Vancover knäckte Chicago – till slut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-01

Sami Salo avgjorde

NEW YORK. Vilket drama!

Vancouver tappade en 3–0-ledning i sista perioden, men 1 minut och 13 sekunder från slutet kunde Sami Salo slå tillbaka och avgöra.

– Otroligt skönt. Det hade kunnat sluta hur som helst, säger den finländske hjälten.

Det första mötet i serien mellan Vancouver och Chicago – själva starten på Stanley Cup-slutspelets andra omgång – var i två perioder en ensidig historia.

Vancouver dominerade kraftigt mot ett Chicago som saknade det mesta av gnistan från serien mot Calgary och mest tog onödiga utvisningar.

I första perioden gjorde Pavol Demitra 1–0, efter förarbete av den nu skadefrie Mats Sundin.

Henrik Sedin satte tvåan

Sedan, i andra perioden, fick de vilda fansen i GM Place se ett klassiskt Sedin-mål. Fast den här gången var det Daniel som passade och Henrik som gjorde mål.

Ryan Kesler hann öka på även till 3–0 innan mittakten var över – på passning från Alexander Edler, för övrigt – och såg det ut som att matchen helt enkelt var över.

Men i början av tredje akten lyckades unge stjärnan Patrick Kane få in ett tursamt mål – och då vände det fullständigt.

Gästerna tog över och kunde fem och en halv minut från slutet kvittera hemmaledningen.

– Vi kan inte vara nöjda med den perioden, säger Vancouvers finske backstjärna Sami Salo till AP.

– De fick komma tillbaka och matchen hade kunnat sluta hur som helst.

Ja, om det inte varit för Salo själv, liksom ”Sudden” just tillbaka efter en skada som tvingade upp honom på läktaren under serien mot St. Louis.

Avgjorde i tom kasse

En och en halv minut innan slutet hängde kom han som släpande back när Steve Bernier och Mayson Raymond brutit sig loss i ett två-mot-en-läge och precis som planerat kunde han smacka in den puck Nikolai Khabibulin släppte rakt ut i banan.

– Väldigt skönt, säger den finske veteranen.

– Men jag hängde bara med upp och höll koll på pucken och ofta händer bra saker när man kommer in framför kassen.

Ryan Johnson hann också lägga in 5–3 i tom kasse innan tillställningen var över.

Nästa match mellan Vancouver och Chicago spelas natten till söndag.