Oscar Lindberg snart bäste rookie i NHL

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-11-07

Nytt mål av ligans hetaste sniper

Oscar Lindberg är på väg mot den absoluta toppen i rookieligan.

New York Rangers sniper gjorde sitt sjunde mål för säsongen när laget vann borta mot Colorado med 2–1.

– Jag har ett flow just nu och det gör det lättare, men att jag skulle göra så här många mål trodde jag inte, säger svensken.

Senast en svensk vann poängligan för rookies var Gabriel Landeskog 2011/12 på 52 (22+30) poäng. Och innan det var det Henrik Zetterberg 2002/03 på 44 (22+22) poäng.

Totalt har bara tre svenskar fått priset Calder Trophy – priset till Årets Rookie i NHL: Landeskog 2012 samt Daniel Alfredsson 1996 och Peter Forsberg 1995.

Visst, det är väldigt tidigt på säsongen, men den start som Oscar Lindberg fått är anmärkningsvärd.

På 13 matcher har han nu noterats för sju mål (bäst av alla) och tre assist och är bara två poäng efter långtidsskadade Connor McDavid som toppar poängligan för rookies.

I mål via Berras handske

Det sjunde kom i nattens bortamatch mot Colorado.

New York Rangers låg under med 0–1 efter den första perioden, men på bara 21 sekunder hann först Derek Stepan kvittera och Oscar Lindberg ge laget en 2–1-ledning.

Svensken snärtade i väg ett skott från mycket snäv vinkel som träffade Avalanches målvakt Reto Berra på klubbhandsken och studsade in i nät.

Lite turligt var det, men samtidigt vaket att avlossa skottet i det läget.

– Jag letade efter passning in i slottet, men (Kevin) Hayes hade en kille på sig, så jag tänkte att jag lägger den på mål och ser om det blir en retur, säger Lindberg till nhl.com.

– Så fort jag ser en chans att skjuta så tvekar jag inte, jag bara gör det. Men jag försöker att inte tänka på att jag gjort så många mål. Jag försöker bara spela, säger svensken.

Rangers var det något vassare laget och vann till slut med 2–1. Henrik Lundqvist storspelade i målet och räddade 29 skott och stod för flera fina parader i den sista perioden.

– Det börjar med tillit till dina lagkamrater och att vi tror på varandra och hur vi spelar, säger Lundqvist.

Klefbom målskytt

En annan Oscar hittade också rätt i natt. Edmonton-backen Klefbom gav hemmalaget ledningen med 1–0 bara 45 sekunder in i den andra perioden – hans andra för säsongen.

Men Pittsburgh kom tillbaka och kvitterade genom Daniel Sprong efter halva matchen. I den tredje perioden satte sedan Phil Kessel 2–1 i power play som också blev slutresultatet.

Anders Nilsson stod i Oilers kasse och räddade 31 av de 33 skotten.

Det var som f-n. Devils inledde med en djävulsk fart och gav Blackhawks ett helvete i den första perioden hemma i Prudential Center.

Devils eldade på med en frenetisk offensiv, sköt 13 skott och hann överlista Chicago-målvakten Corey Crawford tre gånger (Lee Stempniak, Kyle Palmieri och Travis Zajac) i den första perioden.

I periodpausen ersattes Crawford med Scott Darling, men Mike Cammalleri gjorde 4–0 drygt sju minuter in i matchen.

Chicago gjorde ett ärligt försök att komma in i matchen, men klarade bara av att reducera två gånger till slutresultatet 4–2.

Eddie Läck spelade bra i målet för sitt Carolina Hurricanes och räddade 25 skott, men fick kapitulera tre gånger mot anfallsglada Dallas.

Till slut satte även Jason Demers ett mål i tom kasse för Stars som vann med 4–1.