Elias Pettersson: ”Jag har skrivit ett segertal”

Svensken kan vinna pris som årets rookie i NHL i natt

Av: Per Bjurman

Publicerad:

LAS VEGAS. I natt kan Elias Pettersson få det slutgiltiga kvittot på att han var NHL-säsongens stora rookie-sensation – och det lär behövas.

För med lite distans har han svårt att förstå att det som hände verkligen hände…

– Ja, det känns lite overkligt. När jag varit hemma i Sverige och sett matcher på tv har jag nästan fått nypa mig i armen. ”Har jag verkligen spelat där”, liksom. Samtidigt är jag inte nöjd, jag vill bara ha mer, säger den 20-årige Vancouver-stjärnan.

Ingen av de nominerade vid NHL:s Awards-fest i Las Vegas i natt är mer favorittippad än Elias Pettersson i Calder Trophy-kategorin.

Alla bedömare är övertygade om att han vinner och kan trycka ”Årets bäste rookie 2018–2019” på visitkortet.

Det vet den 20-årige Ånge-sonen förstås om, så ett segertal är skrivet.

– Jo, jag har skrivit ett tal. Fast det är inte riktigt färdigt ännu, jag behöver putsa på ett par detaljer, säger han med ett leende när han dagen innan galaföreställningen möter Sportbladet och annan svensk media på kasinot Encore. 

”Trivs bättre att spela än att snacka inför folk”

Du brukar inte vara det minsta nervös på isen. Hur känns det när du ska gå upp på en scen och hålla ett tal?

– Jag trivs bättre att spela i en fullsatt arena än att snacka inför folk, men det ska nog gå bra. Jag får försöka hålla det enkelt och inte göra det för svårt. Om det nu blir så. Jag har inte vunnit ännu.

Elias Pettersson på plats i Las Vegas
Foto: Per Bjurman
Elias Pettersson på plats i Las Vegas

Nej, men som sagt – oddsen är på den unge svenskens sida. Och en formell bekräftelse på att rookie-säsongen verkligen var så lysande som den vi tyckte verkar behövs, för Elias – som har hela familjen med sig till Vegas och bland annat hunnit åka helikopter över Grand Canyon – har svårt att att greppa att det gick som det gick.

– Ja, det känns lite overkligt. När jag varit hemma i Sverige och sett matcher på tv har jag nästan fått nypa mig i armen. ”Har jag verkligen spelat där”, liksom. ”Har jag mött de där spelarna och klarat mig så bra”, förklarar han.

– Samtidigt är jag inte nöjd, på minsta vis. Jag vill bara ha mer.

Vad skulle det betyda att vinna Calder?

– Det vore såklart oerhört stort för mig personligen. Jag har lagt ner mycket tid för att nå hit. Men jag har inte gjort det själv, många ligger bakom och framförallt familjen.

Även Rasmus Dahlin – precis som Elias nominerad för Calder Trophy – framhåller familjen, som följt med till Nevada för Awards-äventyret

– Vi har gjort det här till en semester och det är så roligt, det var länge sedan vi kunde resa ihop på det här sättet, säger fjolårets draftetta.

”Är fruktansvärt kul”

Victor Hedman är på plats för tredje året i rad och hoppas förstås kunna försvara den Norris Trophy-titel han tog hem ifjol.

– Jag har i alla fall chansen och är glad för det. Men jag tror att Mark Giordano vinner i år, han svarade för en fantastisk chans, säger Tampa-backen.

– Det är fruktansvärt kul att vara här oavsett vad som händer, jag gillar verkligen upplevelsen av att träffa andra spelare och lära känna nya människor hela tiden. 

Den svenska äran försvaras också av Henrik Lundqvist och Oliver Ekman-Larsson, bägge nominerade för humanitära priset King Clancy, och medan ”Henke” valt att stanna hemma i Sverige är ”OEL” på plats, stolt och glad.

– Det låter kanske lite konstigt att jag säger det, men jag tycker King Clancy är ett av de finare man kan få. Det säger ju mycket om vad man är för person snarare än hockeyspelare. Så jag värderar nomineringen mycket högt, förklarar han.

Publicerad:

LÄS VIDARE