Svenskan hjälper PL-stjärnor genom yoga: ”Ett verktyg”

Publicerad 2023-04-22

Hon har upplevt den tuffa arbetsmiljön i stora Premier League-klubbar och hjälpt otaliga spelare att maximera sina karriärer.

När drömmen om att bli proffs gick i kras hittade Sharon Heidaripour sitt kall i fotbollsrehabilitering och yoga.

– Jag känner själv ”tack och lov för att jag är yogalärare och har kunnat ta mig igenom mina svåra perioder”, säger grundaren av Football Yoga.

Följ ämnen

En av de första sakerna Sharon Heidaripour lär sina klienter är att andas ordentligt.

Det låter kanske enkelt, men en kombination av medveten andning och yoga kan göra underverk för vem som helst. Professionella fotbollsspelare inkluderat.

Både på ett fysiskt och psykiskt plan.

– Livet går ju upp och ned, inflikar Heidaripour. 

Själv har Sharon Heidaripour stor erfarenhet inom samtliga områden. Hon föddes i Iran 1978 och slog sina första passningar ute på gatan ihop med killarna.

När familjen sedan flyttade till Sverige under senare halvan av 1980-talet hängde fotbollsintresset med. 

– Det sista laget jag spelade för var Jitex när jag var 19, berättar Heidaripour som spåddes en lysande framtid. 

Drömmen om ett liv som fotbollsproffs krossades när hennes knä gjorde detsamma. Ett helt år hann gå innan det var dags för operation och under den tiden föll hon allt djupare ned i en depression. 

– Jag hade förlorat min identitet egentligen. Jag visste inte vem jag var längre och ville bara bort härifrån. Man går igenom den här mörka resan och ingen annan förstår den.

Heidaripour och förre Arsenal-spelaren Thierry Henry.

Såg The Emirates från fönstret

Heidaripour valde att lämna familjehemmet i Göteborg för att söka lyckan i London. Sorgen över att ha förlorat fotbollen gick däremot inte att skaka av sig så enkelt.

Följden blev en ond spiral av droger och dåligt umgänge. 

– Det gick bara djupare och djupare, långt bort från fotbollen. Jag insåg inte att jag bar på det här djupa såret, säger hon. 

Tre, fyra, fem år avlöpte i samma dunkelhet. Sedan kom uppvaknandet och framför allt acceptansen. 

Om hon nu inte kunde nå de stora arenorna och mästerskapen som spelare – fanns det ett annat sätt att ta sig dit? 

Heidaripour med förre Arsenal-spelaren Robert Pires.

Svaret blev att börja studera Sports Therapy på London Metropolitan 2004 och senare en magisterutbildning i fotbollsrehabilitering.

Utanför föreläsningssalens fönster trängdes byggkranar. Ett stenkast bort från klassiska Highbury höll Arsenals nya hemmaarena på att ta form, The Emirates.

Sharon Heidaripour insåg att det var dit hon skulle.

– Under utbildningen fick jag ett jättestort nätverk. Jag jobbade i varenda fotbollsklubb jag kunde komma på, amatör, non-league, allt. Så jag hade runt tio lag på mitt CV när jag väl var klar, förklarar hon. 

”Arsenal väldigt gammalmodigt”

På den vägen säkrade Heidaripour sitt första professionella uppdrag. Fast inte som sjukgymnast i Arsenal, utan hos lokalrivalen Chelsea som nyligen hade fått utökade resurser. 

Ryssen Roman Abramovitj hade nyligen tagit över klubben och beslutade sig för en omfattande satsning på akademin. Förutom att bygga en helt ny anläggning anställdes även ny personal, något som gynnade Heidaripour. 

– Det var kul att vara i Chelsea eftersom de hade allt. Nu har alla andra det också men de var före sin tid, säger hon. 

Under två år pendlade Heidaripour söderut till Chelseas träningsanläggning Cobham. De tidskrävande bilturerna genom Londons hårda trafik bidrog till att hon till slut vågade ta nästa steg i karriären. 

För hur bra hon än trivdes i Chelsea var Arsenal hela tiden det stora målet. 

– Det var det första svåra beslutet jag tagit i mitt liv, jobbmässigt. Men det kändes i min mage att det var rätt, säger Heidaripour som lämnade in sin avskedsansökan till kollegornas stora häpnad.

Heidaripour arbetade i Arsenal under 2010-talet.

En tid senare dök en möjlighet till slut upp i Arsenal. Trots sin höga status i England blev det snabbt tydligt att Chelsea hade ett mer professionellt förhållningssätt till kost och fysioterapi jämfört med klubben i stadens norra delar.

– Det var väldigt gammalmodigt. När 12-13-åringarna hade spelat match fick de varsin Mars- eller Snickersbar. Jag bara, what the hell is this?! Det blev nästan en chock för mig, säger Heidaripour och tillägger att rejäla förbättringar började ske kring 2012.

Ointresse för ”moderniteter”

Parallellt med Heidaripours arbete i Premier League-klubbarna tog intresset för yoga form. Den hade framför allt gjort livet lättare under de mörka perioderna i livet.

– Jag hade ryggproblem och en massa andra skador som kommer när man slutar träna och yogan hjälpte, berättar hon.

– Medan jag var i Arsenal jobbade jag även privat med spelare. Gamla Chelsea-spelare, non-league-spelare... och då brukade jag lägga in lite yoga i deras program oavsett om det handlade om rehab eller performance.

Den feedback Heidaripour fick av klienterna indikerade att hon möjligtvis hade hittat ett vinnande koncept. Spelarna kände sig smidigare och kom rent av snabbare tillbaka från skador.

Problemet var att vissa inflytelserika chefer på hennes arbetsplats visade totalt ointresse för sådana ”moderniteter”.

– Helt plötsligt var det tung styrketräning som gällde i stället. Jag tyckte att min metod skulle vara ett bra komplement, eftersom det är raka motsatsen. Men jag tror att när man jobbar på den nivån så är det väldigt... Folk är rädda om sina positioner.

”Traumatiskt inom klubbfotboll”

Det låter kanske som en drömtillvaro att arbeta i några av världens största fotbollsklubbar, men verkligheten blev en annan för Heidaripour.

Helst av allt skulle de som stod lägre i hierarkin inte ha någon röst alls.

– Jag mådde så bra när jag körde individuellt med spelare utanför, och kände att det var så mycket liv i mig. Sen kom jag till Arsenal och trycktes ner verbalt, psykiskt, säger hon.

Hon påpekar att arbetsklimatet för kvinnor säkert är bättre i dag. Men då, för ungefär tio år sedan, var sexism en del av vardagen. Otrevliga – och helt osanna – rykten gick bland de manliga kollegorna.

En högre uppsatt inom Chelseas medicinska avdelning lät henne veta att ”en natt” med honom kunde öppna dörrar.

– Nu när jag tänker tillbaka så har det varit ganska traumatiskt att jobba inom klubbfotboll. Man har försökt komma någonstans med sin karriär och fråga folk om hjälp och så har man behövt handskas med sådana här grejer också, säger Heidaripour.

– Det sista året i Arsenal var jag nog mest där på grund av... ja, det var ju Arsenal. Jag gick runt i klubbmärket, kunde gå och kolla på A-lagets matcher. Men mitt hjärta och själ var inte där. Egentligen hade jag nog aldrig tyckt om det här med sjukgymnastik, det kliniska.

Hjälpte Arsenal-kaptenen tillbaka

Sagt och gjort. Sharon Heidaripour valde att följa sitt hjärta och använde sina kontakter för att ta sig vidare.

Efter att ha avslutat sitt arbete i Arsenal och även Fifa, som hon gjorde flera mästerskap för som sjukgymnast, slog hon mer och mer in på yogan.

En betydande person blev Laurent Koscielny, fransmannen som representerade Arsenal mellan 2010 och 2019. Santi Cazorla och Robert Pires var två andra profiler som Heidaripour arbetade mycket med inledningsvis.

2018 blev hon gravid med sitt första barn. Samma år drabbades Koscielny av en svår skada som tvingade honom att avstå VM.

– Jag bestämde mig för att vara kvar i London och hjälpte honom genom hans rehabilitering, berättar Heidaripour.

Koscielny flyttade vidare till franska Bordeaux 2019, en stad som till slut även blev Heidaripours hem under en tid.

Heidaripour och klienten Laurent Koscielny.

”Akademispelare som tar sina liv”

När covid slog till 2020 återvände hon och dottern till Sverige. Trots att Göteborg numera är hennes bas sker mycket av arbetet över Zoom. Klienterna är utspridda över hela världen och är vitt skilda i så väl åldrar som ligor.

Hur skiljer sig din yoga från vanlig yoga?

– Det är inte ett vanligt hatha eller vinyasa-pass. Jag pratar med spelarna och får reda på hur deras vecka ser ut, om de har gamla skador att ta hänsyn till. Mer specifikt kring deras kroppar samt deras träning och matchveckor.

Förståelsen för yoga har ökat med åren. En titt på Heidaripours Instagram-följare vittnar om att yngre spelare som befinner sig på högsta nivå (Chelseas Mason Mount är ett exempel av många) har förstått värdet av att inkorporera det i sin träning.

– Om jag hade haft detta när jag växte upp... Jag skulle fortfarande ha fått min korsbandsskada. Men jag hade definitivt haft ett verktyg när jag gick igenom den här tunga perioden, säger Heidaripour.

– Bara de senaste åren har flera akademispelare som har blivit släppta av sina klubbar tagit livet av sig. De går från att ha fått in 2–3 miljoner pund per år, kört de finaste bilarna, haft status, till att allt plötsligt försvinner. Det är så viktigt generellt för alla att kunna ha yogan som verktyg för att navigera genom livet.

För till och med erfarna yogalärare som Sharon Heidaripour behöver hjälp att komma på banan ibland.

– Jag känner själv ”tack och lov för att jag är yogalärare och har kunnat ta mig igenom mina svåra perioder”. Jag tror nog att alla som har testat yoga och är öppna för det förstår vilken skillnad det gör.