NHL-SVEPET: Arizona på väg mot bottenrekord

Publicerad 2024-02-28

NEW YORK. Ökenhundarna har inte vunnit på över en månad och är på väg mot tidernas loser-rekord, berättar vi bland mycket annat om i nattens NHL-svep.

NATTENS LOSERS

Långa segersviter får som sig bör mycket uppmärksamhet i NHL, men motsatsen talas det tystare om. Arizona Coyotes är dock på väg mot ett uppseendeväckande rekord vad gäller antal nederlag i följd. De åkte faktiskt på trettonde raka förlusten i natt, med 4-2 borta mot Montreal – och därmed har de bara fyra kvar till alla tiders bottenrekord, delat av Washington Capitals 1974-1975 och San Jose 1992-1993.

– Jag vill inte hitta på ursäkter, men vi är inne i en period när allt går emot oss. Vi hade 77 procent av chanserna ikväll och ändå förlorar vi, suckar coachen Andre Tourigny.

Kanske är det bara så att hans spelare glömt hur man gör för att vinna. Senast det hände var 22:a januari…

NATTENS ARGE COACH

Nej, det var faktiskt inte John Tortorella. Det var Sheldon Keefe, som inte gillade att Torontos sju matcher långa segersvit blev avklippt av Vegas hemma i Scotiabank Arena.

Med två och en halv minut kvar, när regerande mästarna hade säkrat den seger som till slut skrevs till 6-2, skällde han så mycket på domarna om en utvisning på Mitch Marner att han blev uppvisad på läktaren.

– Vad jag sa? Jag tänker inte gå dit, muttrar han efteråt.

William Karlsson gjorde ett av Vegas mål – det 20:e för säsongen – och spelade fram till ett. Samtidigt hade William Nylander och Pontus Holmberg varsin assist för hemmalaget.

NATTENS JUSTERADE COACH

Det, däremot, var John Tortorella. Han dök upp till Flyers hemmamatch mot Tampa med ena armen i mitella, efter vad som visade sig vara en handoperation.

”Hur ska det gå om han blir upprörd”, undrade alla som sett den koleriske båsbossen vifta yvigt med armarna i indignerade situationer.

Han hade dock inte mycket att vara gramse över den här gången, mer än möjligen ett tio minuter långt spelstopp i första perioden på grund av strömavbrott (!).

Matchen var jämn i 40 minuter och stod 1-1 inför tredje, men då gjorde ”Tårtans” grabbar ett ryck och gick i från till 6-2-seger.

– I två perioder hände inte så mycket. Men det är ett bra tecken att vi behöll koncentrationen och samlade oss till en så bra tredjeperiod, säger den sargade coachen.

Samuel Ersson stoppade 20 skott i hemmakassen.

NATTENS MEST SÄREGNA AVGÖRANDE

Sitt ansikte ska man väl helst inte använda till att styra hockeypuckar, men det var precis vad Carolinas Stefan Noesen gjorde när han avgjorde bortamatchen mot Minnesota.

Jack Drury vräkte vid ställningen 2-2 i mitten av tredje perioden in pucken mot kassen och där dök Noesen upp, fick den i plytet - eller ska man kanske säga på no(e)sen... - och sedan kunde inte Filip Gustavsson förhindra gummit från att studsa in i nätet.

– Vi behövde verkligen ett av de där slumpmässiga målen. Det var för länge sedan, säger Hurricanes-coachen Rod Brind’Amour.

Jonas Brodin gjorde ett av målen för ett Minnesota som inte hade råd att lämna isen i Excel Energy Center utan poäng.

NATTENS POÄNGKUNG I KASSEN

Jacob Markström gjorde det igen när Calgary tog en mycket tung 4-2-seger mot LA Kings hemma i Saddledome. Han assisterade till ett av målen – för femte gången den här säsongen. Med det är han överlägsen etta i målvakternas poängliga.

Men det är förstås inget han fokuserar på.

– Kings är ett av lagen vi jagar, så det här var två mycket stora poäng för oss. Det är det viktiga, säger gästriken.

Mikael Backlund satte matchens sista mål i tom kasse.

Hos Kings saknades svenske skyttekungen Adrian Kempe. Han skadade sig i en hand i matchen mot Edmonton kvällen innan och kan dessvärre bli borta ett tag.

NATTENS URLADDNING

New Jersey Devils har haft alla möjliga problem med målskyttet på slutet, men borta mot svaga San Jose kom en rejäl islossning.

De vann med rungande 7-2 efter snyggt mål – det 22:a för säsongen – och en assist av Jesper Bratt.

Timo Meier återvände till Sharktank för första gången sedan trejden till New Jersey för ett år sedan och firade med två framspelningar.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

Colorado vann tungviktsfajten mot Dallas i Denver med 5-1, Florida fick slita oväntat hårt mot Buffalo och segrade till slut med 3-2 (Rasmus Dahlin noterades för en assist) och Winnipeg slog St Louis med 4-2

NATTENS SVENSKAR

Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins

– Övertidshjälte när pingvinerna bärgade säsongens tyngsta seger borta mot Vancouver.

Rickard Rakell, Pittsburgh Penguins

– Med två fullträffar hade även Ricky, milt uttryckt, stor del i segern.

Lucas Raymond, Detroit Red Wings

– Red Wings verkar vara på väg att bryta en åtta år lång slutspelstorka och det beror inte minst på att ”Razor” spelar som i natt, när han gjorde ett och spelade fram till två mål.

Gustav Nyquist, Nashville Predators

– Elva poäng på de senaste tio matcherna. Och när heta Preds i natt tog sjätte raka blev det både mål och två assist.

Jakob Markström, Calgary Flames

– Målvakternas poängkung, stod för säsongens femte assist mot Kings. Och stoppade dessutom 21 skott.

William Karlsson, Vegas Golden Knights

– Sprängde 20-målsvallen, och adderade en assist, när mästarna klippte av Torontos långa segersvit.