Matchfakta 8/11

Pittsburgh–Philadelphia 1–3 (1–2, 0–1, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-08

Första perioden: 0–1 (00.28) Joffrey Lupul 5 (R.J. Umberger), 0–2 (05.33) Jeff Carter 7 (Scottie Upshall, Scott Hartnell), 1–2 (19.23) Ryan Malone 4 (Sidney Crosby, Evgeni Malkin).

Andra perioden: 1–3 (08.46) Mike Richards 9 (Jason Smith).

Skott: 27–20 (9–9, 10–8, 8–3).

Utvisningar, Pittsburgh: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Philadelphia: 8 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena).

Målvakter, Pittsburgh: Dany Sabourin 85,0%, istid 58.26 Philadelphia: Martin Biron 96,3%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen: En förbannelse är bruten. Innan nattens match hade inte Philadelphia vunnit mot Pittsburgh på nästan två år. Senaste segern kom i april 2006.

Nu inledde Flyers starkt. På lagens tre första skott gjorde de två mål genom Joffrey Lupul och Jeff Carter. Då stod klockan på 05.33. Efter den chockstarten försökte Penguins ta tag i taktpinnen. Visserligen kom reduceringen alldeles i slutet av den första perioden, men trots det målet kunde Flyers med hjälp av ett starkt försvarsspel och Martin Biron i kassen hålla undan från Crosby och kompani.

– Vi träffade stolpen ett par gånger. Vi hade våra chanser men det är svårt att komma tillbaka efter den starten, sa Sidney Crosby.

Pittsburghs coach Michel Therrien lär målvakten Dany Sabourin stå kvar i målet trots den olyckliga starten. Sabourin har varit het i de senaste matcherna, men sviktade nu. I fjol, då Flyers vann samtliga åtta matcher mot Penguins, stod Marc-Andre Fleury i samtliga fajter – kanske borde han låtit statistiken tala i det fallet.

– Med så många nya ansikten i laget trodde vi inte det skulle bli likadant som förr. Detta är en ny säsong och en fräsch start, sa Flyers back Jason Smith angående den – tidigare – dystra sviten mot Pittsburgh.

Buffalo–Boston 2–1 (0–1, 1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (08.07) Marc Savard 3 (Glen Murray, P–J Axelsson).

Andra perioden: 1–1 (15.50) Ales Kotalik 4 (Maxim Afinogenov, Derek Roy), spel 5 mot 4.

Förlängning: 2–1 (03.16) Clarke MacArthur 1 (Drew Stafford, Toni Lydman).

Skott: 29–26 (9–5, 11–7, 6–13, 3–1).

Utvisningar, Buffalo: 3 x 2 min. Boston: 4 x 2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter, Buffalo: Ryan Miller 96,2%, istid 63.05 Boston: Tim Thomas 93,1%, istid 63.10

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 0, +1, 23.38

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 1, 1, 0, +1, 16.56

Matchen: Buffalos 22-årige Clark MacArthur kallade upp från AHL-laget Rochester till denna match. Han tackade för förtroendet och avgjorde matchen i sudden death med ett direktskott.

– Det var nervöst hela dagen även under matchen. Det är alltid så de första matcherna, du är nervös varje gång du går ut där. Så att få sätta ett mål var förlösande, sa MacArthur som spelade sin 20:e NHL-match.

Buffalo, som haft problem med målgörandet och hade tre raka förluster, gladde sig extra mycket åt MacArthurs mål.

– Det var inte vår bästa match, men inte heller den sämsta. Att vinna är alltid viktigt, sa backen Brian Campbell.

Per-Johan Axelsson hade en assist till Bostons ledningsmål i den första perioden. Men mer än en poäng lyckades varken P-J eller Boston hämta från Buffalo.

– Vi spelade tillräckligt bra för att vinna. Vi kollapsade lite i förlängningen och gav dom målet, sa Bostons coach Claude Julien.

Tampa Bay–Florida 3–1 (2–0, 0–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (01.48) Jan Hlavac 2 (Brad Richards, Paul Ranger), 2–0 (06.37) Martin St. Louis 4 (Vincent Lecavalier).

Andra perioden: 2–1 (08.46) Kamil Kreps 1 (Mike Van Ryn).

Tredje perioden: 3–1 (19.02) Vincent Lecavalier 8 (Vaclav Prospal, Paul Ranger), spel 5 mot 6.

Skott: 34–23 (10–9, 14–6, 10–8).

Utvisningar, Tampa Bay: 2 x 2 min. Florida: 5 x 2 min.

Publik: 16 526 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter, Tampa Bay: Johan Holmqvist 95,7%, istid 60.00 Florida: Tomas Vokoun 93,3%, istid 59.47

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay – se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, +1, 12.28

Matchen: Tampa Bay är tillbaka som ett vinnande lag. Efter sex raka förluster lyckades de besegra Florida i Florida-mötet.

En stor anledning till Tampas triumf stavas Johan Holmqvist. Den svenske målvakten spelade stabilt hela matchen och stoppade 22 skott. För det blev han belönad som matchen lirare.

Tampa tog ledningen snabbt i den första perioden. Jan Hlavacs och Martin St.Louis mål gav 2–0 redan efter drygt sex minuter.

I den andra perioden lyckades Florida reducera, men sedan satte ”Honken” stopp för alla andra försök.

– Den tredje perioden var förmodligen en av våra bästa. Vi hade många chanser, konstaterade också Floridas coach Jacques Martin.

Hans kollega i Tampa var nöjd över Holmqvists spel – och hela lagets prestation:

– Vi har inte glömt vår identitet och vad vi kan göra som klubb. Du kan inte tvivla bara för att du drabbas av en förlustsvit. Det är bara att tänka mentalt hur bra vi kan vara, sa John Tortorella.

Detroit–Nashville 3–2 (1–0, 1–0, 0–2, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (08.40) Daniel Cleary 2 (Valtteri Filppula, Jiri Hudler), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2–0 (18.43) Jiri Hudler 4 (Tomas Holmstrom, Henrik Zetterberg), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 2–1 (12.28) Ryan Suter 2 (David Legwand, Alexander Radulov), 2–2 (18.36) J.P. Dumont 4 (Alexander Radulov, Jason Arnott).

Straff: 3–2 Henrik Zetterberg.

Skott: 45–30 (16–7, 14–7, 13–13).

Utvisningar, Detroit: 5 x 2 min. Nashville: 8 x 2 min.

Publik: 16 885 (i Joe Louis Arena).

Målvakter, Detroit: Chris Osgood 93,3%, istid 65.00 Nashville: Chris Mason 95,6%, istid 65.00

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 1, 0, –2, 21.04

Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 0, 3, 0, 0, 35.10

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 0, 0, 0, 15.16

Tomas Holmström, f, Detroit 0, 1, 5, 2, –1, 18.03

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 0, 3, 0, –1, 17.35

Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 1, 8, 2, –1, 23.18

Matchen: Henrik Zetterberg skrev Detroit-historia i natt. Hans assist till Red Wings 2–0-mål i slutet av den andra perioden innebar att Zäta gjort poäng i SAMTLIGA 15 inledande matcherna denna säsong.

I spel fem mot tre slog passade Zetterberg pucken in i slottet där Tomas Holmström slog på ett direktskott. Pucken räddades, men Jiri Hudler slog in returen nära målvaktens vänstra stolpe.

Zetterbergs 15 raka poängmatcher är nytt klubbrekord i inledningen av en säsong. Det förra (14 matcher) hade Norm Ullman så långt tillbaka i tiden som säsongen 1960/61.

– Det är alltid roligt att slå rekord. Det är lättare då laget vinner och man spelar med bra spelare, sa Zäta.

Men trots ett mål i både första och andra perioden lyckades inte Detroit hålla undan till seger – under ordinarie tid. Nashville tillätts både reducera och kvittera under periodens sista tio minuter. Efter en mållös förlängning avgjorde Henrik Zetterberg – vem annars – straffläggningen.

– Det var på tiden jag satte en straff. Pavel gjorde ett snyggt mål och till slut kunde jag också träffa rätt, sa Henrik Zetterberg.

Men svenskens straff var minst lika snygg som Datsuyks. Zäta fintade målvakten till vänster, gled över med pucken till höger och satte den i stort sett i tom bur.

Chicago–Columbus 5–2 (0–0, 1–0, 4–2)

Andra perioden: 1–0 (08.29) James Wisniewski 4 (Jason Williams, Robert Lang).

Tredje perioden: 1–1 (01.11) Rostislav Klesla 2 (Sergei Fedorov, Ron Hainsey), 1–2 (02.36) Nikolai Zherdev 4 (Michael Peca), 2–2 (07.16) Jonathan Toews 6 (Tuomo Ruutu, Duncan Keith), 3–2 (09.06) Brent Seabrook 2 (Tuomo Ruutu, Jonathan Toews), 4–2 (11.13) Duncan Keith 2 (Dave Bolland, Rene Bourque), 5–2 (19.48) Patrick Sharp 6 (Rene Bourque), spel 5 mot 6.

Skott: 35–26 (15–4, 6–8, 14–14).

Utvisningar, Chicago: 7 x 2 min, 1 x 5 min. Columbus: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 9 717 (i United Center).

Målvakter, Chicago: Patrick Lalime 92,3%, istid 60.00 Columbus: Fredrik Norrena 85,7%, istid 57.00

Matchen: Halvsegt och målfattigt i två perioden. Sedan en explosion i den tredje. 1–0 till Chicago förvandlades först till 1–2 på 1.25 minuter. Sedan vände åter hemmalaget till en övertygande 5–2-seger.

– Vi hittar olika sätt att vinna. Jag tycker vi borde avgjort i andra då vi skapade många bra chanser. Men vi höll och till spelplanen och våra karaktärer visade upp sig, sa Chicagos coach Denis Savard.

Främst imponerade rookien Jonathan Toews. Han kvitterade till 2–2 och var med i förspelet till matchavgörande 3–2 av Brent Seabrook.

Toews har nu sex mål och sju assist på 13 matcher – en poäng i snitt.

Imponerande siffror för en nykomling i NHL.

Tre av Chicagos mål (Wisniewski, Seabrook och Keith) kom från backar som stötte upp framför mål.

– Tre backmål, det är något som ”Savvy” vill att vi ska göra – vara med framför målet, sa Brent Seabrook.

Återigen en urusel publiksiffra i United Center. Bara 9 717 kom för att se Toews och resten briljera. Det innebär att arenan inte ens var halvfull (47,4% av kapaciteten).

Både Magnus Johansson (Black Hawks) och Fredrik Modin (Blue Jackets) saknades.

Colorado–Edmonton 4–3 (2–3, 0–0, 1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (03.46) Ian Laperriere 1 (Jeff Finger, Ben Guite), 1–1 (07.57) Kyle Brodziak 3 (Andrew Cogliano, Marty Reasoner), 2–1 (11.55) Tyler Arnason 3 (Andrew Brunette, Ian Laperriere), 2–2 (12.29) Dick Tärnström 1 (Tom Gilbert, Shawn Horcoff), 2–3 (13.37) Ales Hemsky 5 (Jarret Stoll, Dustin Penner), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3–3 (02.20) Ian Laperriere 2 (Tyler Arnason, Andrew Brunette).

Straff: 4–3 Marek Svatos.

Skott: 38–33 (16–12, 11–7, 7–13, 4–1).

Utvisningar, Colorado: 4 x 2 min. Edmonton: 4 x 2 min.

Publik: 15 877 (i Pepsi Center).

Målvakter, Colorado: Peter Budaj 90,1%, istid 64.59 Edmonton: Dwayne Roloson 92,1%, istid 65.00

Dick Tärnström, b, Edmonton 1, 0, 1, 0, 0, 29.09

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 1, 2, +1, 20.05

Matchen: Precis motsatsen mot ovanstående match. Här startade allt med en målexplosion i den första perioden för att senare lugna ned sig.

Dick Tärnström, som ryktas vara tradingaktuell, gjorde säsongen första mål då han kvitterade till 2–2. Det var Tärnström 33:e mål totalt i karriären.

Matchen avgjorde på straffar. Båda lagen gjorde varsitt mål under de tre första omgångarna och Marek Svatos avgjorde i den första extrarundan.

Colorado är heta just nu. Nattens tvåpoängare var den sjätte på de senaste sju matcherna.

Anaheim–Phoenix 5–6 (1–1, 2–3, 2–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (08.51) Peter Mueller 2 (Keith Ballard, Steve Reinprecht), 1–1 (10.23) Chris Kunitz 6 (Ryan Getzlaf, Chris Pronger), spel 5 mo4.

Andra perioden: 2–1 (04.10) Todd Marchant 1 (Mathieu Schneider, Chris Pronger), spel 5 mot 4, 2–2 (08.25) Peter Mueller 3 (Shane Doan, Steve Reinprecht), spel 5 mot 4, 2–3 (15.45) Steve Reinprecht 3 (Ed Jovanovski, Niko Kapanen), spel 5 mot 4, 2–4 (17.11) Radim Vrbata 5 (Mike York, Craig Weller), 3–4 (18.43) Mathieu Schneider 2 (Chris Pronger, Chris Kunitz), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4–4 (01.38) Drew Miller 2 (Mathieu Schneider, Andy McDonald), 4–5 (04.15) Peter Mueller 4 (Daniel Carcillo, Martin Hanzal), spel 5 mot 4, 5–5 (05.38) Corey Perry 9 (Chris Kunitz).

Förlängning: 5–6 (04.29) Shane Doan 3 (–).

Skott: 27–29 (8–9, 8–9, 8–5).

Utvisningar, Anaheim: 8 x 2 min. Phoenix: 6 x 2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter, Anaheim: Ilya Bryzgalov 77,8%, istid 37.10 Jean-Sebastien Giguere 81.8%, istid 27.18 Phoenix: Alex Auld 81,5%, istid 64.01

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 2, 2, –1, 18.55

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, +1, 10.39

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 13.31

Matchen: Tre målvakter spelade i Anaheim i morse. Den bästa räddningsprocenten av de tre hade inhoppande Duck-keepern Jean-Sebastien Giguere på 81,8 procent (!).

Då förstår ni att det blev en målfest. Lagen turades först om att ha ledningen, men i andra perioden ryckte Phoenix till sig 4–2. Anaheim kom tillbaka och kvitterade två gånger innan lagkaptenen Shane Doan fixade en viktig seger åt Wayne Gretzkys klubb bara 30 sekunder före förlängningens slut..

Coyotes Peter Mueller lyckades göra karriärens första hattrick när han petade in 5–4-pucken strax utanför målgården.

San Jose–Dallas 1–3 (1–2, 0–1, 0–0)

Första perioden: 0–1 (02.19) Mike Modano 3 (Sergei Zubov, Stu Barnes), 0–2 (04.24) Mike Modano 4 (Jere Lehtinen), spel 4 mot 5, 1–2 (18.47) Matt Carle 1 (Craig Rivet, Jeremy Roenick), spel 5 mot 3.

Andra perioden: 1–3 (02.12) Steve Ott 1 (Jeff Halpern).

Skott: 39–12 (18–6, 7–4, 14–2).

Utvisningar, San Jose: 5 x 2 min. Dallas: 9 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter, San Jose: Evgeni Nabokov 75,0%, istid 58.10 Dallas: Marty Turco 97,4%, istid 60.00

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 02.32

Matchen: Liksom Henrik Zetterberg i Detroit var Dallas Mike Modano på rekordhumör i natt. Modano hade gjort två mål redan efter drygt fyra minuter spel – vilket innebär att han nu har alla tiders poängrekord i NHL för USA-födda spelare.

Den 37-årige veteranen har nu 1233 poäng på 1253 grundspelsmatcher. Nu har Modano slagit Phil Housleys rekord med en poäng – trots att han spelat 242 matcher färre.

Högt betyg för Modano, alltså. Men störste stjärnan i HP Pavilion var Dallas målvakt Marty Turco. Skotten vanns nämligen av Sharks med 39–12, men Turco höll rent förutom Stev Otts reducering i början av den andra perioden.