Därför har SJ-tågen bytt namn

Publicerad 2020-01-13

Specialmärkningens syfte är att uppmärksamma miljövinsterna med tåget.

Vissa av SJ:s snabbtåg X2000 har bytt namn till X40000 – för att uppmärksamma miljöfördelarna med att ta tåget.

– Genom att leka med namnet på X 2000 vill vi manifestera vårt engagemang i klimatfrågorna och göra det tydligt hur stor skillnaden i utsläppsmängd faktiskt är mellan tåget och flyget, säger Maria Höglund, marknadschef på SJ.

I januari har några tåg börjat rulla på den svenska järnvägen med en annorlunda märkning – X40000 istället för det vanliga X2000. Anledningen är att en flygresa mellan Stockholm och Göteborg motsvarar 40 000 tågresor på sträckan när det kommer till koldioxidutsläpp. Specialmärkningen är en del i SJ:s arbete med att uppmärksamma miljövinsterna med att välja tåget före flyget.

– Vi på SJ är stolta över att kunna erbjuda det resesätt som tar oss in i framtiden utan att skada den. Genom att leka med namnet på X 2000 vill vi manifestera vårt engagemang i klimatfrågorna och göra det tydligt hur stor skillnaden i utsläppsmängd faktiskt är mellan tåget och flyget. Vi vill också på det här sättet visa vår uppskattning gentemot våra resenärer som gång efter annan väljer ett mer klimatsmart sätt att resa, säger Maria Höglund, marknadschef på SJ, i ett pressmeddelande.

Att tågen är ett mer miljövänligt alternativ har inte gått många förbi. Enligt SJ beror skillnaden bland annat på att man på SJ köper in förnybar el varav en del är miljömärkt och därmed ställer högre krav på elproduktionen.

– Många häpnar när de hör att det faktiskt går att resa 40 000 gånger med tåget på sträckan Stockholm–Göteborg innan en kommer upp i samma mängd koldioxidutsläpp som vid en enda flygresa. Siffran i sig är svindlande men också ett bevis för att vi har möjlighet att påverka vår framtid genom att göra medvetna val i vardagen, säger Maria Höglund.

Enligt en undersökning från resebokningsplattformen Omio går det dessutom snabbare att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg jämfört med flyget. Detta gäller om man räknar med hela tiden det tar att ta sig från en plats till en annan och inkluderar resan till flygplatsen samt saker som att ta sig igenom säkerhetskontrollen. Enligt undersökningen sparar resenären 22 minuter på att ta tåget.

Det är endast två tåg som har bytt namn till x40000 och de kommer främst att gå på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Tågen ska rulla i januari och februari. Ett av de specialmärkta tågen går redan att hitta på spåren, medan det andra ska märkas senare i januari.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln