Läck hjälte i skrällsegern

Publicerad 2015-12-28

Eddie Läck räddade 35 skott i skrällsegern mot Chicago

NEW YORK. Eddie Läck var tre ynka sekunder från att hålla nollan mot regerande mästarna i natt.

Men 19.57 in i  tredje perioden lyckades Brent Seabrook helt snöpligt fösa in en reduceringspuck.

Efter att ha stoppat 35 skott och burit sitt Carolina till skrällseger är den gänglige keepern ändå nöjd.

– Ja, det känns kanon, säger han till Sportbladet efter 2-1-segern.

Carolina Hurricanes stod för nattens skräll i NHL och slog alltså Chicago Blackhawks med 2-1 – i United Center.

Och det var svenske målvakten Eddie Läck som grundlade segern. Han var tät som värsta fartygsskrovet och stoppade 35 av de skott regerande mästarna – med poängkungen Patrick Kane i spetsen – avfyrade.

In i det sista såg det också ut som att den gladlynte taco-konnässören från Norrtälje skulle få hålla nollan, men snöpligt nog:

När tre ynka sekunder återstod föste backstjärnan Brent Seabrook in en reducering.

– Självklart hade jag gärna haft den nollan, säger Eddie när vi når honom efteråt.

– Men det är segern som räknas, så det här känns ändå kanon.

Även Victor Rask hade stor del i segern, då han knappa fem minuter in i tredje perioden snärtade in det, som det skulle visa sig, avgörande 2-1-målet.

Det var den 22-årige masens tionde mål för säsongen. Bara fyra svenskar – Daniel Sedin, Loui Eriksson, Alex Steen och Gustav Nyquist – har gjort fler, så Victor, som knappt får någon uppmärksamhet alls, kan med fog kallas vår mest underskattade NHL-spelare.

– Ja, absolut, instämmer Eddie Läck, han är riktigt viktig för vårt lag.

– Det är också en riktigt bra kille. Vi svenskar umgås ju mycket och det är självklart kul när det går bra för en av våra egna.

Mika Zibanejad gjorde det matchavgörande 2-1-målet när Ottawa återvände från julledigheten  och trots att de tidvis var utspelade slog Boston med 3-1 (Mark Stone satte trean i tom kasse).

– Stort. Vi har en en hel del vi måste förbättra, men vi hittade ett sätt att vinna och det känns otroligt bra att få de här två poängen, säger han till Ottawa Sun.

Erik Karlsson stod för två assist – nummer 30 och 31 för säsongen – och drygar därmed ut ledningen i backarnas poängligan. Han har nu åtta poängs marginal ner till tvåan John Klingberg. Erik leder också den sammanlagda svenska poängligan, tre poäng före Daniel Sedin.

Loui Eriksson hade assist på Bruins tröstmål.

Florida Panthers tog sjätte raka segern när de slog Columbus Blue Jackets med 3-2 (efter att ha vunnit skotten i första perioden med 19-1 för övrigt...) hemma i Fort Lauderdale.

Därmed seglar pantrarna mycket överraskande upp på förstaplatsen i Atlantic-divisionen, före Detroit och Montreal.

Alexander Wennberg hade, återigen, assist på ett av Columbus-målen.

Dallas fick snabb revansch för strafförlusten i Scottrade Center igår natt och nollade St Louis Blue hemma i Texas i natt.

Inga svenskpoäng noterades, för en gångs skull.