Knockade (!) sig själv i sin NHL-debut

Publicerad 2023-10-25

NEW YORK. Tv-tittarna utsattes för en veritabel lavin av action, segermaskinerna fortsatte vinna och ”Lill-Fimpen” slog en drömpassning.

Det, och mycket annat, framgår i nattens rekordlånga NHL-svep.

NATTENS SJÄLVSKADEBETEENDE

Pittsburghs tjeckiske back John Ludvig begick NHL-debut hemma mot Dallas – och det slutade med att han tacklade sönder sig själv.

I mitten av andra perioden skrinnade han upp i mittzonen för att sänka Radek Faksa med en ”open ice”-propp, men träffade så illa att han själv blev liggande på isen i flera minuter och till slut hjälptes in i omklädningsrummet av lagkamrater.

Matchen torskade Penguins med 4-1 och det betyder att de nu har en svit a tre raka förluster.

NATTENS MEST UTMATTADE

Nordamerikanska Tv-tittare med NHL-fäbless fick i sanning sitt lystmäte under natten.

Det var nämligen något så sällsynt som full omgång ochsportkanalen ESPN valde att rulla ut nya matcher – sammanlagt 16 stycken – en gång i kvarten från 18.00 till 23.00, amerikansk östkusttid.

– Se denna ”all-you-can-eat-buffé” som lite pom-pom för sporten. Vi vill visa alla varför vi älskar hockey, svarar ESPN-värden John Buccigross när någon undrar hur det är meningen att man ska kunna ha koll på allt som händer under en dylik ”frenzy”.

NATTENS SEGERSVITER

Colorado Avalanche och Boston Bruins är fortfarande obesegrade efter nattens monsteromgång.

De har spelat sex matcher vardera – och vunnit samtliga.

Avalanche fick slita oväntat hårt mot ett envist New York Islanders som efter mål av bland andra Tranås-bördige Simon Holmström hade ledningen med 3-2 i mitten av andra perioden och också kom tillbaka med ett 4-4-mål i början av tredje. Men sedan gjorde segermaskinen från Klippiga bergen ett ryck och gick ifrån till 7–4. Det betyder också att laget slagit nytt rekord med femton raka bortasegrar i grundserien – fjolåret inräknat.

– Det handlar om karaktären och tillförsikten i det här laget. Tron på vår förmåga, säger tvåmålsskytten Ryan Johansen.

Bruins, å sin sida, nollade Chicago Blackhawks i United Center.

3–0 slutade tillställningen.

– Det känns väldigt speciellt att ha fått den här starten, säger målvakten Jeremy Swayman, som vikarierade för Linus Ullmark, tog 23 skott och alltså höll nollan.

Vegas avgjorde sent.

NATTENS ”JO, DE OCKSÅ – TILL SIST”.

Regerande mästarnas segersvit är ännu längre, de vann sjunde raka av sju möjliga hemma mot Philadelphia i nattens verkliga late show.

Men det satt hårt åt. När tolv minuter återstod hade uppoffrande, stenhårt jobbande Flyers 2-1-ledning. Men då lyckades Paul Cotter kvittera, på assist från William Karlsson, och när 33 sekunder återstod avgjorde Shea Theodore.

Grymt för Philadelphia, de förtjänade åtminstone en poäng för sin insats, men de verkligt bra lagen slutar ju aldrig spela.

NATTENS EXEMPEL PÅ ÖVERDRIVEN FÖRSIKTIGHET

För andra matchen i rad var Leo Carlsson utanför laguppställningen när Anaheim gästade Columbus. Inte för att han inte platser, utan för att klubbledningen insisterar på att den artonårige värmlänningen ska matchas sparsamt under säsongsinledningen.

Därmed missade den svenske rookien mötet med drafttrean Adam Fantilli – och det som hade blivit hans första seger.

För ankorna lyckades äntligen bryta sin förlustsvit. Brett Leason satte 2-2-pucken med mindre än fyra minuter kvar och sedan avgjorde Frank Vatrano på övertid.

Emil Bemström gjorde ett av hemmalagets mål – med ett rykande direktskott.

NATTENS SPILLDA MJÖLK

Heta Detroit låg under med 3-1 inför sista perioden hemma mot Seattle, men lyckades iscensätta en vådlig push och vände under första halvan av slutakten – och ja, skyttekungen Alex DeBrincat nätade igen.

Men sedan slarvade de bort matchen i alla fall. Jared McCann kvitterade med en och en halv minut kvar av ordinarie matchtid och så avgjorde Jordan Eberle i förlängningen.

– En besvikelse. Vi fick en poäng men vet att vi borde tagit två, säger Wings lagkapten Dylan Larkin.

Alex Wennberg assisterade till ett av Kraken-målen.

NATTENS NÄRA SKJUTER INGEN HARE

Med tre mål inom loppet av några få minuter i slutet av tredje perioden höll Ottawa på att hämta in det 5-1-övertag Buffalo hade med fem minuter kvar.

Men när de fick gyllene läge att kvittera i ett powerplay sista halvminuten slarvade nye backstjärnan Jake Sanderson bort pucken så Tage Thompson kunde sätta 6-4 i tom kasse.

– Vi gjorde allt rätt fram till de där sista minuterna. Därför vann vi, säger Thompson.

Rasmus Dahlin noterades för en assist – och har nu gjort poäng i sex matcher i rad.

NATTENS SNYGGASTE PASSNING

Fabian Zetterlund hade antagligen gjort mål med förbundna ögon efter den femstjärniga passning han fick av landsmannen William Eklund, från bakom kassen, i San Joses bortafajt mot Florida.

– Mm, han chockade Panthers med den passningen. Den var suverän, men vi har tränat på den, säger Zetterlund till SJhockeynow.

Det räckte dock inte, hajarna förlorade med 3-1 och är fastnitade i botten av tabellen med en enda poäng.

Kevin Stenlund satte sista pucken i tom kasse och Oliver Ekman-Larsson svarade för en framspelning.

NATTENS SNABBASTE

David Gustafsson gjorde sitt första mål på fyra år (!) 02.55 in i andra perioden i Winnipegs hemmamatch mot St. Louis. Och 03.13 – alltså bara 19 sekunder senare – följde Mason Appleton upp med ytterligare ett mål.

Därmed lade de ”doldisarna” grunden till det som blev en 4-2-seger.

– Jag fick en väldigt bra passning av Cole Perfetti. Han är en skicklig spelare så när man är inne med honom är det bara att se till att ha klubbladet i isen, säger Gustafsson.

NATTENS ANDRA HATTRICK

Tyler Toffoli gjorde tre mål för New Jersey tidigare under natten – och det tyckte Ryan Hartman var en bra idé, så han slog till med ett eget hattrick när Minnesota besegrade lätt krisande Edmonton med 7-4.

– Japp, det kändes rätt bra, säger han efteråt.

Joel Eriksson Ek gjorde också ett mål – sitt femte i år – och hade dessutom en assist, precis som Edmontons Mattias Ekholm.

NATTENS SKRÄCKSKADA

Boston Bruins-forwarden Jakub Lauko fick en skridsko i ansiktet mot Chicago Blackhawks.

Tjecken blev klackad i närheten av ögat och tog sig för ansiktet ut omklädningsrummet.

Efter de oroande bilderna har huvudcoachen Jim Montgomery gått och meddelat att spelaren ska vara okej.

NATTENS ERIK

Erik Karlsson producerade inga poäng i Pittsburgh, men istället hade namnen Eriksson en fin afton i New York Rangers segermatch i Calgary (3-1.

Han gjorde sitt första mål för nya klubben och assisterade dessutom till ett mål signerat Alexis Lafreniere.

Mikael Backlund hade assist på Flames tröstmål.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

LA Kings slog Arizona med 6-3 hemma i Crypto.Com efter mål i tom kasse av Adrian Kempe i slutet och assist av såväl honom som Andreas Englund – och i Nashville krigade sig ett tajt Vancouver till en 3-2-seger, bland annat efter mål av Nils Höglander.

NATTENS SVENSKAR

Jonas Johansson, Tampa Bay Lightning – första nollan i Tampa är ett faktum, mot ivrigt skjutande Carolina dessutom.

William Nylander, Toronto Maple Leafs – spann vidare på karriärens bästa säsongsstart med ytterligare ett mål.

Alexander Holtz, New Jersey Devils – satte äntligen första målet för säsongen i Bell Centre

Joel Eriksson Ek, Minnesota – bara fortsätter ösa in mål.

William Eklund, San Jose Sharks – passningen till Fabian Zetterlunds 1-0-mål var nattens läckraste.

David Gustafsson, Winnipeg Jets – första målet på fyra år var snyggt också.

Erik Gustafsson, NY Rangers – ett mål och en assist i segermatchen mot Calgary.