Alla hjärtans dag – det här kan du göra i Sverige

Av: Daniel Gunnarsson Greis

Publicerad:
Du behöver inte åka långt
Foto: Thinkstock
Du behöver inte åka långt

Om Paris eller Amsterdam känns lite långt bort för en alla hjärtans dag-resa kanske en kortare resa inom Sverige känns mer rimligt.
Här är några av de saker som sker i Sverige på onsdag.

När svenskarna ska fira alla hjärtans dag ligger Europeiska resmål högt på listan. En stad som sticker ut på bland populära resmål för singlar på alla hjärtans dag är Luleå, enligt statistik från resebyrån Travellink.

Under hela veckan blir Luleå dessutom ”alla hjärtans stad” och bland annat placeras ett hjärta skulpterat ur is mitt på storgatan. Övriga delar av staden får också ”hjärtlig” utsmyckning.

– Luleå är en stad som är öppen för alla. En modern och trevlig plats, både för besökare och de som bor här. Kampanjen ger oss ett ypperligt tillfälle att visa upp det, säger Niklas Nordström, kommunalråd Luleå kommun.

”Rosa skimmer”

I Göteborg storsatsar man på hela alla hjärtans dag-veckan och hela staden ska pyntas i kärlekens tecken.

– Det här är lite av ett pilotprojekt där vi ger staden möjligheten att fylla den här veckan med olika aktiviteter och event, säger Beatrice de Maré Peterson till Göteborg direkt.

Hela staden ska kläs in i ett ”rosa skimmer”. Gothia towers och vattenspelet utanför stadsbiblioteket ska lysas upp i rosa. Flera av stadens busshållplatser blir dessutom ”pusshållplatser”.

Foto: Thinkstock
Om andan faller in håller flera kommuner och församlingar öppet för spontanbröllop under alla hjärtans dag.

Spontana bröllop

Har ni funderat på att gifta er? I så fall finns möjlighet till spontanvigsel på flera platser runt om i landet på alla hjärtans dag. Se till att i förväg ha en giltig hindersprövning och ta med er legitimation.

Stora tuna och Torsångs församlingar i Borlänge håller öppet för spontanvigslar på Alla hjärtans dag mellan klockan 16 och 18.

För fjärde gången hålls spontanvigslar också i Adolfsbergs kyrka i Örebro.

– Man kanske har varit sambo i 20 år och tänker att det är dags. Alla vill ju inte ha stora bröllop, säger Inger Olsson på Adolfsbergs församling till SVT.

Minst en av de som ska vigas måste vara medlem i Svenska kyrkan.

I Sölverborg håller kommunen spontanvigslar i tingshuset. På plats finns både vigselförrättare och brudbukett.

Även Höganäs kommun håller borgerliga vigslar i kommunhuset på onsdag.

Publicerad:

MER OM RESA