Stanley Cup

St Louis har slagläge – efter ny domarskandal

Gjorde 2–0 i tredje efter missen: ”Vi blev blåsta”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

BOSTON. Ännu en domarskandal skakar Stanley Cup-slutspelet.
Boston-forwarden Noel Acciari blev tydligt trippad av Tyler Bozak i mitten av tredje perioden i den femte finalen i natt, men domarna reagerade inte – och ögonblicket senare prickade David Perron in det matchavgörande målet för St. Louis.

– Det var flagrant och oerhört. NHL har en stor blåtira på grund av domarinsatserna i det här slutspelet, rasar Bruins-coachen Bruce Cassidy.

Det var i mitten av tredje perioden i final nummer fem mellan Boston och St. Louis i TD Garden som den senaste i raden av domarkontroverser i årets Stanley Cup-slutspel inträffade.

St. Louis-centern Tyler Bozak skickade Noel Acciari i isen med en till synes odiskutabel fällning/tripping, men domarna Steve Kozari och Kelly Sutherland lät spelet fortsätta – och bara några ögonblick senare vräkte David Perron in det matchavgörande 2-0-målet.

Slängde vattenflaskan

Våldsamma protester utbröt i hallen; hemmafansen vräkte skräp över isen och Bruins president, Cam Neely, fångades på video när han slängde en flaska i väggen i sin loge.

Efteråt är coachen, Bruce Cassidy, också rasande.

– Det händer precis framför domarna och deras spelare är på väg till utvisningsbåset. Och min kille tas av isen för att genomgå hjärnskakningsundersökning. Ändå blåser de inte. Det var flagrant och oerhört, ryter han på sin presskonferens.

– De missade ett par andra utvisningar också, för tacklingar det hela tiden talas om att vi vill ha bort. Man vill gärna tro att de här domarna är här för att de förtjänat det, för att de är bäst. Men jag vet inte, jag är ett hockeyfan och detta är NHL. Ligan har just nu stor blåtira på grund av domarinsatserna i det här slutspelet. Det här är ytterligare en situation det kommer talas om.

”Vi blev blåsta i kväll”

Cassidy har också en stark känsla av att något förändrades när Blues-coachen Craig Berube efter tredje matchen framförde klagomål om att hans lag åkte för många utvisningar.

– Temat i den här serien förändrades efter det. Men nu är det som det är. Vi tycker att vi blev blåsta ikväll men nu går vi vidare och laddar om för sjätte matchen.

Foto: Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Domarbasen Stephen Walkom meddelar i ett officiellt utlåtande att han han inte kommenterar enskilda bedömningar och motståndarna rycker mest på axlarna.

– Sånt händer. Vi blev ju också drabbade när San Jose gjorde sitt sudden death-mål efter den där handpassningen, säger Oskar Sundqvist.

– Man får inte tänka på det för mycket, det är bara att ladda om för nästa byte.

Stanley Cup 2019: SPELSCHEMAT FÖR FINALEN:

Match 1: Boston–St Louis, 4–2.

Match 2: Boston–St Louis, 2–3.

Match 3: St Louis–Boston, 2–7.

Match 4: St Louis–Boston, 4–2.

Match 5: Boston–St Louis 1–2

Match 6: St Louis–Boston, 02.00, natten mot måndag 10 juni, svensk tid.

Ev. match 7: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 13 juni, svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kan inte prata – ändå aktuell för spel

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup

NHL

Boston Bruins

St. Louis Blues