Luongos revansch ger Vancouver matchboll

Publicerad 2011-06-11

Daniel Sedin: ”Han var riktigt bra”

VANCOUVER. Efter två målfester blev den femte finalmatchen ett sällan skådat drama.
Tack vare Maxim Lapierres enda mål och Roberto Luongos nolla, är Vancouver Canucks nu en seger från Stanley Cup-titeln.
– I dag spelade precis som vi ska, säger Daniel Sedin efter 1–0 mot Boston.

Roberto Luongo fick revansch efter de två stjärnsmällarna senast mot Boston.

Frågan alla ställde sig innan matchen var: skulle Canucks kunna hämta sig från de två stjärnsmällarna i Boston?
Svaret kom tidigt. I den första perioden smällde Vancouver på mer, forecheckade högre och anföll oftare än i de två senaste matcherna.
Dessutom: Roberto Luongo visade direkt att han lyckats radera de tolv insläppta målen i Boston ur minnet. Stjärnmålvakten gjorde ett par briljanta räddningar i första perioden, till exempel på Patrice Bergerons närskott.

Lapierre utnyttjade misstag

Boston dominerade dock inledningen, mycket tack vare att Vancouver drog på sig fyra raka utvisningar. I fem mot fem-spelet var det ändå hemmalaget som förde spelet.
Utdelningen kom först i tredje perioden. Maxim Lapierre var först på en sargretur och vinkelsköt 1–0 på Thomas, som hamnat för långt ut.

”Nu vet vi hur vi måste spela”

Den stora matchvinnaren var dock Luongo. Under slutminuterna skapade Bruins mängder av chanser, men Luongo tog allt. En hyfsad revansch för målvakten som blev utbytt i match fyra.
– Han var riktigt bra. Men samtidigt spelade hela laget bättre, säger Daniel Sedin.
Nu har Vancouver chansen att ta hem titeln natten mot tisdag, då lagen möts igen i Boston.
– Vi hoppas kunna ta med oss det här spelet till Boston. Nu vet vi hur vi måste spela, säger Daniel Sedin.