Karlsson historisk efter nya målet

Publicerad 2022-11-04

NEW YORK. Fenomenale Erik Karlsson skrev historia i natt.

Han blev första NHL-backen sedan andra världskriget att smälla in tio mål i de tretton första matcherna under en säsong.

Men eftersom San Jose Sharks återigen förlorade på straffar firade han inte milstolpen med särskilt mycket eftertryck-

– När jag fyllt 50 kan jag se tillbaka på det och vara glad, suckar den småländske stjärnan.

Starten på Erik Karlssons säsong har varit en enda lång saga – och den bara fortsatte när Sharks tog emot Florida Panthers hemma i Sharktank i natt.

Han vispade in säsongens tionde mål i början av tredje perioden och stod dessutom för två nya assist.

PLUS: Lista: 15 lovande hockeytalanger i TV-pucken 2022

Det betyder att ”Ek65” inte bara leder svenska poängligan i överlägsen stil. Han är delad tvåa i skytteligan, bakom blott Connor McDavid – och, med sammanlagt arton poäng, fyra i poängligan.

Skrev historia

Och med det tionde målet i natt skrev den 32-årige smålänningen dessutom historia. Ingen annan NHL-back på den här sidan andra världskriget har gjort tio mål i de första tretton matcherna under en säsong.

– Storartat, säger han med en sarkastisk fnysning när han möter media efteråt.

– När jag fyllt 50 kan jag se tillbaka på det och vara glad.

Sarkasmen kommer sig av att det är för att vinna Erik Karlsson spelar hockey och nä, Sharks vann inte i natt heller.

De hade ledningen med 3-2 i slutet av tredje, men med en och halv minut kvar kvitterade Carter Verhaeghe och sedan vann Panthers på straffar – precis som Anaheim Ducks i tisdags.

– Det är en ny tung förlust för oss, men vi gör framsteg. Vi visade några saker vi intet visat tidigare, säger Erik.

Svenske pantern Patric Hörnqvist tvingades avbryta matchen efter en ful tackling av Luke Kunin i mitten av första perioden. Kunin fick matchstraff och Hörnqvist undersöktes under natten för eventuell hjärnskakning.

Det verkar ha lossnat för Lucas Raymond. Han gjorde tredje målet för säsongen, från nära håll i powerplay, när Detroit slog Washington med 3-1 hemma i Little Caesars Arena i natt.

– Den stora skillnaden mot förlusten mot Buffalo var dock att vi försvarade oss väldigt mycket bättre idag. De fick bara nio-tio chanser på hela matchen, säger coachen Derek Lalonde.

Det räckte dock för att Alex Ovetjkin skulle kunna dunka in karriärens 786:e mål, varmed han tangerade Gordie Howes rekord för antal mål med en och samma klubb.

Tampa fick klara sig utan skadade Victor Hedman för andra matchen i rad när Carolina Hurricanes kom på besök i natt – och då slutade det med 4-3-förlust efter straffavgörande.

Ottawa hämtade sånär in 1-5-underläge i sin hemmamatch mot Vegas, men nådde bara till 4-5.

William Karlsson bokfördes för en assist för gästerna.

New York Islanders trummar på – obevekligt. I natt tog de femte raka segern, borta mot St. Louis. 5-2, löd slutresultatet.

– Stämningen är på topp nu, konstaterar backen Noah Dobson.

Hos Blues är det precis tvärtom. Förlusten mot Islanders var sjätte raka och krisen nu ett faktum.

PLUS: Stig Salming ryter till: ”Fundera på vad fan de håller på med”

– Alla är deppade, alla är besvikna. Det är tufft, säger forwarden Robert Thomas.

Andra resultat i natt: Winnipeg slog Montreal med 3-2 efter sudden death-mål av Kyle Connor, Chicago slog LA Kings med 2-1 efter sudden death-mål av Jonathan Toews (och en assist tidigare i matchen signerad svenske backen Filip Roos) och Dallas körde över Arizona med 7-2 i lilla Mullett Arena.

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!