Leifby: 32-raders, folköl och pepparkryddade chips

Går det att skriva en krönika om Premier League-premiären och nämna Olof Palme, Ola Wenström, Bengt Grive och Glenn Cockerill i samma text utan att det känns långsökt?

Inga som helst problem.

Följ ämnen

Förra helgen startade den engelska ligafotbollen på allvar och nu är det dags att klippa banden för Premier League-säsongen 2019/2020.

Liverpool och Norwich öppnade med match redan på fredagskvällen, ett relativt nytt påfund, och precis som vanligt har det omsatts ofantliga mängder pengar under sommaren.

Nykomlingen Aston Villa ha exempelvis köpt spelare för 1,5 miljarder i sommar.

Aston Villain.

När den engelska ligan för första gången nådde svenska tv-tittare var spelarna engelsmän, de spelade engelskt, på engelska planer, med engelsk tandstatus, men mycket har hänt sedan 1969.

I dag är ligan en internationell mångmiljardindustri som turnerar runt i världen och försöker hitta nya marknader, spelarna kommer från jordens alla hörn och i skrivande stund är, enligt Transfermarkt.com, 66 procent av spelarna i Premier League-lagens trupper utbölingar.

Nykomlingen Sheffield United har minst – elva stycken.

Skapade ett särskilt band

”Tipsextra” startade 1969 sedan Lars-Gunnar Björklund fått idén och själv förhandlat fram ett bra avtal för att få sända engelsk fotboll i svensk teve. 

Programmet blev en succé, folk bänkade sig i gillestugorna, knåpade ihop ett 32-raders, drack folköl, åt pepparkryddade chips och började hålla på lag som Ipswich och Nottingham. 

Eftersom fotbollsallsvenskan inte tv-sändes (först inte alls, senare bara sporadiskt) fanns det egentligen bara ett val för svenskarna under 70- och 80-talen.

Antingen tittade vi på engelsk fotboll – eller så tittade vi inte på fotboll alls.

Detta engifte skapade ett särskilt band som stärkts i takt med att ligan tryfferats med världens främsta fotbollsspelare. 

Viaplay skulle kunna höja priset med 200 spänn över en natt – och de kommer förmodligen göra det inom kort – utan att tappa särskilt många Premier League-freaks.

När Ola Wenström, eller vem det nu blir, öppnar årets säsong med en sådan där karaktäristisk Key West-solbränna som bara vissa tv-stjärnor, Lasse Holm och Sven Tumba kan komma undan med, så blir det, om jag räknat rätt, för 51:a gången den engelska högstaligan tv-sänds i Sverige.

Sände trots Palme-mordet

Samma år som ”Tipsextra” startade, 1969, efterträdde Olof Palme den dåvarande statsministern Tage Erlander.

När Olof Palme sköts i ryggen på Sveavägen 28 februari 1986 satt Bengt Grive och åt middag hos Sven-Bertil Taube i London.

Dagen efter, 1 mars, skulle han åka till Southampton och kommentera en match för ”Tipsextra” och väcktes tidigt på morgonen av en engelsk tv-producent som undrade om det verkligen skulle bli någon sändning eftersom ”Sveriges premiärminister blivit skjuten”. 

Trots händelserna i Stockholm, och trots att Grive själv ”inte var i stöten” som han beskriver det i boken ”Glitter och stänk”, blev sändningen av och Grive masade sig upp till Southampton och kommenterade mer sparsmakat än någonsin.

När svenskarnas vardag och värld vändes upp och ner den där natten behövdes någonting som åtminstone för stunden fick det att kännas lite som vanligt.

Engelsk sparka-spring-fotboll på teve.

Matchen? 

Southampton slog Manchester United med 1-0 och Glenn Cockerill gjorde matchens enda mål i 80:e minuten.



KNÄPP PÅ

Träningsmatcherna i ishockey inleds i veckan och de första matcherna i augusti är nu hetare än seriematcherna i novemberlunken. Intressant utveckling, minst sagt. Men är det inte fräckt av tv-bolagen att lägga träningsmatcher bakom betalvägg?


KNÄPP AV 

Friidrotts-VM går sent i september och jag håller mig till dess och väljer bort lag-EM-tävlingarna (!) i Polen (!!) i helgen som SVT gnuggar på med. Räknar i stället med ett matigt sammandrag i Sportspegeln på söndag.