Svensk poängkung efter dubbla poäng

Publicerad 2016-11-26

Wennberg: ”Har lossnat ordentligt”

NEW YORK. Alexander Wennberg är ensam svensk poängkung i NHL igen.

Den 22-årige stockholmaren stod för ett mål och en assist när Columbus slog Tampa i natt.

– Det har lossnat ordentligt den här säsongen och det är givetvis väldigt roligt, säger han till Sportbladet efter 5-3-segern i Florida.

Om det är någon som personifierar generationsväxlingen bland svenska NHL-proffs är det Alexander Wennberg.

Efter några år i Columbus har den förre Djurgården-centern fått sitt slutliga genombrott den här säsongen och leder nu alltså den svenske poängligan i ensamt majestät.

Ja, med sammanlagt fyra mål och 15 assist på 19 matcher har han faktiskt ett snitt på en poäng per match.

– Jaså, ja, det där försöker jag inte tänka på så mycket. Fokus ligger bara på att försöka hjälpa laget så mycket som möjligt, säger han när vi når honom i Tampa.

–  Men visst, det har lossnat ordentligt den här säsongen och det är givetvis väldigt roligt. Särskilt som laget samtidigt går så bra.

”En väldigt skön seger”

I nattens match gjorde Alex först 1-0 på egen retur, sedan stod han för en assist signerad kedjekamraten Brandon Saad. Till slut vann Blue Jackets med 5-3 och befäste sin position ovanför slutspelsstrecket i den östra konferensen.

– Det var en väldigt skön seger. Vi spelade inte så bra i de närmast föregående matcherna, men ikväll stod vi för en riktigt fin insats i 60 minuter och det känns bra att veta att vi kan komma tillbaka på det sättet, säger skyttekung Wennberg.

Victor Hedman hade assist på ett av Tampas mål och gick därmed upp jämsides med Erik Karlsson i de svenska backarnas poängliga.

Ekman-Larsson straffhjälte

Edmonton-fansen fick se något så ovanligt som ett regelrätt svenskmål när Oilers gästade Arizona i natt.

Oscar Klefbom slog i slutet av första perioden en grann diagonalpassning rakt genom hela motståndarzonen och på andra sidan mötte Adam Larsson med ett direktskott.

Det var dock en annan svensk som fick jubla till slut.

Oliver Ekman-Larsson satte den avgörande straff som gav Arizona en välbehövlig 3-2-seger.

Svensk borta 3-4 veckor

Minnesota-backen Jonas Brodin berättade i förrgår natt för Sportbladet att han tyckte att han fått mer offensivt självförtroende under nye coachen Bruce Boudreau – och i natt kom en ny bekräftelse på det.

”Bacon” svarade för ett mål och två assist när Wild tryckte till självaste Pittsburgh med hela 6-2.

Lite smolk i bägaren: Jonas landsman Christian Folin skadade knäet efter en närkamp med Sidney Crosby och blir borta i tre till fyra veckor.

Marcus Johansson fortsätter leverera.

Han dammade in åttonde målet för säsongen i Washingtons segermatch – 3-1 – hemma mot Buffalo i natt.

Därmed gick han ikapp Victor Rask i toppen av den svenska målligan.

Sjunde fullträffen för Silfverberg

Jakob Silfverberg har också laddat bra krut i kanonen i år och stod för sjunde fullträffen i Anaheims hemmamatch mot Chicago.

Det hjälpte dock inte, Blackhawks vann med 3-2.

Marcus Krüger svarade för en assist.

Nashvilles hemmasvit blir längre och längre.

I natt tog de sjätte raka hemma i Bridgestone Arena genom att besegra Winnipeg med 5-1.

Filip Forsberg och Viktor Arvidsson assisterade till ett Ryan Johansen-mål i tredje perioden.

Dallas-backen John Klingberg assisterade till det matchavgörande 2-1-mål Esa Lindell gjorde i andra perioden mot Vancouver.