Matchfakta 20/10

Buffalo–Columbus 0–3 (0–0, 0–2, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-20

Andra perioden: 0–1 (06.31) Michael Peca 1 (Rick Nash), 0–2 (13.10) Rick Nash 4 (Michael Peca, Kris Russell), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 0–3 (19.02) Nikolai Zherdev 1 (–), spel 5 mot 6.

Skott: 21–29 (9–10, 7–12, 5–7).

Utvisningar, Buffalo: 7 x 2 min. Columbus: 6 x 2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter, Buffalo: Ryan Miller 92,9%, istid 59.27 Columbus: Pascal Leclaire 100%, istid 59.37

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 0, –1, 17.29

Matchen: Två spelare utmärkte sig i Buffalo i natt. Och båda tillhörde bortalaget Columbus:

1. Rick Nash, som för några år sedan spåddes en lysande framtid i NHL, assisterade till Blue Jackets 1–0, hann bränna en straff (fälld av Henrik Tallinder) för att sedan göra 2–0 på ett dragskott bara 62 sekunder efter straffmissen.

2. Målvakten Pascal Leclaire hade en felfri afton. Hemmalaget lyckades avlossa 21 skott, men alla räddades av Leclaire. Det var hans tredje (!) nolla denna säsong.

– Vi har varit solida sedan första matchen. Det är alltid en laginsats i matcher som denna, sa Pascal Leclaire till AP.

Buffalo hade inte gått av isen mållösa sedan i april 2006 – eller i 95 raka NHL-matcher. För Columbus del är det den bästa säsongstarten sedan laget anslöts sig till NHL 2000 och jakten på historiens första slutspel har inlett mer än godkänt.

– Vi är ett lag som vill vinna. Vi är inte längre en utfyllnad i ligan som heter Columbus Blue Jackets. Vi vill vara en kraft i ligan, sa Michael Peca som också noterades för ett mål och en assist.

Fredrik Modin saknades i Columbus för andra matchen i rad på grund av en ljumskskada.

Pittsburgh–Carolina 4–3 (1–1, 2–2, 1–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (00.59) Ray Whitney 2 (Matt Cullen, Rod Brind’Amour), spel 5 mot 4, 1–1 (18.58) Petr Sykora 3 (Sidney Crosby, Mark Recchi).

Andra perioden: 1–2 (03.57) Trevor Letowski 1 (Justin Williams, Rod Brind’Amour), 1–3 (15.20) Justin Williams 2 (-), 2–3 (17.54) Adam Hall 1 (Jarkko Ruutu, Maxime Talbot), 3–3 (19.54) Petr Sykora 4 (Sergei Gonchar, Sidney Crosby), spel 5 mot 3.

Avgörande straff: 4–3 Sidney Crosby.

Skott: 29–32 (10–11, 10–11, 7–7, 2–3).

Utvisningar, Pittsburgh: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Carolina: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena).

Målvakter, Pittsburgh: Dany Sabourin 90,3%, istid 65.00 Carolina: Cam Ward 89,7%, istid 65.00

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, –1, 22.36

Matchen: Sidney Crosby har inlett jakten på Henrik Zetterberg och de andra i NHL:s poängligatopp. I natt blev det två assist under ordinarie tid plus att Crosby satte den avgörande straffen efter en mållös förlängning.

Fem av de sex första straffarna gick i mål. På den sista (Ray Whitneys) räddade Penguins målvakt Dany Sabourin med plockhandsken.

20-årige Crosby har nu nio (3+6) poäng på sex spelade matcher. Zetterberg toppar poängligan på 15 poäng.

– Du måste lita på dina egna finter och hoppas att det fungerar, förklarade Crosby sin straffteknik.

Men det var Carolina som såg ut att ta sin fjärde raka bortaseger. Med knappt fem minuter kvar av andra perioden gjorde Justin Williams 3–1 för gästerna och inte mycket talade för att NHL:s försvarstarkaste lag skulle tappa den ledningen.

Men fyra minuter senare stod det 3–3 efter att Petr Sykora med sitt 250:e NHL-mål kvitterat i spel med två man mer på isen.

Carolinas anfallare Scott Walker skadades i slutet av den andra perioden och fördes till sjukhus med bröstsmärtor. Då tappade också laget matchen.

– Jag vet inte vad som hände. Efter det blev det bang-bang, men vi kan inte använda det som en ursäkt, sa backen Glen Wesley.

Chicago–Colorado 5–3 (3–0, 0–1, 2–2)

Första perioden: 1–0 (06.59) Jonathan Toews 2 (Patrick Kane, James Wisniewski), 2–0 (08.29) Patrick Sharp 2 (Jason Williams), 3–0 (14.36) Patrick Kane (Patrick Sharp, Duncan Keith).

Andra perioden: 3–1 (15.21) Wojtek Wolski 2 (Andrew Brunette, Joe Sakic).

Tredje perioden: 3–2 (00.40) Marek Svatos 3 (Paul Statsny), 3–3 (07.35) Ryan Smyth 3 (Andrew Brunette, Joe Sakic), spel 5 mot 4, 4–3 (18.35) Tuomo Ruutu 2 (Magnus Johansson, Patrick Kane), 5–3 (19.10) Robert Lang 4 (Patrick Sharp, Yanic Perreault), spel 5 mot 6.

Skott: 27–40 (10–14, 10–18, 7–8).

Utvisningar, Chicago: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Colorado: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 13 519 (i United Center).

Målvakter, Chicago: Nikolai Khabibulin 92,5%, istid 59.52 Colorado: Jose Theodore 84,6%, istid 59.33

Magnus Johansson, b, Chicago 0, 1, 3, 0, +2, 14.59

Matchen: Ett svensk-finskt samarbete med en och en halv minut kvar att spela avgjorde för Chicagos del. Magnus Johanssons skott räddades av målvakten Jose Theodore, men på returen var Tuomo Ruutu framme och stötte in pucken. Johanssons assist till målet var hans andra på sex matcher.

– Det var ett bra skott från Johansson och jag hade turen att lyckas få in den, sa Tuomo Ruutu till AP.

Annars såg det ut som om Chicago redan avgjort matchen i första perionden. Laget gjorde tre mål på drygt sju minuter i mitten av perioden.

18-årige rookien Patrick Kane, som gick som nummer ett i draften i somras, gjorde sitt första NHL-mål (förutom ett i en straffläggning den 8 oktober) när han satte 3–0. Förutom målet noterades han för två assist. Det lär bli många fler poäng i år och under karriären.

– Det var bara en fråga om när det skulle ske. Det var skönt att göra första målet och att få vinna, sa Patrick Kane.

Även Blackhawks andra rookie, Jonathan Toews, gjorde mål (hans andra). Toews kom med full fart från neutral zon, fintade bort Colorados backar Scott Hannan och Brett Clark och satte pucken i mål. Snyggt värre av 19-åringen.

Kane och Toews – två tonåringarna att hålla ögonen på i år.

Vancouver–Los Angeles 2–4 (1–0, 0–3, 1–1)

Första perioden: 1–0 (12.19) Matt Cooke 1 (Alex Burrows, Ryan Kesler).

Andra perioden: 1–1 (03.04) Jack Johnson 1 (Kyle Calder), 1–2 (05.41) Michael Cammalleri 8 (Anze Kopitar, Dustin Brown), spel 5 mot 4, 1–3 (09.57) Alexander Frolov 1 (Lubomir Visnovsky, Ladislav Nagy).

Tredje perioden: 2–3 (14.13) Mattias Öhlund 2 (Ryan Kesler, Lukas Krajicek), 2–4 (19.50) Dustin Brown 4 (–), spel 5 mot 6.

Skott: 25–17 (11–7, 4–8, 10–2).

Utvisningar, Vancouver: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Los Angeles: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: xxxxx (i GM Place).

Målvakter, Vancouver: Roberto Luongo 81,2%, istid 58.35 Los Angeles: Jason LaBarbera 92,9%, istid 59.42

Mattias Öhlund, b, Vancouver 1, 0, 4, 0, +1, 26.58

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, 0, 18.29

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 0, 0, 0, 20.34

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 5, 0, –1, 17.39

Matchen: Canucks dominerade i första perioden och 1–0-ledningen borde varit större sett till chanserna. Publiken i GM Place förväntade sig förmodligen en målexplosion i den andra perioden istället.

Den kom.

För Los Angeles Kings.

1–0 blev till 1–3 på knappt sju minuter. Rookien Jack Johnson kvitterade med sitt första NHL-mål i ett två mot ett-läge, Kings tog ledningen i numerärt överläge och ett svagt Canucks-försvar lämnade Alexander Frolov fri framför målet till 1–3.

Ridå för svensklaget.

I den tredje perioden reducerade visserligen Mattias Öhlund, men närmare än så kom inte Vancouver trots att de vann skotten med 10–2 i den sista rundan. Dustin Brown satte istället 4–2 i tom bur.

Det var Canucks fjärde förlust på fem matcher i GM Place.