Vill stoppa ”bluffavtal”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-02

NHL granskar långtidskontrakten som lurar lönetaket: ”Ett problem”

Både Johan Franzén och Henrik Zetterberg har gjort det.

Skrivit långa NHL-kontrakt, alltså.

Men snart kan det vara slut med de långa avtalen.

NHL misstänker att det kan vara mygel med reglerna.

Följ ämnen
NHL
LÅNG TID I DETROIT Både Johan Franzén och Henrik Zetterberg har nyligen skrivit nya, långa kontrakt med Detroit Wings. Men sådana lösningar kan snart stoppas av NHL.

I Sverige blir det stora rubriker när spelare skriver på kontrakt som gäller fem eller sex år.

I NHL blir det vanligare och vanligare med kontrakt som gäller bra mycket längre än så.

Redan i januari 2008 skrev Alexander Ovechkin, 23, på ett 13 års-kontrakt med Washington Capitals.

Och i vintras skrev exempelvis Johan Franzén, 29, på ett kontrakt med Detroit Red Wings som gäller till och med säsongen 2019/20 och Henrik Zetterberg, 28, ett kontrakt till säsongen 2020/21.

Snittlönen räknas

Anledningen till de långa kontrakten är NHL:s regler som gör att varje klubb får spendera maximalt 56,8 miljoner dollar per år på löner.

När spelare skriver långa kontrakt gör de ofta så att de tjänar riktigt mycket pengar de första åren, för att de sista åren tjäna mycket mindre, ibland ”bara” en miljon dollar per år.

I lönetaket räknas spelarnas snittlön under kontraktstiden. För att komma runt regeln skriver fler och fler långa kontrakt, där de inledningsvis tjänar mycket, och under de sista åren nästintill ingenting, med stjärnornas mått mätt.

Henrik Zetterberg tjänar exempelvis 7,4 miljoner dollar den kommande säsongen, men de två sista åren tjänar han bara en miljon per säsong.

Dessa typer av kontrakt tycks NHL vilja komma ifrån.

De har nu inlett en utredning kring Chicagos kontrakt med Marian Hossa, 30, som för en vecka sedan skrev på ett tolvårskontrakt där han tjänar 7,9 miljoner dollar i början, men de sista åren bara 750 000.

– Vi vill försöka förstå hur det förhandlades fram och om intentionen och effekten är att försöka kringgå lönetaket, säger NHL:s vice president Bill Daly till Ottawa Sun.

Det spekuleras nu i att det under klubbens diskussioner med Hossa har talats om att han innan kontraktets slut kanske ska sluta.

I så fall skulle hans kontrakt hävas, och klubben får över fem miljoner dollar extra att lägga på andra spelare.

– Det här är det första långtidskontraktet som tar en spelare över 40 år och där värdet av kontraktsvärdet är drastiskt mycket lägre än under de första åren. Vi vill veta om möjligheten att spelaren drar sig tillbaka någonsin diskuterades eller ens fanns i tankarna, säger Daly.

”Statuera exempel”

Även 34-årige Chris Prongers kontrakt med Philadelphia är under utredning.

Han skrev nyligen på ett sjuårskontrakt av samma typ som Hossas med Chicago Blackhawks.

Även om det bara förs utredningar mot två klubbar kan det få stora konsekvenser.

– NHL försöker få bort de här kontrakten som är längre än tio år och har ett par billiga extraår på slutet. De bygger ett starkt ärende mot Chicago för att statuera exempel. Det här är ett problem som inte vill försvinna. Många general managers stöder ligan på den här punkten, säger en anonym general manager till Ottawa Sun.

Skulle Chicago finnas vara skyldiga kan de få böta upp till fem miljoner dollar och tappa flera draftval.

Följ ämnen i artikeln