Matchfakta 18/10

Pittsburgh–New Jersey 4–5 (2–2, 2–2, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-18

Första perioden: 0–1 (06.46) Jay Pandolfo 2 (David Clarkson, John Madden). 0–2 (09.58) John Madden 4 (David Clarkson, Jay Pandolfo), 1–2 (15.58) Maxime Talbot 4 (Ryan Whitney, Gary Roberts), 2–2 (17.48) Gary Roberts 1 (Sergei Gonchar, Petr Sykora), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3–2 (00.52) Sergei Gonchar 1 (Sidney Crosby, Evgeni Malkin), 3–3 (06.57) Travis Zajac 2 (Zach Parise, Paul Martin), spel 5 mot 4, 3–4 (14.48) Travis Zajac 3 (Zach Parise, Brian Gionta), spel5 mot 4, 4–4 (12.24) Evgeni Malkin 2 (Jordan Staal), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4–5 (10.38) Arron Asham 2 (Zach Parise, Patrik Elias).

Skott: 30–35 (10–14, 15–11, 5–10).

Utvisningar, Pittsburgh: 9 x 2 min. New Jersey: 7 x 2 min.

Publik: 16 990 (i Mellon Arena).

Målvakter, Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 85,7%, istid 59.05

New Jersey: Martin Brodeur 86,7%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

John Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, +1, 18.10

Matchen: Full fart från start. Två offensiva lag (jo, även Devils spelade en bländande anfallshockey) bytte chanser med varandra matchen igenom. Och ledningen växlade också mellan de båda östkustlagen.

Två snabba mål av Devils i inledningen av första perioden byttes mot 3–2 till hemmalaget knappa minuten in i den andra perioden. Och precis när Penguins verkade få kontroll på händelserna (15–11 i skott i andra) slog 22-årige Travis Zajac till två gånger om för New Jersey. Evgeni Malkin – vilken speed, vilken teknik han hade matchen igenom – kvitterade senare i power play.

Avgörande 5–4 var en läckerbit. Patrick Elias vallade pucken bakom mål till Zach Parise som kvickt passade vidare parallellt med mållinjen (Parise tredje assistpoäng för kvällen) till den fristående Arron Asham.

Domarna hade ingen lätt kväll. Flera gånger avbröts matchen då publiken visade sitt missnöje genom att kasta in saker på isen. Det föranleddes av tveksamma avblåsningar. Det skedde då Malkin gjorde 4–3, men målet underkändes för att Pittsburgh skulle haft för många spelare på isen.

Sanningen är att båda lagen var mitt inne i ett flygande byte, eller som storstjärnan Sidney Crosby uttryckte det:

– Jag tror vi hade sju spelare inne, det hade nog också sju spelare inne, De hade för många på isen, så är det. Jag vet inte hur det fungerar för domarna.

En ny kontrovers inträffade ett par minuter senare när Travis Zajac satte sitt andra mål. Brian Gionta föll på Penguins-målvakten Fleury samtidigt som pucken hittade in i målet.

Och Devils-keepern kunde förstå sin kollegas frustration då han protesterade mot målet.

– Jag fattar att han var arg. När det händer en själv är det inte kul. Men det gav oss ett mål, så vi kan inte klaga alltför mycket, sa Brodeur.

Nåväl, resultatet i sig var rättvist. New Jersey har hittat farten – elva mål på de två senaste matcherna efter att i den inledande fyra omgångarna bara lyckats näta sju gånger.

– Dessa målrika matcher händer oss inte ofta. Det är bara som det sker just nu. Vi fick två poäng, så det tar vi gärna emot, sa målvakten Martin Brodeur som antagligen hellre sett färre mål dimpa ned bakom honom.

Columbus–Dallas 2–3 (1–1, 0–0, 1–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (01.42) Rick Nash 3 (Nikolai Zherdev), 1–1 (03.17) Jussi Jokinen 2 (Stu Barnes, Brad Winchester).

Tredje perioden: 2–1 (08.24) Jiri Novotny (Rick Nash, Nikolai Zherdev), spel 5 mot 4, 2–2 (18.49) Brenden Morrow 3 (Mike Ribeiro, Philippe Boucher), spel 6 mot 5.

Straff: 2–3 Jussi Jokinen.

Skott: 35–30 (17–8, 11–6, 5–15, 0–0).

Utvisningar, Columbus: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Dallas: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 11 820 (i Nationwide Arena).

Målvakter, Columbus: Fredrik Norrena 93,3%, istid 64.33

Dallas: Mike Smith 94,3%, istid 64.53

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 3, 0, +1, 25.09

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 09.17

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 0, 0, +1, 16.31

Matchen: Knappt 12 000 åskådare, den lägsta publiksiffran i Blue Jackets historia, hoppades på en fin avslutning på den långa kvällen i Nationwide Arena. Men en finländare stal showen och fixade Dallas seger.

Först kvitterade Jussi Jokinen till 1–1 i inledningen av den första perioden, men framför allt lyckades Jokinen med det ingen annan gjorde – sätta en straff efter den mållösa förlängningen.

Och vilken straff sedan! En fräck dubbelfint med klubban framför landsmannen Fredrik Norrena och en säker backhand in i nätet.

– Jag har lagt till några varianter de senaste åren. Denna fint var ganska ny, förklarade 24-årige Jokinen sitt vackra straffmål och tillade:

– Jag har en ännu en variant som väntar. Totalt är det fyra eller fem olika sätt jag lägger straffar på. Jag väljer den som passar bäst till målvakten i fråga.

Men det var nära att Dallas inte fick till en förlängning och senare straffar. Kvitteringen till 2–2 kom med bara minuten kvar att spela. Brenden Morrow slog till med ett direktskott bara sekunder efter att målvakten Mike Smith lämnat kassen för att få inte en extra utespelare.

– Våra grabbar tog chansen. De ville hitta en väg att vinna – och de hittade en väg att vinna, sa Dallascoachen Dave Tippett.

Keepern Smith, som räddade 33 skott, var förstås extra glad över att laget lyckades kvittera när han lämnade målet.

– Vi har gått igenom den del. I kväll var en stor kväll för laget. Härligt att komma tillbaka och lyckas få två poäng, sa Mike Smith.

Dallasbacken Mattias Norström drog som vanligt ett tungt lass i försvaret. Drygt 25 minuters felfritt spel och +1 i protokollet kan den svenske veteranen vara mer än nöjd med.

Chicago–St. Louis 1–3 (1–2, 0–1, 0–0)

Första perioden: 0–1 (02.14) Paul Kariya 1 (Brad Boyes, Keith Tkachuk), spel 5 mot 4, 0–2 (06.31) Bryce Salvador 1 (Martin Rucinsky, Doug Weight). 1–2 (13.40) Jason Williams 2 (Patrick Sharp, Jonathan Toews), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1–3 (05.17) Keith Tkachuk 3 (Lee Stempniak, Brad Boyes), spel 5 mot 4.

Skott: 29–26 (9–7, 14–10, 6–9).

Utvisningar, Chicago: 2 x 2 min, 1 x 5 min. St. Louis: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 10 002 (i United Center).

Målvakter, Chicago: Nikolai Khabibulin 88,5%, istid 59.33

St. Louis: Manny Legacy 96,5%, istid 60.00

Magnus Johansson, b, Chicago 0, 0, 1, 0, -1, 15.46

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 0, 0, 0, 16.28

Matchen: 99 år av St. Louis-rutin bidrog till lagets fjärde raka seger och jakt på divisionsettan Detroit.

Först slog Paul Kariya, 33, till med säsongens första mål – assisterad av bland annat Keith Tkachuk, 35.

2–0 satte Bryce Salvador, 31, med ett skott från vänstra tekningscirkeln som flög över Nikolai Khabibulins högra axel.

Och slutresultatet 3–1 gjorde nämnde Tkachuk också det i power play. Tidigare under säsongen har Blues bara lyckats göra två mål på 21 försök i numerärt överläge. I natt kom två av tre mål med en man mer – snacka om islossning.

– Jag tycker vi fick fart på pucken mycket bra i power play. Det är någonting som vi jobbat på. Och vi fick en bra start vilket var viktigt, sa Paul Kariya.

Keith Tkachuk fortsatte:

– Spelet i power play är någonting vi varit bekymrade över, men nu fungerade det.

Chicagos enda mål tog ett tag att konfirmera. Efter att pucken studsat i bakre plexiglaset, studsat på målburen, rullat över ribban och trillat ned bakom målvakten Manny Legacy fortsatte spelet i en minut och åtta sekunder. Vid avblåsningen kollade NHL-kontoret i Toronto huruvida pucken var inne eller inte. Det var den, Chicagos reducering var ett faktum och klockan rullades tillbaka den dryga minut som spelet hade fortsatt.

Men nu hjälpte ju detta inte Blackhawks, vilket också coachen Denis Svard påpekade.

– Om du får en dålig start i matcherna i den här ligan är det svårt att komma tillbaka varenda kväll. Det fanns mycket vilja och många bra saker gjordes, men när du väl ligger under med 2–0 är det svårt, sa Savard.

Anaheim–Nashville 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

Första perioden: 1–0 (19.40) Corey Perry 5 (Chris Kunitz, Ryan Getzlaf).

Tredje perioden: 1–1 (02.24) Ryan Suter 1 (Alexander Raulov, David Legwand), 2–1 (04.47) Petteri Wirtanen 1 (George Parros, Kent Huskins) 3–1 (12.23) Andrew Miller 1 (Andy McDonald, Joe DiPenta).

Skott: 31–29 (9–11, 11–10, 11–8).

Utvisningar, Anaheim: 2 x 2 min, 1 x 5 min. Nashville: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter, Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 96,6%, istid 60.00

Nashville: Chris Mason 90,3%, istid 58.07

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 4, 0, +1, 23.46

Matchen: En tät match i Honda Center. Samuel Påhlsson får mer och mer istid efter sin skadecomeback. I morse blev det nästa 24 minuter speltid och plus i statistiken igen för den förre Modo-spelaren.

Mästarna Anaheim har liksom Påhlsson (eller tack vare honom?) fått upp mer och mer tempo för varje match som gått. Detta var redan Ducks nionde match för säsongen och nu toppar laget också Pacific division.

Roligast var ändå när 21-årige Petteri Wirtanen som gjorde sin första NHL-match i karriären. Det blev bara knappt tre minuters speltid för finländaren som flyttades upp från AHL-laget Portland i förrgår för att ersätta skadade Todd Bertuzzi.

Trots den minimala speltiden lyckades Wirtanen göra mål. Hans 2–1 en bit in i tredje perioden blev till råga på allt även det matchavgörande målet. Ett minne för livet, kan tänkas.

Även spelaren bakom 3-1-målet kan spara pucken. Andrew Millers frilägesmål var hans första i den tredje NHL-matchen någonsin.

Nashville har ännu inte lyckats besegra Anaheim i Kalifornien efter 60 minuters spel. På tolv försök har det blivit tio förluster och två sudden-vinster.