Nattens NHL-fakta 9/10

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-09

Daniel Alfredsson leder nu NHL:s poängliga.

Detroit–Edmonton 4–2 (2–1, 1–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (06.51) Mikael Samuelsson (Daniel Cleary, Nicklas Lidström), 2–0 (14.10) Chris Chelios (Mikael Samuelsson, Jiri Hudler), 2–1 (14.29) Shawn Horcof (Ales Hemsky, Dustin Penner).

Andra perioden: 3–1 (00.27) Tomas Holmström (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström), spel 5 mot 4, 3–2 (19.50) Andrew Cogliano (Joni Pitkänen, Robert Nilsson).

Tredje perioden: 4­–2 (19.26) Kris Draper (Pavel Datsyuk,Henrik Zetterberg), spel 6 mot 5.

Skott: 35–20 (14–5, 9–7, 12–8).

Utvisningar, Detroit: 4 x 2 min. Edmonton: 5 x 2 min.

Matchen: Först av allt - ett par milstolpar nåddes i Joe Louis Arena i natt:

Nicklas Lidström levererade två assist. Det första, knappt sju minuter in i första perioden, innebar att han nu är nummer två i den svenska poängligan i NHL. Målpassningarna gav poäng 872 och 873. Totalt har Lidström svarat för 203 mål och 670 assist under sina 16 säsonger i NHL. Därmed passerade "Lidas" självaste Peter Forsberg som gjort 871 poäng under karriären. Toppar listan gör Mats Sundin på överlägsna 1 249 poäng.

Chris Chelios spelade sin 1 550:e NHL-match. Den snart 46-årige (45 år och 256 dagar för att vara exakt) veteranbacken är nu åtta genom tiderna i antal matcher. Närmast jagar Chelios legendarerna Ray Bourque (1 612 matcher) och Larry Murphy (1 615 matcher). Håller den forne Montreal- och Chicagospelaren sig skadefri lär han göra det under denna säsong.

En liten notis i sammanhanget: Edmonton är det lag som Chelios lyckats bäst mot i sin långa karriär. 2–0-målet i natt innebar hans 18:e mål mot Oilers - flest av alla lag han mött i NHL.

Matchen då? Den dominerades av Detroit. Och av svenskarna i hemmalaget. Av de fyra målen noterades Detroit-sextetten – knäskadade Johan Franzén saknades – för sju poäng. Och det matchavgörande 3-1 i inledningen av den andra perioden bar en ren blågul stämpel. Tomas Holmström skyfflade in pucken assisterad av Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström. Notera att det var "Homers" tredje mål på tre matcher. Edmonton var resultatmässigt med ända till sista minuten, tack vare reduceringen i slutet av andra perioden av Andrew Cogliano assisterad av Joni Pitkänen och Robert Nilsson. Men spelmässigt handlade det mest om Detroit och hade inte Dwayne Roloson i Oilers-målet storspelat under de två första perioderna hade matchen varit avgjord mycket tidigare än när Kris Draper satte 4–2 i tom bur med 34 sekunder kvar att spela.

– Vi gav dom aldrig utrymme i den neutrala zonen och dom hade inte så många chanser, konstaterade Detroits målvakt Dominik Hasek.

Bäst av svenskarna? Inte Lidström. Inte Zäta. Inte Holmström. Utan Mikael Samuelsson som noterades för 1+1, hade åtta skott på mål och skötte den defensiva biten felfritt. Men totalt sett är Henrik Zetterberg den poängmässigt bäste denna säsong med ett mål och sex assist. I natt blev det alltså två nya passningspoäng.

– Alltid skönt att få dom. Men jag har haft några enkla assist, sa Zetterberg ödmjukt.

Ottawa-New Jersey 4-2 (2–0, 0–1, 2–1)

Första perioden: 1-0 (4.37) Chris Kelly (Antoine Vermette, Joe Corvo), 2-0 (15.16) Dany Heatley (Jason Spezza, Daniel Alfredsson).

Andra perioden: 2–1 (18.17) Arron Asham (Dainuis Zubrus, Zach Parise).

Tredje perioden: 3–1 (5.33) Wade Redden (Daniel Alfredsson, Jason Spezza) spel fem mot fyra, 3-2 (7.29) Zach Parise (Andy Greene, Karel Rachunek), 4-2 (19.11) Daniel Alfredsson (Dany Heatley, Jason Spezza) i tom kasse.

Skott: 37-29 (17–9, 7–9, 13–11)

Utvisningar, Ottawa: 2x2. New Jersey Devils: 5x2.

Publik: 18,260 (i Scotiabank Place, Ottawa).

Målvakter:

Ottawa: Martin Gerber 93,1%

New Jersey: Martin Brodeur 91,6 %

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 2, 3, 0, +2, 21.11

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, 0, 23.00

Matchen:

Ottawa fortsätter imponera i upptakten av NHL. Och bakom succén ligger lagkaptenen Daniel Alfredsson. Alfie gjorde tre nya poäng mot New Jersey vilket tar upp Ottawas lagkapten till toppen av NHL:s poängliga.

En passningspoäng till kedjekompisen Dany Heatleys mål. En briljant framspelning till backen Wade Reddens powerplaymål. 4-2-målet satte Alfie i tom kasse när Devils jagade en kvittering.

– Det känns bra. Det är bara att gå ut och spela. Det gick bra på försäsongen, jag hängde några pytsar då och då blir det att man bara går ut och spelar, sa Daniel Alfredsson till Sportbladet tidigare i veckan.

NY Islanders-Washington 1-2 (1–0, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (6.30) Richard Park (Darryl Bootland, Sean Bergenheim).

Andra perioden: 1–1 (7.58) Viktor Kozlov (Alexander Ovechkin).

Tredje perioden: 1-2 (7.58) Brooks Laich (Brian Pothier, Michael Nylander)

Skott: 31–12 (8-6, 17-3,6-3)

Utvisningar, Islanders: 6x2. San José: 4x2.

Matchen:

Succén fortsätter för Washington i NHL. Bortasegern över New York Islanders med 2–1 på måndagskvällen svensk tid var Capitals tredje raka seger – den bästa starten i NHL på fem år.

För första gången blev dock rookien Nicklas Bäckström poänglös. Poäng gjorde däremot kedjekompisen och ”pappan” Michael Nylander, som fick en assist vid segermålet som gjordes av Brooks Laich efter knappt åtta minuter av tredje perioden.

Islanders tog ledningen genom Richard Park i första perioden och Viktor Kozlov kvitterade för Washington i andra perioden. Capitals store spelare var dock målvakten Olie Kolzig. Han gjorde en ny stormatch och motade 30 skott. Hans lagkamrater mäktade bara med att skjuta tolv skott på mål, men effektiviteten gjorde att laget vann ändå.

Ottawa har börjat ännu starkare. På måndagskvällen tog laget sin fjärde raka seger, 4–2 över New Jersey hemma. Daniel Alfredsson gjorde det sista målet och hade dessutom två assist. (TT)