Ägaren som ledde Aston Villa till botten

Publicerad 2016-04-16

På lördagen blev det klart att Aston Villa trillar ur Premier League.

De sitter med en ägare som vill sälja klubben i stället för att spendera pengar på den – och supportrarna avskyr honom.

Eller som fansen själva uttryckte klubbens situation.

”Ingen kamp, ingen stolthet, ingen ansträngning, inget hopp”.

Följ ämnen

I praktiken har det varit klart en längre tid. På lördag blev det officiellt. Med fem matcher kvar har Aston Villa, som enbart vunnit tre matcher under säsongen, alldeles för många poäng upp till säker mark och får rikta in sig på spel i Championship nästa säsong. Det är dock inte bara den största klubben från Storbritanniens näst största stad som åker ut. Klubben som i höst kommer spela i andradivisionen är en av Englands mest tradtitionsrika genom tiderna. Med 105 utav 117 möjliga säsonger i den engelska högstadivisionen är de näst bäst genom tiderna (enbart Everton har gjort fler). Aston Villa har fler säsonger i högstadivisionen än Arsenal, än Liverpool, än Manchester United.

Liknande fall på 80-talet

Även om Aston Villa är en av sju klubbar att ha funnits med under samtliga 24 Premier League-säsonger är det snarare en klubb med en stolt historia än en glänsande nutid. I modern tid har titelskåpet enbart fyllts på av ett par Ligacuptitlar samt två gyllene år på 1980-talet - då klubben blev bäst i England för att därefter bli herre på täppan i hela den europeiska fotbollen, via sin titel i Europacupen 1982. Fem år efter att Birminghamklubben var bäst i Europa trillade de ur högsta ligan, vilket var deras senaste sejour i andradivisionen. Även om fallet inte varit lika långt nu kan det mycket väl bli hårdare. Vi ska inte likna nedflyttningen för knappa 30 år sedan med årets säsong alltför mycket men visst finns där likheter.

Då som nu handlar det om ett Aston Villa som på några få år gick från toppstrid till nedflyttning, från Europaspel till att åka ur med dunder och brak.

”Kan utmana på högsta nivån”

Aston Villas tillfälliga uppgång, under 2000-talet, och dess efterföljande fall börjar och slutar med Randy Lerner, 54. Om vi backar bandet till 2006, då Randy Lerner köpte upp Aston Villa, sågs han som en frälsare.

– Det är min tro, och grunden till mitt bud, att Aston Villa kan utmana på den högsta nivån i England och i Europa, sa Randy Lerner som i augusti köpte upp en majoritet av klubben.

Ut försvann den kritiserade Doug Ellis, som inte sades investera tillräckligt mycket i klubben. Med Lerner som ägare och den respekterade Martin O'Neill som nytillträdd manager andades Aston Villa morgonluft. Den klassiska klubben skulle upp till toppen igen. Och till en början såg det ju riktigt bra ut.

Även om Lerner omedelbart var ärlig med att han inte skulle äga klubben resten av sitt liv bedyrade han såväl sin kärlek för dem som strödde pengar över dem. Lejonet från klubbmärket tatuerades in på ankeln medan O'Neill fick spendera friskt. En satsning mot Champions League var inledd. Under nordirländarens fyra år vid rodret var klubben en av dem som la ut mest pengar på övergångsmarknaden, spelarförsäljningarna kom inte i närheten av de summorna och långtidskontrakt med veckolöner på 40 000 pund delades ut till rotationsspelare. Det resulterade visserligen i tre raka sjätteplatser och en ligacupfinal - men inget Champions League-spel. Till slut fick Randy Lerner nog.

Tusen supportrar protesterade mot tränarvalet

Efter att ha varit en av Premier Leagues största spenderare drog han åt svångremmen, drygt 200 miljoner pund hade investerats och amerikanen ansåg att mer enbart vore att slänga pengar i sjön.

Martin O'Neill stannade visserligen i klubben i ytterligare en säsong innan han fick nog. Stjärnspelarna såldes väck och pengarna återinvesterades ej. Ett hemvävt och billigare lagbygge skulle bli melodin i framtiden och med det försvann även drömmarna om toppstrid och titlar. Gerard Houllier, som ersatte O'Neill, fick visserligen göra klubbens största värvning någonsin i form av Darren Bent men därefter var spenderandet definitivt slut. Inte nog med att de inte fick med sig resultaten, hemma i USA hade Randy Lerner det knackigt. I samma veva som han genomgick en stökig skilsmässa sjönk hans aktier i Bank of America kraftigt, vilket knappast var till gagn för klubben. Efter åratal av spenderande skulle det dock dröja ett tag innan Lerner fick fansen mot sig. När han väl fick det, då svarade de upp ordentligt. Två år efter att Martin O'Neill lämnat klubben plockade de in Alex McLeish. I en protest mot att de plockade in lokalrivalen Birmingham Citys gamla manager samlades 1000 Aston Villa-supportrar utanför arenan - innan kontraktet ens var påskrivet. Det skulle dock bli värre, såväl för Lerner som fansen.

Försökt sälja - i två år

Oviljan att spendera pengar höll i sig när Paul Lambert blev ny manager, vilket gjorde att klubben gick miste om Romelu Lukaku som Wilfried Bony. Det skulle sparas in. Ett lågbudgetlag skulle hålla sig kvar i ligan medan Lerner, i maj 2014, meddelade att han skulle sälja klubben. Det gällde bara att hitta någon som var villig att möta hans prislapp på 200 miljoner pund - och därmed ta över ägandet av klubben. Ingen köpare hittades dock, trots att Lerner sänkte priset. Även om en FA-cupfinal 2015 var en tillfällig uppgång lyckades inte heller klubben på planen. Sportchefen Hendrik Almstadt och värvningsansvarige Paddy Riley försökte täppa till hålen i klubben genom att fynda i Frankrike. Det gick inte. Inte alls. De fyra senaste säsongerna har de fightats i botten, som bäst har de haft fem poäng ner till nedflyttningsstrecket. Det riktiga bottennappet, det kom dock först den här säsongen.

Kampanjer och plakat

I januari var klubben så illa däran att Randy Lerner inte gav dåvarande managern Remi Garde en krona att spendera. Hoppet var ute. De hade ställt in sig på Championship. En återkomst lär dock bli allt annat än lätt.

– Vissa klubbar åker vidare ner till League One. Det hände Leeds, Leicester, Nottingham Forest, Norwich och Charlton, varnade förra managern Paul Lambert tidigare under säsongen.

Supportrarnas missnöje bubblade upp till ytan i 1-3-förlusten mot Everton tidigare i år. Efter att i sex års tid varit på nergång valde 2000 Aston Villa-supportar, i protest mot Lerner och resten av styrelsen, att lämna arenan i den 74:e matchminuten. En kampanj som de även fortsatt med senare och vilken går under namnet ”Out the Door on 74”. Anledningen till matchminuten? En återblick till deras fina historia, då klubben bildades 1874.

I mötet med Chelsea för två veckor sedan visade supportrarna än en gång sitt missnöje mot ledningen med flera plakat med texten ”Stolt historia, vilken framtid” men det fanns även flaggor med texterna ”Lerner din fegis - visa ditt ansikte” och ”Ingen kamp, ingen stolthet, ingen ansträngning, inget hopp”.

– Jag har aldrig varit med om någonting sånt här. Det verkar som att ägaren har kastat in handduken, sa danske Jores Okores agent Nikola Jægerfeld Juric kring ägarsituationen i klubben.

”En rik historia”

Det är inte bara en nedflyttning och en avsky mot ledning och ägare som gäckar Aston Villa. Motgångarna har medfört att publiksnittet minskat och vad som kanske är än värre är att klubben går med stor förlust varje säsong. Från och med i höst har de inte heller tillgång till Premier Leagues otroliga tv-avtal.

För tio år sedan tog Randy Lerner över Aston Villa - innan fansen svek och Championship blev en verklighet - då lät det dock annorlunda.

– Klubben har en rik historia och en lång tradition av passionerade supportrar, sa Lerner vid övertagandet.

Historian och supportrarna må fortsatt finnas kvar hos Aston Villa men det kan även vara det enda som visar vilken anrik klubb Randy Lerner köpte upp för snart tio år sedan.

Källor: BBC, The Guardian, The Sun, Telegraph, Mirror, Daily Mail, Avfc.co.uk, Myfootballfacts.com, Statto.com, Soccerbase.com, Premierleague.com, Forbes.com.