Sjuka NHL-siffrorna – krossades med 10–0!

Publicerad 2016-11-05

Assistrekord av svensken i utklassningen

Kolla siffrorna! 10–0. 10–0!

Slutresultatet är otroligt sällsynt i NHL och innebar således också både klubbrekord för segraren och tangerat den värsta förlusten någonsin för förloraren.

Det var Columbus som plockade i sär och förnedrade självaste Montreal – som fram tills i natt var obesegrade under full tid på elva matcher.

Vid ställningen 9–0 började publiken ropa "vi vill ha tio". Och Columbus gjorde som publiken ville.

– Det är svårt att beskriva känslan där ute när allt går som det ska och kedjorna fungerar. Vi försöker bara fortsätta att spela. Jag menar tio mål, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Alexander Wennberg i omklädningsrummet efter matchen.

22-åringen gjorde fyra assist, hans högsta antal hittills i NHL-karriären, och utsågs till matchens bästa spelare. Det kunde ha blivit ett mål för honom också, men det dömdes bort då han enligt videoinspelningar medvetet sparkat in pucken med skridskon. William Karlsson noterades för två assist.

Fyra tvåmålsskyttar

Fyra av Columbus spelare – Cam Atkinson, Scott Hartnell, Nick Foligno och Josh Anderson – gjorde två mål var i lagets målrikaste match någonsin. Seth Jones och David Savard petade in de övriga två målen.

Tidigare har Colombus gjort åtta mål i samma match, tre gånger om. Senast var mot St Louis Blues i november 2010.

Bytte aldrig målvakten

Montreal släppte in åtta mål i de två första perioderna, och två i den sista. Montreal har inte förlorat med de siffrorna sedan 1941–1942, skriver ESPN.

Vem som vaktade kassen för Montreal?

Ja ni gissade nog rätt, det var backupen Al Montoya och inte Carey Price.

Montoya stod för 30 räddningar för Montreal, som hade släppt in 13 mål totalt på de 10 matcherna innan, men i natt släppte de alltså 8 på 38,5 minuter.

Coach Michel Therrien beslutade ändå märkbart nog att inte plocka ut stackars Montoya – med motiveringen att han ville spara Price till Flyers-mötet på söndag.

– Det var verkligen ett tufft beslut, säger Therrien.

Senast ett lag vann med hela 10–0 i NHL var 1996, i mötet mellan Calgary och Tampa Bay.

– Jag tror inte att man glömmer en sån här match, säger Canadiens-forwarden Brendan Gallagher.

Rakell storspelade

I matchen Mellan Anaheim och Arizona, som Anaheim tog hem med 5–1, storspelade 23-årige svensken Rickard Rakell som var inblandad i tre av målen. Två puckar satte han själv i kassen, hans andra och tredje mål under säsongen, och han bidrog med en assist till Kevin Bieksa som gjorde matchens första mål.

Under de tre matcher han spelat sedan han kom tillbaka till NHL har han hunnit göra tre mål och samlat på sig fem poäng.

Rakells lagkamrat Jakob Silfverberg gjorde lagets tredje mål i första periodens slutminut.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se.