NHL: Tampa vann efter att ha matats med highlights

Publicerad 2023-11-08

NEW YORK. I nattens NHL-svep konstaterar vi att många av de tio matcherna på programmet avgjordes på väldigt skilda sätt.

NATTENS ”AVGJORT REDAN I FÖRSTA PERIODEN”

Efter gårdagens övertidsförlust i Toronto kom Tampa ut med revanschlustens rök bolmande ur öronen i Montreal och skaffade sig 4-0-ledning redan i första perioden.

Därmed var matchen avgjord. Canadiens hittade visserligen nätet några gånger i tredje men kom aldrig riktigt nära.

– Highlights från gårdagens match visades på storbildsskärmar på vårt hotell 30 gånger mellan frukost och lunch, så beslutsamheten kom automatiskt, säger coachen Jon Cooper med ett leende.

Victor Hedman var återigen utmärkt och bidrog med två nya assist. Därmed är han ensam tvåa i backarnas poängliga, bakom suveräne Quinn Hughes.

Nikita Kutjerov gjorde å sin sida tionde målet för säsongen och passerade Elias Pettersson i toppen av poängligan.

Tampa måljublar.

NATTENS ”AVGJORT REDAN I ANDRA PERIODEN”

Även New York Rangers inledde övertygande mot Detroit hemma på Madison Square Garden, men lyckades inte göra mer än ett mål under de inledande 20 minuterna.

I andra lossnade desto mer eftertryckligt, ”Blueshirts” pepprade Ville Husso med skott och gick upp i 5-0-ledning.

Sedan blev det likadant på Manhattan som i Montreal: Wings snyggade till siffrorna i tredje – utan att vid något tillfälle hota hemmalagets ledning.

– Vi var bra i alla avseenden: Fem mot fem, i powerplay och i numerära underlägen, säger coachen Peter Laviolette.

Artemi Panarin såg med ett mål och en assist till att förlänga sin poängsvit till tolv matcher och Erik Gustafsson, som i skadade Adam Fox frånvaro fått en mycket större roll, stod för två asiats.

NATTENS ”AVGJORT MED TVÅ SNABBA I TREDJE PERIODEN”

Mellan New York Islanders och Minnesota Wild på Long Island var det jämnt och tajt och när tredje perioden började stod det 2-2.

Men då gjorde Kirill Kaprizov och Joel Eriksson Ek varsitt mål inom loppet av 42 sekunder – och så säkrades gästernas seger.

– Det här var nog första matchen den här säsongen när vi spelat sexakt som vi ska från början och sedan bara rullade vi på, säger coachen Dean Evason.

Eriksson Ek noterades också för en framspelning, precis som Marcus Johansson – och en sådan bidrog även Pierre Engvall med för hemmalager.

NATTENS ”AVGJORT FÖRST I SUDDEN”

I Raleigh stod det 2-2 mellan Carolina och Buffalo när slutsignalen gick – sedan Rasmus Dahlin räddat poäng åt gästernas med sitt tredje mål för säsongen.

Sedan avgjorde Martin Necas 1.30 in i förlängningen.

NATTENS ”AVGJORT FÖRST EFTER STRAFFAR”

Allra svårast var der att skilja Arizona och Seattle åt i Tempe.

Ställningen var 3-3 efter 60 minuter – och inga mål alls blev gjorde under förlängningen. Först efter straffavgörande kunde hemmalaget bärga två poäng.

NATTENS ”DE KAN SPELA HOCKEY I ALBERTA ÄNDÅ”

Det har varit en dyster höst i kanadensiska provinsen Alberta. Edmonton Oilers är en obegriplig flopp och Calgary Flames inte heller spelat till närmelsevis så bra som förväntat.

Men de senare verkar vara på väg ur sin funk nu. De tog andra raka segern i natt, genom att vända 0-2-underläge till 4-2-seger mot Nashville hemma i Saddledome.

– Vi var bättre laget och förtjänade att vinna, säger målskytten Blake Coleman.

Filip Forsberg hade en assist för Predators och i hemmalagets kasse tog Jacob Markström 16 av 18 skott.

NATTENS TUNGVIKTSSEGER

I två perioder var det knalljämnt mellan topplagen Colorado och New Jersey i Denver. Sedan hittade Avalanche en växel till och gick loss till en 6-3-seger.

Jesper Bratt registrerades för ytterligare en assist.

NATTENS SVENSKAR

William Eklund, San Jose Sharks – matchhjälte när hajarna äntligen tog säsongens första seger.

Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild – ett mål och en assist i Wilds hittills mest kompletta insats

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning – två nya assist av tvåan i backarnas poängliga.