen i Crypto.Com Arena deppade när Tampa med hjälp av två direktskott från Steven Stamkos i slutet av en hård drabbning hämtade in 1-3-underläge.

Men besvikelsen vändes snabbt till eufori på nytt, för bara 25 sekunder in i förlängningen avgjorde hemmalagets Vladislav Gavrikov.

Adrian Kempe gjorde säsongens 22:a mål redan i början av första perioden och spelade sedan också fram till Gavrikovs avgörande mål.

Victor Hedman, å sin sida, registrerades för säsongens 57:e assist.

NATTENS SVENSKAR

Nils Höglander, Vancouver Canucks

– Vår nye NHL-stjärna gjorde två riktigt snygga mål på gamle kompisen Jacob Markström.

Pontus Holmberg, Toronto Maple Leafs

– Den svenske kungen på isen i giganternas clash i Toronto.

Filip Forsberg, Nashville Predators

– Ännu en gång matchvinnare hemma i Nashville. Och dessutom nära ett Gordie Howe Hattrick.

Mika Zibanejad, NY Rangers

– Kenta/Foppa-straffen på Garden var ett mästerverk.

William Nylander, Toronto Maple Leafs

– Det var inget fel på säsongens 39:e fullträff, men framförallt imponerade framspelningen till ett av Bobby McManns två mål.