Matchfakta 19/10

Boston–Tampa Bay 4–1 (2–0, 0–1, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-19

Första perioden: 1–0 (03.48) Peter Schaefer 1 (Andrew Ference), 2–0 (19.50) Marco Sturm 2 (Andrew Ference, Patrice Bergeron).

Andra perioden: 2–1 (01.45) Brad Richards 3 (Mike Lundin).

Tredje perioden: 3–1 (09.49) Mark Stuart 1 (Marc Savard, Chuck Kobasew), 4–1 (16.19) Marco Sturm 3 (Patrice Bergeron, Glen Murray).

Skott: 24–36 (9–6, 3–15, 12–15).

Utvisningar, Boston: 2 x 2 min, 2 x 5 min. Tampa Bay: 2 x 5 min.

Publik: 16 363 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter, Boston: Tim Thomas 97,2%, istid 60.00 Tampa Bay: Johan Holmqvist 79,2%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay – se ovan

Per-Johan Axelsson, f, Boston, 0, 0, 1, 0, 0, 10.45

Matchen: Boston Bruins har fått en bra start på säsongen. Klubben som inte kommit längre än omgång ett i slutspelet sedan 1999 har nu vunnit fyra av de senaste fem matcherna.

Mannen bakom vinsten i natt var tysken Marco Sturm som satte två puckar bakom Tampas svenske målvakt Johan Holmqvist som hade en mindre bra kväll.

Kollegan i Boston, Tim Thomas (tidigare AIK) var däremot säkerheten själv och framstår nu mer och mer som Bruins förstemålvakt. Thomas har bara släppt in fyra mål på de fem senaste matcherna.

Tampa Bays kedja Martin St. Louis, Vincent Lecavalier och Vaclav Prospal hade producerat 17 poäng på de senaste fyra matcherna – i natt blev de poänglösa.

– Thomas var skillnaden. Vi försökte verkligen, men vi kunde bara inte sätta pucken, sa Martin St. Louis.

I framför allt andra perioden dominerade Tampa och sköt 15 skott mot Tim Thomas.

– Vi spelade ut dem, men Thomas gjorde en massa bra räddningar och såg skarp ut, sa Brad Richards som gjorde periodens enda mål.

Philadelphia–New Jersey 4–0 (0–0, 3–0, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (03.49) Mike Richards 4 (Daniel Briere, Mike Knuble), spel 5 mot 4, 2–0 (08.15) Sami Kapanen 3 (–), 3–0 (10.49) Jim Dowd 1 (Randy Jones).

Tredje perioden: 4–0 (14.09) Joffrey Lupul 1 (Mike Richards).

Skott: 18–38 (2–15, 11–12, 5–11).

Utvisningar, Philadelphia: 7 x 2 min, 1 x 5 min. New Jersey: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 113 (i Wachovia Center).

Målvakter, Philadelphia: Martin Biron 100%, istid 60.00 New Jersey: Martin Brodeur 77,8%, istid 59.46

Inga svenskar på isen.

Matchen: NHL:s hetaste målvakt finns i Philadelphia Flyers. För andra matchen i rad stängde Martin Biron igen när New Jersey besegrades med 4–0.

Och på vilket sätt Biron gjorde det! Skotten vann Devils överlägset, men hur och var än bortalaget sköt var Biron på rätt plats.

Hyllningarna efter matchen var enorma:

– Marty spelade fantastisk, sa kollegan i motståndarburen Martin Brodeur.

– Det är ingen tvekan om att Marty ger oss själförtroende. Han sviker aldrig, sa Flyers coach John Stevens.

– Han spelade bra. Men samtidigt gjorde vi inte tillräckligt runt målet, tyckte Devils coach Brent Sutter.

Själv tog Biron uppståndelsen med lugn, men trodde att han kan hjälpa laget en bra bit på vägen mot en lyckad säsong.

– Samtidigt måste jag tänka att en studs här är eller där kan förändra en match. Det gäller att arbeta med en långsiktig plan, sa Martin Biron.

Med denna målvakt har helt plötsligt fjolårets flopplag (sämsta seriefacit någonsin) vuxit sig till en stark slutspelskandidat. Nattens seger var den femte på sex matcher och Flyers toppar Atlantic division.

Washington–NY Islanders 2–5 (0–1, 0–1, 2–3)

Första perioden: 0–1 (15.17) Sean Bergenheim 1 (Miroslav Satan, Josef Vasicek).

Andra perioden: 0–2 (07.38) Bill Guerin 1 (Chris Campoli, Bryan Berard), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 1–2 (01.41) Alexander Ovechkin 4 (Joe Motzko), 2–2 (06.14) Tomas Fleischmann 1 (Nicklas Bäckström, Brian Pothier), 2–3 (09.39) Bryan Berard 2 (Chris Campoli, Miroslav Satan), spel 5 mot 4, 2–4 (14.08) Bill Guerin 2 (Chris Campoli, Bryan Berard), spel 5 mot 4, 2–5 (18.26) Bill Guerin 3 (Mike Comrie, Chris Campoli).

Skott: 29–21 (13–5, 8–8, 8–8).

Utvisningar, Washington: 5 x 2 min. NY Islanders: 5 x 2 min.

Publik: 11 036 (i MCI Center).

Målvakter, Washington: Olaf Kolzig 76,2%, istid 59.59 NY Islanders: Rick DiPietro 93,1%, istid 59.49

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 1, 0, -2, 22.15

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 1, 0, 0, 14.04

Matchen: Efter den övertygande inledningen av säsongen går det betydligt tyngre för Michael Nylanders och Nicklas Bäckströms Washington.

I natt gjorde dock Capitals ett tappert försök, 0–2-underläge förbyttes till 2–2 i inledningen av den tredje perioden där Bäckström noterades för en passningspoäng till Fleischmanns kvittering.

Men då gjorde Islanders ett nytt ryck. Och framför allt trion Bill Guerin, Bryan Berard och Chris Campoli briljerade. De stod för totalt tio poäng i matchen – och bäst av alla var Guerin med sitt hattrick.

Den 36-årige amerikanen kom till Islanders som free agent denna säsong och gjorde sina första tre mål för New York-laget och sitt nionde hattrick i karriären.

– Att sätta den första kändes skönt. Det var en lättnad, sa Guerin.

Samtidigt gjorde Capitals målvakt Olaf Kolzig en svag insats. Tre av målen kom på långskott i power play. Och coachen, Glen Hanlon, visade sitt missnöje utan att direkt nämna Kolzig.

– Vi var inte glada över spelet i power play. Jag måste göra någon änding, muttrade Hanlon.

Atlanta–NY Rangers 5–3 (2–0, 1–0, 2–3)

Första perioden: 1–0 (04.21) Pascal Dupois 1 (Brad Larsen, Bobby Holik), 2–0 (06.23) Slava Kozlov 2 (Marian Hossa, Tobias Enström), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3–0 (10.13) Todd White 1 (Eric Perrin), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 4–0 (02.58) Bryan Little 2 (Darren Haydar, Garnet Exelby), spel 5 mot 4, 4–1 (09.37) Daniel Girardi 1 (jaromir Hagr, Chris Drury), spel 5 mot 4, 5–1 (11.19) Todd White 2 (Ilya Kovalchuk), spel 5 mot 4, 5–2 (14.07) Brendan Shanahan 1 (Jaromir Jagr, Michal Rozsival), 5–3 (19.00) Scott Gomez 2 (Chris Drury, Michal Rozsival), spel 5 mot 3.

Skott: 28–36 (13–14, 7–9, 8–13).

Utvisningar, Atlanta: 10 x 2 min, 1 x 5 min. NY Rangers: 8 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 14 076 (i Philips Arena).

Målvakter, Atlanta: Kari Lehtonen 100%, istid 11.30 Johan Hedberg, 88,9%, istid 48.28 NY Rangers: Henrik Lundqvist 81,1%, istid 59.19

Johan Hedberg, mv, Atlanta – se ovan.

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers – se ovan.

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, +2, 19.51

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 2, 0, 0, 19.06

Matchen: Svenskkampen i mål blev till en början inte av. Atlanta starta de med finländaren Kari Lehtonen, men redan efter drygt elva minuters spel tvingades Lehtonen ge upp på grund av en ljumskskada.

In kom Johan Hedberg och han överglänste klart Rangers Henrik Lundqvist. Men till Henkes försvar måste sägas att han inte fick så mycket hjälp av loja Rangers-backar.

Atlanta, som innan denna match hade sex raka förluster, satte två mål i första perioden. Det andra kom i power play och Tobias Enström noterades för sin andra NHL-poäng i karriären då var med i förarbetet till Slava Kozlovs mål.

Matchen avgjorde definitivt med 3–0-målet i numerärt underläge i den andra perioden. Eric Perrin och Todd White kom i ett två-mot-ett-läge och lurade bort Henrik Lundqvist. Svensken blev minst sagt förbannad efter det målet och slog klubban hårt i isen.

– Det verkar omöjligt för vårt lag att få en bra start i matcherna. De fick övertaget, sa Henke efteråt.

Johan Hedberg var förstås mer nöjd.

– En bra nystart för oss. Men vi har en lång, lång väg att gå innan vi är där vi vill vara, sa Hedberg.

Atlantas tillfällige tränare – tillika general manager Don Wadell – fick alltså en drömstart i krisklubben efter att tidigare i veckan ha sparkat Bob Hartley. Wadell var mycket aktiv i båset för att få fart på lagets stjärnor.

– Det har alltid varit mitt sätt att coacha på. Jag gillar att visa känslor, sa Wadell efter premiärsegern.

Tobias Enström blev hårt tacklad i den andra perioden och hjälptes till omklädningrummet med en befarad knäskada. Men han återkom till isen i den tredje perioden.

Toronto–Florida 3–2 (0–2, 2–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (05.59) Rostislav Olesz 2 (Stephen Weiss, Nathan Horton), spel 5 mot 4, 0–2 (10.20) David Booth 1 (Jay Bouwmeester, Nathan Horton).

Andra perioden: 1–2 (00.24) Jason Blake 2 (Mats Sundin, Andy Wozniewski), 2–2 (06.49) Bryan McCabe 2 (Nik Antropov, Mats Sundin), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3–2 (19.32) Nik Antropov 6 (Pavel Kubina, Tomas Kaberle).

Skott: 27–28 (11–10, 9–10, 7–8).

Utvisningar, Toronto: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Florida: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 394 (i Air Canada Center).

Målvakter, Toronto: Vesa Toskala 92,9%, istid 60.00 Florida: Craig Anderson 88,9%, istid 59.11

Mats Sundin, f, Toronto 0, 2, 1, 0, +1, 19.56

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 1, 2, +1, 17.26

Matchen: En mäktig kanadensisk vändning i Air Canada Center. Trots 0–2 efter den första perioden gnetade sig Toronto i kapp – och förbi då endast 27,6 sekunder återstod av matchen.

Nik Antropov gjorde 3–2-målet från vänstra tekningscirkeln efter en ordentlig retur från Florida-målvakten Craig Anderson. Anfallet före hade däremot Panthers en gyllene chans att avgöra istället. Men Jay Bouwmeester missade öppet mål efter att först ha lurat bort Vesa Toskala i Maple Leafs-målet.

– Jag var på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vi behövde det. En liten turseger, sa Nik Antropov som nu gjort två poäng i fyra raka matcher.

Mats Sundin låg bakom Torontos comeback genom att assistera till både reduceringen och kvitteringen. En annan stark faktor var publiken i den fullsatta arenan som efter 0–2 började skandera ”Go, Leafs, go”.

– Det hjälpte oss verkligen i matchen. Jag tycker vi var spända i den första perioden, sa Torontos coach Paul Maurice.

Sundins lag lämnade därmed jumboplatsen i Northeast division och är med i kvartetten som jagar överlägsna ettan Ottawa.

I Florida gjorde kaptenen Olli Jokinen sin 301:a raka match – ett nytt klubbrekord.

Ottawa–Montreal 4–3 (1–1, 2–1, 1–1)

Första perioden: 1–0 (00.31) Wade Redden 2 (Daniel Alfredsson, Joe Corvo), spel 5 mot 4, 1–1 (17.11) Guillaume Latendresse 1 (Tom Kostopoulos, Tomas Plekanec).

Andra perioden: 2–1 (04.00) Nick Foligno 1 (Mike Fisher, Wade Redden), 3–1 (12.43) Dany Heatley 7 (Daniel Alfredsson), 3–2 (14.32) Michael Ryder 1 (Christopher Higgins, Saku Koivu).

Tredje perioden: 3–3 (12.51) Alexei Kovalev 3 (Patrice Brisebois, Tomas Pekanec), spel 5 mot 4, 4–3 (13.15) Jason Spezza 1 (Daniel Alfredsson).

Skott: 33–31 (10–13, 16–10, 7–8).

Utvisningar, Ottawa: 5 x 2 min. Montreal: 5 x 2 min.

Publik: 20 019 (i Scotiabank Place).

Målvakter, Ottawa: Martin Gerber 90,3%, istid 60.00 Montreal: Carey Price 87,9%, istid 59.08

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 3, 4, 0, +2, 24.57

Matchen: Det är bara att säga det igen – Daniel Alfredsson är en av NHL:s bästa spelare. I natt var Ottawas kapten huvudanledningen till att Senators fortsätter rycka i NHL-toppen.

”Alfie” spelade 25 minuter, gjorde tre assist och valdes till matchens bäste spelare. Avgörande 4–3 kom bara 24 sekunder efter att Montreal lyckades genom Jason Spezza som gjorde säsongens första mål (han har dock elva assist!). Spezza slog in en målvaktsretur efter att Alfredsson först skjutit.

”Alfie” har nu tolv poäng på åtta matcher och hakar på toppen i NHL:s poängliga.

Störst jubel fick dock 2–1-målskytten Nick Foligno som gjorde karriärens första NHL-mål. 19-årige Nick är son till förre NHL-spelaren Mike Foligno som hade en speciell målgest.

Den kopierade sonen i natt. Nick Foligno jublade, hoppade upp med båda knäna och sträckte fram nävarna. Precis som pappa gjorde för drygt 20 år sedan.

– Jag fattar inte hur han kunde göra det så många gånger. Jag blev lite öm. Jag hoppas jag göra många mer mål, men denna målgest blir det inte fler gånger. Det var en engångshändelse, sa Nick Foligno som skulle ringa upp en – antar vi – glad farsa efter matchen.

Calgary–Los Angeles 4–3 (1–2, 3–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (03.59) Michael Cammalieri 7 (Anze Kopitar, Lubomir Visnovsky), spel 5 mot 3, 0–2 (10.17) Dustin Brown 3 (Anze Kopitar), 1–2 (19.53) Kristian Huselius 5 (Alex Tanguay), spel 5 mot 3.

Andra perioden: 2–2 (06.11) Daymond Lankow 6 (Robyn Regehr, David Moss), 3–2 (11.33) Craig Conroy 2 (Jarome Iginla, Robyn Regehr), 4–2 (16.02) Daymond Langkow 7 (Kristian Huselius, Jarome Iginla), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4–3 (11.40) Anze Kopitar (Alexander Frolov, Lubomir Visnovsky) spel 5 mot 3.

Skott: 29–34 (7–13, 11–13, 11–8).

Utvisningar, Calgary: 9 x 2 min, 1 x 5 min. Los Angeles: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter, Calgary: Miikka Kiprusoff 91,2%, istid 60.00 Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 77,8%, istid 39.45 Jason LaBarbera 100%, istid 18.32

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 1, 0, 0, 14.15

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 1, 4, 0, 0, 15.43

Matchen: Precis som sin kanadensiska rival Toronto lyckades Calgary i natt att vända ett 0–2-underläge till seger. Vändningen inleddes av Kristian Huselius som satte pucken bara sju sekunder före första periodvilan. ”Husse” fick en passning från Alex Tanguay.

I andra perioden kvitterade Daymond Langkow med karriärens 200:e NHL-mål. Samme Langkow satte senare i perioden också matchavgörande 4–2 – fint assisterad av Kristian Huselius. Langkow satte pucken högt på Jean-Sebastien Aubins plockhandssida – även det ett jubileum: Calgary-spelarens 500:e poäng i karriären.

Forne SSK-spelaren Anze Kopitar reducerade till 4–3 när LA hade två man mer på isen i den tredje perioden, men närmare än så kom aldrig bortalaget.

Los Angeles har fortfarande bara en seger efter full tid denna säsong – den kom i premiären i London mot Anaheim. Kings är nu sist i Pacific division.

Phoenix–Edmonton 2–4 (0–1, 1–1, 1–2)

Första perioden: 0–1 (06.19) Raffi Torres 2 (Ales Hemsky, Steve Staios).

Andra perioden: 1–1 (07.29) Peter Mueller 1 (Daniel Carcillo, Niko Kapanen), spel 5 mot 4, 1–2 (14.54) Kyle Brodzlak 2 (Dick Tärnström, Marty Reasoner).

Tredje perioden: 2–2 (08.11) Mike Zigomanis 1 (Mathias Tjärnqvist, Fredrik Sjöström), 2–3 (11.55) Raffi Torres 3 (Ales Hemsky, Andrew Cogliano), 2–4 (19.08) Shawn Horcoff 2 (Kyle Brodziaki, Dick Tärnström), spel 5 mot 6.

Skott: 41–18 (13–7, 14–8, 14–3).

Utvisningar, Phoenix: 2 x 2 min. Edmonton: 4 x 2 min.

Publik: 10 448 (i Glendale Arena).

Målvakter, Phoenix: Alex Auld 82,4%, istid 59.41 Edmonton: Dwayne Roloson 91,1%, istid 60.00

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 1, 1, 0, +1, 16.02

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 1, 3, 0, +1, 10.15.

Dick Tärnström, b, Edmonton 0, 2, 0, 4, +2, 21.50

Matchen: Den kanadensiska helkvällen fullbordades då även Edmonton lyckades vinna - tidigare på kvällen hade Calgary, Toronto och Ottawa triumferat.

Men sett till matchbilden borde inte Oilers fått med sig alla poäng. Wayne Gretzkys Phoenix fullkomligen vräkte skott mot Oilers-keepern Dwayne Roloson. Totalt blev det 41 stycken varav bara två hittade rätt bakom den fantastiske målvakten.Bland annat räddade han ett friläge från Fredrik Sjöström i mitten av den första perioden och under ett power play gjorde han flera räddningar trots tappad klubba.

- Bästa matchen han spelat. Och inte bara för räddningarna. Varje gång han rörde pucken spelade han den rätt, sa Oilers coach Craig MacTavish om Roloson.

Den mest lyckade svensken var utan tvekan Dick Tärnström. Han assisterade till två av Edmontons mål och spelade stabilt under nästan 22 minuter.

Detta var en välkommen seger för Oilers som före denna match förlorat fyra raka.

San Jose–Detroit 2–4 (1–0, 1–2, 0–2)

Första perioden: 1–0 (03.20) Mike Grier 1 (Marc-Edouard Vlasic, Kyle McLaren), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1–1 (04.37) Niklas Kronwall (–), 1–2 (09.29) Henrik Zetterberg 6 (Brian Rafalski, Chris Osgood), 2–2 (15.31) Jonathan Cheechoo 2 (Matt Carle, Ryane Clowe.

Tredje perioden: 2-3 (07.34) Matt Ellis (Brian Rafalski), 2-4 (10.40) Pavel Datsyuk 2 (Henrik Zetterberg, Brian Rafalski), spel 5 mot 3.

Skott: 25–27 (8–3, 11–12, 6–12).

Utvisningar, San Jose: 7 x 2 min, 1 x 5 min. Detroit: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter, San Jose: Evgeni Nabokov 85,2%, istid 59.12 Detroit: Chris Osgood 92,0%, istid 60.00

Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 0, 6, 0, -1, 29.52

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 1, 2, +1, 19.11

Niklas Kronwall, b, Detroit 1, 0, 3, 4, +1, 19.58

Tomas Holmström, f, Detroit 0, 0, 1, 0, +1, 16.47

Henrik Zetterberg, f, Detroit 1, 1, 4, 0, 0, 25.03

Matchen: En ny fantastisk match av Henrik Zetterberg. Och två nya poäng för NHL:s poängkung gör att "Z" gjort poäng i samtliga matcher denna säsong.

Zetterberg verkar får infinna sig att bli utbuad när han spelar på bortaplan eftersom han är det största hotet mot en hemmaframgång. Så även i San Jose i morse.

- Så är det. Han spelar hårt och gör mål. Då blir han lätt utbuad, men vi älskar honom, sa Detroitbacken Niklas Kronwall i den andra periodpausen där "Z" gett Red Wings ledningen med 2-1.

Även Kronwall gjorde mål i den perioden - hans första för säsongen.

- Jag hade en chans att skjuta strax innan, sedan fick jag en ny chans. Lite tur, då den studsade på ett ben och gick in, sa Kronwall.

En annan svensk hjälte var Nicklas Lidström, som trots en revbensskada spelade halva (!) matchen.