PL-klubben kastar ut alla ungdomar

Kris i brittisk fotboll: Finns ingen poäng

Publicerad 2017-09-19

Premier League-nykomlingen Huddersfield Town lägger ner sin ungdomsakademi.

Beslutet är ett hårt slag mot det redan kritiserade brittiska talangsystemet och ordföranden Dean Hoyle tror att fler klubbar kommer följa Huddersfields exempel.

– Jag har talat med kollegor i andra klubbar som också förstår att det inte fungerar men någon måste ta första steget, säger Hoyle till BBC.

Följ ämnen

I ett försök att få fart på den avstannade talangproduktionen inom brittisk fotboll röstades 2011 det hårt kritiserade EPPP-systemet igenom. Utvecklingssystemet går enkelt förklarat ut på att klubbarnas akademier rankas, där tydliga krav på investeringar finns för att få högsta klassning, och de högst rankade klubbarnas akademier sedan kan plocka spelare fritt från de lägre rankades klubbarnas verksamhet till fasta övergångssummor.

”Får minimal ersättning”

För Premier League-nykomlingen Huddersfield Town, som haft en klass två-rankad akademi, har det inneburit att Premier League-jättar som Manchester City, United och Chelsea när som helst kan komma till klubben för att scouta deras talanger. Fattar PL-jättarna tycke för någon är det sedan fritt fram för dem att värva över talangen till en fast kostnad från så lite som 32 500 kronor och uppåt.

Huddersfields ordförande Dean Hoyle menar att systemet utarmat klubbens akademi på talanger så till den grad att de nu lägger ner all akademiverksamhet för spelare under 18 år.

– Sedan 1999 har den här klubben sålt egna talanger för omkring 4,5 miljoner pund (knappt 50 miljoner svenska kronor). Akademin kostar 1,2 miljoner pund (13 miljoner kronor) om året. Det är en enorm summa för något som inte producerar särskilt mycket, säger Hoyle och fortsätter:

– Det finns ingen poäng att utveckla barn från åtta till 15 år för den här fotbollsklubben eftersom, så som EPPP fungerar, så kan en annan klubb komma och för en minimal ersättning ta våra bästa spelare. Det är inte rättvist.

”City har fler scouter i vår stad”

Klubben strategi är nu att ta besparingen på 13 miljoner kronor om året och spetsa sin verksamhet för spelare som är 18 år och äldre

– Vi måste rekrytera spelare från de äldre åldersgrupperna där andra klubbar inte är fria att bara ta russinen ur vår kaka. Manchester City har fler scouter i Huddersfield än Huddersfield Town har och vi andra klubbar kan inte konkurrera med det.

PL-nykomlingens drastiska åtgärd kommer resa nya frågor kring hur brittisk talangutveckling egentligen mår. Hoyle varnar också för att det snart bara kan vara PL-jättarna som bedriver akademiverksamhet för ungdomar i landet.

– Jag har talat med kollegor i andra klubbar som också förstår att det inte fungerar men någon måste ta första steget, säger Hoyle till BBC.

Två av spelarna som nu lämnar Huddersfield är engelska U16-landslagsmännen Rocco Fragapane och Raj Mahmood. Duon har enligt The Sun redan blivit inbjudna till Manchester United.

Följ ämnen i artikeln