Dystert inför NHL-start: ”Försöker samarbeta”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. NHL-hockey redan på nyårsdagen?

Officiellt är det fortfarande målet.

Men sannolikheten att en sådan plan ska kunna genomföras blir mindre för varje dag. Inte nog med att andra pandemivågen accelererar i Nordamerika – ligan och spelarfacket har återigen fastnat i gräl om pengar.

– Mycket behöver redas ut om vi ska återvända till spel, erkänner också kommissionären Gary Bettman.

Mindre än en månad återstår till nyår – och därmed också mindre än en månad tills vi får se världens bästa hockeyspelare gå i clinch igen.

I alla fall i teorin.

Redan tidigt i höstas fastställde NHL första januari som önskvärt startdatum för nästa säsong och ännu har det, till allmän förvåning, inte ändrats.

Men ju längre tiden går utan slutgiltigt beslut i frågan, desto mindre blir sannolikheten att pucken kan släppas redan på det kommande årets första dag.

Mer eller mindre otänkbart

De 31 lagen måste hinna klämma in någon form av försäsongsläger innan grundseriepremiären, och helst också spela en träningsmatch eller två. Dessutom ska ett upplägg för hur, när och var serien ska genomföras spikas. Vi vet inte ens hur många omgångar – 52, 48 eller ännu färre – en förkortad och komprimerad säsong ska omfatta.

Det låter kort sagt mer eller mindre otänkbart att Connor McDavid, Elias Pettersson, Sidney Crosby, Victor Hedman och de andra stjärnorna ställer upp för tekning just som dånet från nyårsraketerna klingat av.

1 av 3 | Foto: Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN

Utan att ge några konkreta besked var det också ungefär vad kommissionären Gary Bettman antydde när han under onsdagen deltog i en virtuell konferens om idrottsaffärer.

– Det här är en pågående process, covid-19 är inne i en andra våg som kan bli värre än den första. Så vi tar vår tid och avvaktar vad som händer efter Thanksgiving och julhelgerna. Vårt fokus ligger på hälsa och säkerhet, hette det.

Men det är inte bara det skenande corona-viruset som lägger hinder i vägen för en skyndsam seriestart. Oenighet om pengar ingår sedan en tid tillbaka i ekvationen också.

Om vi redan nu betalar för mycket finns risk att hela systemet utsätts för svåra påfrestningar.

Efter att man så sent som i somras kommit överens om ett nytt kollektivavtal, plus ett tillägg om att spelarna tills vidare avstår en del av lönen på grund av de rådande omständigheterna, återkom ligan nyligen med krav på ytterligare eftergifter från spelarnas sida.

”Försöker hitta sätt att samarbeta”

Spelarfacket NHLPA reste inte helt oväntat ragg inför vad som beskrivs som ett flagrant brott mot en nyligen träffad uppgörelse och nu förefaller positionerna helt låsta.

Men det dementerar Bettman.

– Det har i media utmålats som att vi från ligans sida ställer ultimatum. Så är det inte. Vi försöker inte förhandla om det avtal som träffades i somras, menade han under onsdagens framträdande.

– Men då gjorde vi tillsammans med NHLPA ett antal antaganden som inte är relevanta längre. Om vi redan nu betalar för mycket finns risk att hela systemet utsätts för svåra påfrestningar. Det vill vi undvika. Det gör vi inte genom att säga att motparten måste göra si eller så. Vi försöker hitta sätt att fortsätta samarbeta. Men mycket behöver redas ut om vi ska återvända till spel.

Den avslutande meningen skulle kunna tolkas som att det finns en risk att hela säsongen ställs in, men eniga ”insiders” bedömer den risken som mycket liten. För mycket pengar står på spel – inte minst som NHL efter denna säsong ska skriva ett nytt tv-avtal.

Däremot kan man nog vara tämligen säker på att isen i NHL-arenorna inte behöver spolas förrän i slutet av januari eller början av februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!