Den stentuffa tacklingen från Buffalos Jake McCabe var regelrätt – och skakade om finländska hockeyälskare.

”En hemsk bomb avslutade Laines match”, skriver Iltalehti.

”Nu small det! Patrik Laines skadades i våldsam tackling”, skriver Ilta-Sanomat.

Till råga på allt tappade Winnipeg Jets en 3–1-ledning och förlorade 3–4.

Laine lämnade arenan i Buffalo på egen hand och ska undersökas av läkare under söndagen.

Tacklingen skedde efter knappt sex minuters spel i den tredje perioden i Winnipegs bortamatch mot Buffalo. Sabres hade kommit tillbaka från ett 1–3-underläge efter två perioder och både reducerat och kvitterat.

Hemmaspelarna fortsatte att forechecka och vara aggressiva.

Det fick finländske rookien Patrik Laine, 18, känna på.

”Är helt groggy”

Han fick en passning från kedjekompisen Mark Scheifele i mittzon och skulle forcera in i anfallszon när Buffalos back John McCabe, 23, plötsligt dök upp och fick in en klockren tackling på tonåringen.

Efter den stenhårda, och regelrätta, tacklingen föll Laine raklång med ryggen före på isen och slog i bakhuvudet.

McCabe är 183 cm/88 kg mot Laines 196 cm/95 kg...

Samtidigt som Jets-spelare försökte få tag på McCabe låg Patrik Laine kvar innan han senare leddes av isen och in i omklädningsrummet.

Endast en spelare blev utvisad: Scheifele fick två minuter för roughing på McCabe.

– Det är väldigt otäcka bilder. Han är helt groggy. Man ser redan när han får smällen. Han får hjälmen från McCabe rakt i ansiktet, rakt på hakan. Det ser ut som han är avsvimmad redan när han faller ned på isen. Tack och lov har han spänt hjälmen och tappar inte den på vägen ned. Hoppas att det går bra för Laine, förstås, säger Viasats expert Erik Granqvist.

Leder rookieligan

Inget klart besked har kommit om Patrik Laines tillstånd, men efteråt kom positiva rapporter från bland andra Winnipegbaserade journalisten Jeff Hamilton om att han på egen hand tagit sig på spelarbussen för transport till flygplatsen.

Winnipegs coach Paul Maurice direkt efter matchen till Jets TV:

– Jag har ingen uppdatering om skadan. Och jag har inga problem med tacklingen. Det träffade varandras huvuden. Den var rakt på.

Enligt uppgifter till Winnipeg-media ska Laine undersökas under söndagen av Jets läkare.

Patrik Laine hade tidigare i matchen assisterat till Nikolaj Ehlers 1–0-mål. Därmed har Laine på 42 matcher gjort 37 poäng (21 mål+16 assist) och leder NHL:s rookieliga.

Buffalo kom tillbaka och vände alltså tvåmålsunderläge till 3–3 och strax efter Patrik Laines skada avgjorde också lagkaptenen Brian Gionta till Sabres fördel. Matchen slutade 4–3.

Vid slutsignalen började flera spelare slåss däribland Buffalos svenske målvakt Robin Lehner.

Winnipegs nästa match är hemma mot Calgary på måndag.

###

I kvällens andra matinématch vann Philadelphia hemma mot Tampa Bay med 4–2. Flyers exploderade målmässigt i den andra perioden då samtliga fyra mål kom till.

###

Los Angeles Kings lyckades få med sig två poäng efter att Tanner Pearson styrt in 4–3 i förlängningen hemma mot Minnesota.

Det var nära att bli seger redan efter ordinarie tid, men Zach Parise kvitterade för Wild i spel sex mot fyra med endast 43 sekunder kvar.