Ny supermatch av Erik Karlsson

Publicerad 2016-01-10

Spelade 33 minuter – assist till båda målen

Ottawas superback Erik Karlsson var fenomenal i natt.

Nästan 33 minuters istid, assist till båda målen och en klockren defensiv insats.

– Han har varit en riktigt bra kapten för oss, säger coachen Dave Cameron efter 2–1-segern mot Boston.

Erik Karlssons speltid i natt var hiskeliga 32 minuter och 57 sekunder. Han har varit över 30 minutersvallen otaliga gånger denna säsong och snittet är nu 28.36 minuter per match – högst i hela NHL.

Och givetvis fanns EK65 med i poängprotokollet också.

Efter att ha blockat ett skott följde han med i en kontring och kom tillsammans med Mika Zibanejad i ett två mot ett-läge. Karlsson passade och Zibanejad kom ren, lade upp pucken på backhanden och lyfte in den.

– "Karl" var så dynamisk defensivt. Vid första målet blockerade han skottet. Det är en sak att blocka ett skott när man är precis bredvid killen, men att göra det sex meter bort är modigt. När man önskar sin bäste spelare att vara den bäste och samtidigt vara en ledare så har "Karl" gjort det. Han har varit en riktigt bra kapten för oss, sa Ottawas coach Dave Cameron till klubbens hemsida.

Glödhet i förlängningen

Tjeckiske JVM-stjärnan David Pastrnak kvitterade i inledningen av den andra perioden och 1–1 höll sig ordinarie matchtid ut.

I förlängningen, i spel tre mot tre, inledde Erik Karlsson med att spela 2 minuter och 38 sekunder utan att byta!

Sedan vilade han ett kort tag, kom tillbaka på isen och sköt ett skott som Mark Stone snappade upp och denne lyckades efter två försök överlista Bostons målvakt Tuukka Rask. Då hade det gått 4.22 av förlängningen och Karlsson hade spelat 3.20 av dessa.

Därmed har Ottawa vunnit fem OT-segrar på sju försök denna säsong och de två poängen gör att "Sens" åter parkerar på en slutspelsplats.

Innan Stones mål hade Loui Eriksson två gyllene lägen att avgöra för Bruins räkning. Det första friläget räddade Ottawas målvakt Craig Anderson och det andra sköt Loui klockrent i stolpen.

"Han kan vara en cyborg"

Erik Karlssons två assist gör att han nu är uppe på 45 poäng (9 mål och 36 assist) på 42 matcher och toppar poängligan för backar och är fyra i den totala efter Patrick Kane (60), Jamie Benn (52) och Tyler Seguin (51).

Efter den sanslösa matchen fylldes Twitter med hyllningar till den svenske superbacken.

Några exempel:

"Erik Karlsson kan vara en cyborg" (cyborg = delvis syntetisk organism).

"Erik Karlsson assist på båda målen, 32:57 i istid, sju skott på mål, fyra blockar. Finns ingen bättre".

"Erik Karlsson är overklig! Absolut overklig! I kväll övertygade han mig att han borde ingå i diskussionen för nhl mvp".

"NHL förtjänar inte Erik Karlsson"

"Erik Karlsson är en sån supermänniska att det är galet".

Även Ottawa Suns krönikör Don Brennan hyllar svensken – framför allt för det defensiva spelet.

"Erik Karlsson har återupptäckt sin Norris Trophy-vinnande form", skriver Brennan bland annat efter matchen.

Pittsburghs Patric Hörnqvist gav sitt lag 1–0 borta mot Montreal.

P.K Subban kvitterade innan Penguins återtog ledningen. Sedan var Marc-André Fleury i målet omutlig, räddade totalt 33 skott och såg till att laget vann med 3–1 (sista i tom kasse med tio sekunder kvar).

Minnesotas målvakt Devan Dubnyk blev också matchhjälte. Han tog 34 skott när Wild vann borta mot Dallas med 2–1.

Alexander Wennberg gjorde säsongens fjärde mål för sitt Columbus. Men laget föll med 3–4 efter förlänging hemma mot Carolina.

Det var lagens andra möte inom loppet av ett dygn och Hurricanes tog fyra av fyra möjliga poäng.

När St Louis bortaslog Los Angeles Kings med 2–1 fick två svenskar lämna. Magnus Pääjärvi utgick blodig i ansiktet efter en tilltrasslad situation där han huvudstupa trycktes in i sargen av Kings Brayden McNabb. Pääjärvi kunde ta sig ut för egen motor, men händelsen resulterade i en femminutersutvisning som blev mållös.

Tidigare under matchen fick Carl Gunnarsson utgå med en skada på överkroppen.