Tre Kronor

På VM-jakt i NHL: ”Viktigt att träffa dem”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. De svenska NHL-stjärnorna har ögonen på sig just nu.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv åker omkring i Nordamerika och tittar på dem – och är de bara tillräckligt bra kan de räkna med att få spela VM om de är tillgängliga.

– Vi kommer ta ut bästa tänkbara lag, det finns ingen ny syn på det, säger han till Sportbladet när vi möter honom under Rangers hemmamatch mot Washington på Madison Square Garden

De som haft synpunkter på att aningen för många NHL-spelare erbjudits plats i Tre Kronors VM-trupper de senaste åren har alltså ingen principiell nyordning att hoppas på enbart för att Johan Garpenlöv övertagit huvudansvaret från Rikard Grönborg.

– Nej, fortsätter han under ett möte i en paus i holmgången på Manhattan, jag har fått den frågan flera gånger och även tidigare svarat att vår målsättning är att bygga ett så bra lag som möjligt av de spelare som blir tillgängliga och kan komma.

– Hur många spelare från NHL respektive Europa det blir vet vi som bekant aldrig. Vi bara gör som vi alltid gjort och försöker ta ut bästa laget. Vi vill ju vinna VM.

Det är dock ett ovedersägligt faktum att merparten av de allra bästa svenskarna huserar i Nordamerika och därför har Tre Kronor-ledningen de senaste åren vinnlagt sig om vårda kontakterna med dem.
Den processen fortsätter under ”Garpen”, själv gammal NHL-spelare och därför antagligen utrustad med extra goda insikter om hur ”grabbarna” har det och tänker och känner. Han befinner sig sedan i söndags på en rundresa som fortsätter till och med kommande helg – och som vanligt handlar det i första hand just om att sköta relationerna, inte att scouta.

Hyllar Oskar Sundqvist

– Det är klart, några anteckningar gör vi ju. Men det viktiga är att åka hit och träffa dem och se dem i deras vardagsmiljö,  förklarar han.

– De ska känna att de är uppskattade och att vi ser dem.

Därför är det som vanligt svårt att få herr förbundskaptenen att nämna enskilda spelares insatser, men han erkänner att St. Louis Blues-kämpen Oskar Sundqvist gjorde starkt intryck i en fajt mot Tampa tidigare i veckan.

– Alla som spelar här sticker ut på sitt sätt, men jag tycker det var kul att se honom. Det var överhuvudtaget en bra match och han har verkligen tagit med sig med spelet från senaste playoff-rundan och gör riktigt bra ifrån sig.

Så då vet vi alla fall det.

Skulle regerande mästarna mot all förmodan missa slutspelet i vår, eller åka ut i en tidig omgång, får ”Sunken” från Boden antagligen åka till Schweiz.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Henke: Förstås väldigt stort och hedrande

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tre Kronor

NHL

Johan Garpenlöv

Madison Square Garden

Ishockey

Oskar Sundqvist